Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.10.10. 10:49 emmausz

Az kéröm, neköm föltűnt…

írja Tömörkény a Mihály szóbelizik című kitűnő elbeszélésében. Most két dologról írok, ami kérem, ami nekem feltűnt, mint egykor Mihálynak a kocsmában a levegőben repülő kutyaijesztős üveg. 

http://emmausz.blog.hu/media/image/200910/1. A héten elolvastam a Toldit, hogy kiírjam belőle szórakozásból azokat a szavakat, melyeket Arany a megy igére bármikor lecserélhetne. Több mint kilencvenet különböztettem meg a tizenkét énekben. Ezeket kijelöltem a versben, átemeltem egy üres lapra, majd ábécébe rendeztettem a géppel. Az ismétléseket azonnal láthatóvá tette a szortírozás. Kiszűrtem belőlük a duplákat, ennyi maradt: 

Annak tart (oda tart)

Átkel

áttör

ballag

Barangolt

beront

Beveszi magát

bolyong

bujdokol

Bujdosik

bujdosni mégyen

Csörtet

Elér

elhagy

Elhalad

Elhordja magát

Eljő

Eljut

Elmarad

Eloson

elrejtezik

Elszalad

eltáncol

Elvonúl

Elzüllik: elvadulva el-     kóborol (csángál)

érkezik

fárad

Felhajt

fordul

Forgatja magát

Forog
közelít

Fölkeres

Fölrepűl

fut

Futkos

hág

Hajt

hánykolódik

hazavergődik

Hazamegy
rugaszkodik

hazatakarodik

hengeredik

Indít

Indul

Iramodik

itthagy

jár-kel

jön-megy

kerget

kifárad

kifordul

kipattan

Kiszáll

kitör

korcsolyázik

lábát útnak egyengeti

Látogat
betoppan

Lebeg

Lelopódzik

lép

megered

megérkezik

megfordul

megrohan

Megyen

mendegél

menekül

Nekirugaszkodik

nyakába veszi az or-szágot,

Odaér
ödöng
Vezet

odahagy

Összefut

összegyűl

Össze-vissza jár

Rá tör

repes

Rohan

Szalad

Tántorog

Toppant

Ugrál

útnak indul

Üldöz

Vágtat

vándorol

Visszalép

Visszamegy

2. Ma reggel egyik rádióállomás híreit hallgattam. Egy újságcikkre hivatkozva közlik, hogy piszkos politikai kampányra készül a baloldal. Engem ez gyakorlatilag nem érdekel. Soha nem választottam még politikai plakátok győzködése alapján, és borítékolom – nem is fogok. Elvileg érdekel, mert jól mutatja a mefisztói alku lényegét. Adva egy szakmailag kifogástalan gárda, mely csakugyan szakértője a befolyásolásnak. Mivel abszolút felkészült – a maga módján – igen színvonalasan fog munkájához, hogy bebizonyítsa, a fehérről, hogy fekete, a jobb a bal, és megfordítva, és egyáltalán, aki normális, az azokra szavaz, akit tálcán kínál nekik a legszebb színekben. Nem beszélek össze-vissza. Göncz Kingát többször láttam a tévében, mint szerettem volna. De olyan szépnek soha nem láttam, mint az EU-választások óriásplakátján. Nem is láthattam.

A lényeg: A szakértők hatalmas pénzért dolgoznak, mert hiszen tudásuk profi, felkészültségük, stiláris eszköztáruk, fogalmazási készségük, grafikusaik stb. ugyancsak. Ez teljesen érthető okokból nagyon sokat ér. Amikor tehát magasra teszik a taksát, szakértésüket fizettetik meg: munkájukat, mely sokat ér. De ha eredményes, akkor csak az általuk favorizált réteg prosperál. A társadalom esetleg egyáltalán nem, sőt. Jól mutatja ezt az utóbbi hét év. Ekkora csődtömegre még az ükapám ükapja sem emlékezik, ami itt van káosszal párosulva.
Ha ezt is tekintetbe veszem, már nem olyan jó a szaldó. A jó reklám eredménye lett a „megveszlek kilóra” elv érvényesülése.
Azért is foglalkoztat ez az elvi kérdés, mert többen említették – egymástól függetlenül –, hogy milyen jó reklámszlogeneket tudnék gyártani. És????
Szent-Györgyi Albert mesélte, milyen jó érzéssel töltötte el az a tudat, hogy az általa felfedezett C-vitamin csak és kizárólag jó célra fordítható. Ez a jó érzése addig élt benne töretlenül, amíg el nem került egy német haditechnikai gyárba, ahol az U-Bootok gyártói büszkén mesélték, hogy a legénység hónapokig bevetésben lehet, mert nem kapnak skorbutot a C-vitaminnak köszönhetően. A jó céllal kapcsolatban nem árt óvatosnak lenni. 
Ma a Mester ezt mondaná: Ha értelmed bűnre csábít, verd ki magadból. Jobb neked „ész nélkül” üdvözülni, mint „okos”-an az örök magányba süppedni.            

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr985168641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása