Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.10.13. 16:41 emmausz

Idézetek

Ma Pálnak a rómaiakhoz írt leveléből hallott eme rész ragadott meg: „…az emberek bölcseknek mondogatták magukat, és esztelenek lettek, fölcserélték a halhatatlan Isten dicsőségét halandó embereknek, sőt madaraknak, négylábúaknak és csúszómászóknak a képmásával. Ezért Isten átadta őket szívük vágya szerint a tisztátalanságnak, hogy maguk becstelenítsék meg testüket, mint olyanok, akik felcserélték Isten igazságát a hazugsággal, és inkább tisztelték és szolgálták a teremtményt, mint a Teremtőt, aki áldott mindörökké. Ámen.”
Majd egy zsoltárrészlet következett (18): „Az Isten dicsőségét beszélik az egek, és keze művét hirdeti az égbolt”.

Kimondatlanul is a bálványimádásról szól az Apostol. Szemben a zsoltárossal, aki fordítva beszél. Azt kiáltja világba, hogy minden teremtmény az Isten nagyságáról (dicsőségről) tanúskodik.
A vízválasztó tehát: A teremtmények istenítése, vagy annak az elismerése, hogy minden teremtmény Valakiről tanúskodik. Látszólag nincs különbség a kettő között.
Ha lefényképezek egy dolmányos varjút (tegnap elhussant előlem), őt akarom láttatni, vagy valakit, aki túlmutat varjún, szivárványon, mindenféle felhőcsodán,  az óceánok hullámain, a tűzhányók lenyűgöző mivoltán? Ez itt a kérdés.
Minden fotóm ezt akarja tükrözni: „Mily csodálatosak a te műveid, Uram!” (92. zsoltár), de Jézus szavai is ezt fejezik ki, amikor így beszél: „jótetteiteket látva /fotózás/ [az emberek] dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat”(Mt 5,12)
Néha utalok is arra, hogy „odafönt is laknak”, amikor ilyen címet kap egy kép: „Azt hirdeti” … a muskátli … a felhő stb...
Még idézetek. Olvasok egy könyvet (Révai Gábor: Isten arcai), amelyben nem kifejezetten magukat hívő emberek mondják el, mit képzelnek Istenről. Néhány mondata már megragadott: – „Volt egy nő. A látványa, ahogy élt benne az Úr, az megrendítette a nem hitemet. Az Úr dolgozott benne.” (Szőke Sándor rendező)
Komment: Igen, a szentek szeme, arca, „tükrözései”.

„Ha előadok egy Bach-passiót, átélem Jézus szenvedését, szeretetét is át kell élnem, mert nem is tudnám másképp előadni a darabot. Abban a pillanatban elhiszem, hogy valóban mindenkit szeretett, feláldozta magát, hogy megváltsa az embereket, hogy magára vegye a világ bűneit.” (Fischer Iván karmester)
Komment: Bennem egy Bach-passió hallgatása nagyobb katarzist kelt, mint ha bármelyik filmben látnám a történéseket.

Még Fischer Iván: „Akkor érzem magam földi embernek, ha azzal foglalkozom, hogy mi nekem a jó, és mi nekem a rossz. És akkor érzem magam felemelkedett léleknek, ha ezekkel nem törődöm, hanem kapcsolatot találok oda, ahol nincs jó és rossz.”
Komment: Nemrég írtam róla: Odaát nem dolgok, hanem személyek, kapcsolatok és viszonyok fognak hatni.

„A matematika köre ugyanúgy végtelen, soha, soha be nem járható, de hihetetlen és lenyűgöző rendet tartalmazó [valami], mint a világegyetem.” (Kornis Mihály író)
Komment: „Azt hirdeti a matemetika…”
Szolgálati közlemény: Ha a szerző (ez most én vagyok) a további olvasás során még érdeklődésre számot tevő idézetre talál, fenntartja a jogot, hogy további citátumokkal borzolja a kedves olvasók idegrendszerét.
És most egyetlen képet teszek fel a fotók közé. Akkora a szél, hogy egy juharlevelet magammal hoztam, hogy „laboratóriumi körülmények között” készítsek egy képes beszámolót „hervadó liget”-ünkről, mert „hull az elsárgult levél”, és mert „azt hirdeti” a falevél…    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr535168647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása