Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.26. 22:09 emmausz

Felvételi

A szóbeli megmérettetés abból állt, hogy a zsűri felkérte, álljon ki a dobogóra, és mondjon el két történetet.
A felvételiző rövid gondolkodás után hozzáfogott mondókájához. Ezt mondta:
Egy alkalommal továbbképzésen vettem részt. Egy hetes volt a tanfolyam. Különféle szakelőadók jöttek, és tartották meg általában saját problémáikról (mert ezt ismerték a legjobban) negyven perces előadásukat. Volt, aki a világpolitikáról beszélt, volt, aki az ellenőrzés fontosságáról, más pedig a szervezés kérdéseiről. Mi hol untuk az előadást, alig várva, hogy vége legyen, hol pedig még szívesen hallgattuk volna a jól strukturált, arányosan felépített és tartalmas szöveget. A legtöbbje általánosságokban mozgott. Egyetlenegy olyan előadó akadt, akit napestig hallgattunk volna. Humorral fűszerezett, olykor sziporkázó, eleven és változatos beszédet tartott egy nyurga, inkább fiatal, mint középkorú adjunktus. Amikor befejezte előadását, azt tettük, amit korábban sose, hosszasan tapsoltunk, és megköszöntük neki, hogy ilyen nívós előadást tartott nekünk, mely mindnyájunkban élményként fog elraktározódni.  
A negyedik napon a tanfolyamszervező már reggel feltette azt a kérdést, hogy kit szeretnénk újra hallani, mert egy előadásra van még szabad helye, és ha lehet, olyan előadót hívna vissza, akinek színvonalas mondókája van, könnyen érthető a stílusa, és a témán tartja a hallgatóság figyelmét. Hozzátette, hogy kapunk egy fél napot gondolkozásra, mert meg kell szerveznie, hogy az illető tegye szabaddá magát arra az időre, amikor újra elénk kell lépnie. Mondanom sem kell, hogy mi azt a pasit választottuk, aki humorosan, szellemesen, könnyedén, változatos szókinccsel rendelkezve, gördülékenyen beszélt a szervezési munka csínjáról-bínjáról.
Vártuk az újabb érdekes és gördülékeny előadást. A hapsi meg is érkezett annak rendje-módja szerint, előre megtapsoltuk. Ő kis pukedlit csinált, tudomásul véve neki szóló elismerő gesztusunkat, és tempósan hozzáfogott az előadáshoz. Már az első mondatok után csalódottság ült ki az arcokra. Egymás után fedeztük fel, hogy ez az ember minket nullának néz, mondatról mondatra megismétli azt az előadást, amelyet néhány napja már egyszer hallottunk tőle. Mindenre számítottunk, csak erre nem. Mert 1. Miben áll egy jó dumájú embernek más témáról beszélni? Szinte semmibe se kerül neki. 2. Intelligens értelmiségi lévén kizárható, hogy tudathasadásban szenved, és kiment a fejéből, hogy nekünk elővezette már ezt az előadást. 3. Ha az előző kettő igaz, márpedig igaz, akkor az arcátlanság határát súrolja, hogy papagáj módjára megismétli korábbi előadását.
Mondhatom, egy életre megtanultam: Senkit se érdemes meghívni újra előadni – fejezte be

mondókáját a felvételiző.
A zsűri tagjai elismerően bólogattak, s felszólították, hogy fogjon hozzá a második történethez. Ő ezt mondta: – Jó, rendben van. Jól figyeljenek!
Egy alkalommal továbbképzésen vettem részt. Egy hetes volt a tanfolyam. Különféle szakelőadók jöttek, és tartották meg általában saját problémáikról (mert ezt ismerték a legjobban) negyven perces előadásukat. Volt, aki a világpolitikáról beszélt, volt, aki az ellenőrzés fontosságáról, más pedig a szervezés kérdéseiről. Mi hol untuk az előadást, alig várva, hogy vége legyen, hol pedig még szívesen hallgattuk volna a jól strukturált, arányosan felépített és tartalmas szöveget. A legtöbbje általánosságokban mozgott. Egyetlenegy olyan előadó akadt, akit napestig hallgattunk volna. Humorral fűszerezett, olykor sziporkázó, eleven és változatos beszédet tartott egy nyurga, inkább fiatal, mint középkorú adjunktus. Amikor befejezte előadását, azt tettük, amit korábban sose, hosszasan tapsoltunk, és megköszöntük neki, hogy ilyen nívós előadást tartott nekünk, mely mindnyájunkban élményként fog elraktározódni… 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr535168714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása