Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.12.05. 12:51 emmausz

Találkozni akar velünk

Ma–mami–mamit–ma mit – ma mit írjak?
Igen. Mindennapos tapasztalataimból egy keveset.
Arról, hogy nemcsak a természetben található körforgás, hanem a világ legtöbb megnyilvánulásában. Nem véletlenül beszél a prédikátor arról, hogy mi minden hiábavalóság, mert annak nevezi ugyan, de valójában ezek a körben forgó valóságelemek mind és ismételten kitalálójukról vallanak, aki ezeken a látszólag hiábavaló dolgokon és eseményeken keresztül átsejlik, és utal arra, hogy kapcsolatba szeretne kerülni velünk, akiket szeretete tart meg. 
Csodákat mesélnek korábban élt szerzetesekről, munkabírásukról, hosszú életükről, kiterjedt nyelvismeretükről. Jobbára könyvekben olvashatunk róluk, akik később születtünk. A regnumban ugyanúgy találkozhattunk hosszú élete végén apátiába eső egyéniségekkel, mint másutt. Most is kórházban van egy idős szerzetes, aki nem szeret ott lenni, de másutt meg már nem képes munkálkodni, létezni hallatlan megfáradtsága miatt. Pedig ismeri a lélektan mai állását, tud a magyaron kívül legalább angolul, németül, olaszul, franciául, portugálul és spanyolul. Tíz éve még egyedül birkózott meg kartondobozaival, amikor felügyeskedte őket az emeletre, ahova költözött. Ma nem képes huzamosabb ideig még gondolkozni sem.
Hazafelé jöttömben elmenetem valakinek a háza előtt. Tudom, hogy ott lakik az újabb generáció egyik képviselője. Ismeri a liturgiát, a latint, az ógörögöt, a fuvolát, a zongorát, a gitárt, az éneklést, a tanítást. Tudásának, tehetségeinek, képességeinek teljében éli hétköznapjait.  
De a mából tegnap lesz, a holnapból ma, a holnaputánból meg holnap. A tegnapelőttiek nem élnek, a tegnapiak még vegetálnak, maiak már megindultak, a holnaputániak jó, ha megszülettek.
De ahogy a bankó se attól ér valamit, hogy szép új, vagy kissé megkopott, az ember se, és a teremtett világ se. Attól van értéke, hogy Valakinek a szemében értékes volt, értékes most, vagy azzá lesz holnap.
Aki szép tájba botlik, azért botlik bele, hogy eszébe jusson Teremtője;
aki jó emberek társaságába keveredik, azért érzi jól magát, mert hasonlítanak a Teremtőjükhöz;
aki ártatlanok szenvedésével találkozik, azért áll meg az esze, mert nem érti, miképpen lehetnek ők a szeretet ára;
aki koldusokkal találkozik, óhatatlanul felismeri annak az igazságát, amit a Mester mondott: Szegények mindig lesznek veletek;
aki betegek állapotán mereng, annak bevillan: Az én útjaim nem a ti útjaitok, az én gondolataim nem a ti gondolataitok.    
Ezeket a „belebotlásokat” állítja sorsszerűen elénk Isten gyakorlópályánk mindenféle szakaszain, mely gyakorlópályát jobb híján sorsunknak, és a sorsunk adta történéseket akár hiábavalóságoknak is tekinthetjük. Megannyi esemény magában hordja a rátalálás esélyét. Oly bőven szórja tele az Alkotó ezekkel életünket, mint a pitypang terméseivel a rétet. Talán még bővebben is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr115168724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása