Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.12.01. 08:39 emmausz

Együtt

Add meg teljes egységét… halljuk minden misén az ökumenizmus valamiféleképpen való megoldására vonatkozó kérést. Amennyire ismerem az immár évszázada indult mozgalom törekvésének mai állását, annyit értek el, hogy közös akarattal próbálnak elmenni a vallások az egymásra való nyitásban egészen addig a pontig, mely még elviselhető számukra anélkül, hogy identitásukat veszélyeztetné. A valahol Franciaországban megtartott sokadik konferencián azt is deklarálták, hogy a saját módjukon valósítsák meg Isten és ember szeretetét, és akkor mintegy párhuzamosan futva a különféle keresztény felekezetek Istenben találkoznak, aki csak Szeretet. Most itt tartanak, és ez azért több a semminél.
Párhuzamosan fájdalommal vegyes érdeklődéssel olvasom azokat az írásokat, melyek a jobb- és baloldal, a kuruc-labanc, az urbánus-polgári és a népnemzeti oldal képviselői tollából megfogalmazódtak a legkülönfélébb témákra reagálva. Igencsak hasonló ez a szakadás a vallási szakadásokéhoz. Csak éppen nem nagyon látom a jelét annak, hogy a politikai táborok hajlanának az „ökumené”-re.
Ha hosszas egyezkedésen lennének túl, a magyarság is ott tartana, hogy az urbánusok elmennének addig a határig, míg önazonosságuk nem sérül, s a népnemzetiek viszont. És az előző példa alapján megpróbálnák legjobb énjüket adni, s építeni közös országunkat, világunkat – beleértve városainkat is (urbs). Ma nem ez látszik.
Pl. a Nemzeti Színház vezetője a román–magyar közeledés gesztusaként felajánlotta, hogy ott tartsák meg a románok kulturális ünnepüket, mely Nagy Románia létrejöttének ünnepe, mely területeink egy részének elvesztésével keletkezett. Értem én a jó szándékot, értem az ellene feszülő érzéseket is. Sőt nekem is megvan róla a véleményem, de nem mondom el, mert nem szeretnék semmiféle vitát támasztani, kezdeményezni ez ügyben. (Egyetlen kommentet sem fogadok el, mely erről kíván vitatkozni. Tegyék meg másutt. Az ízlések különféleségéről  nincs értelme vitatkozni.)
Jó volna önmérsékletet elérni, és legalább a humanizmus erkölcsi értékrendjét tartani mindkét oldalról.
Azt gondolom, hogy alapvető problémánk, hogy jelenleg nincs olyan közös értékrend, amely bármilyen további vitának a platformja lehetne. Ezért hiábavalók és röhejesek az indulatos megjegyzések pró és kontra.
És azt is be kell látnunk, hogy erkölcs nélkül meghasonlik az egység: mind az országé, mind az EU-é, mind az ENSZ-é. Azaz nem állhat fenn hosszasan. Előfordult ez már korábban is. Rómától kezdve a szovjet hatalomig valahány belebukott erkölcstelenségébe.
Miért nem tanulunk már végre?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr775169166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása