Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.12.11. 11:38 emmausz

Replikázom Goethével

Győri-Nagy Sándor Környezeti kommunikáció c. könyvét olvasom. Abban is egy meglepő kitételt Goethétől. Így hangzik: „Ha az embert annak vesszük, ami, azzal tulajdonképpen rosszabbá tesszük. De ha annak vesszük, amivé lehetne, azzá tesszük, amivé lennie kell.”  Sietek kijelenteni, hogy Goethe tévedett. Bárkiről legyen is szó: Ha nem annak szeretjük, aki, akkor esélye sem marad arra, hogy jobbá lehessen.
Más kérdés, hogy magunkban ítéletet alkothatunk mindenkiről, és jól tesszük, ha a róla alkotott képet magukban őrizzük, lehetőleg kerülve a negatív ítéletet, esetleg előítéletet. Buzdíthatunk mindenkit értékes cselekedetekre, de anélkül hogy korábbi, vagy jelenben megtett lépései miatt pálcát törnénk felette.      
Ha valakiben kétely támadna, olvassa el a tékozló fiú történetét. Vajon az atya (az Atya) támaszt-e feltételeket haza- (meg)térő fiával szemben? Olyannyira nem, hogy elébe siet, magához öleli, és a szolgákkal lakomát készíttet neki, ujjára gyűrűt húzat, ruháit szépségesre cseréli.
Ha Goethét követné, feltehetőleg rápirítana, hogy szálljon magába, és addig a szeme elé ne kerüljön, míg meg nem változik külsőleg-belsőleg.  Ha figyelmesen olvassuk Goethét, kiderül, hogy programot csinál embertársainak: „azzá akarja tenni őket, amikké lenniük kell”.
Miért nekem akarja megmondani, hogy mivé kell lennem?
Miért nem magával foglalkozik ilyen szigorú módon?  
Wagner Viktória szoc. testvér (†) azt mondta, hogy szereti a cigányait.
– De lopnak – vetették ellene. Mire ő:
– Tudom, hogy lopnak. De én így lopósan is szeretem őket.
Még egyszer visszatérve Goethe kijelentésére, elgondolkozom rajta: Hogyan lehet megváltoztatni azt, akit nem fogadok el olyannak, amilyen. Nem viselkedhet úgy, mint (esetleg, nem is biztos, hogy így lesz) később. Vagy azonnal szeretem (úgy, ahogy van), vagy nem szeretem, mert olyan, amilyen.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr925169180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása