Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.01.15. 16:46 emmausz

Gyermekkorok

Várszegi Asztrik említi a vele készült interjúkötet végén (254. l.), idézem: „Egy amerikai pszichológus írja, hogy aki gyermekkorában akár csak rövid időre is a nagymamája közelében élt, annak fogalma van az isteni gondviselésről, és ez a későbbiekben is meghatározó a felnövekvő fiatal életében. A nagymamák még évtizedek után is – mondja – bele tudnak köpni a levesünkbe a plafonról.”
Én ugyan nagypapája vagyok öt uncsinak, és nem is kívánok beleköpni később a levesükbe, mégis valamennyire igaznak vélem a megállapítást. Egy szülő naponta részt vesz a család létéért való küzdelemben, mely valamennyire felőrli őt. A nagyszülő már kicsit távolabbról néz a valóságra, ráadásul felelőssége sem azonos súlyú a gondviselő szülők felelősségével. Ha így tekintem: némileg „könnyebb a helyzete”. Ráadásul olyan, mint az idősödő pedagógus, akitől már nem tartanak a diákok, mert ereje hanyatlóban, hallása, látása tompul, és remélhetőleg szeretete is teljesen „érett”. Így hát többet elnéz az utána jövő második generációnak.
Gyerekkori emlékeim egyike: A szomszédunkban lakott Nagy Sanyi. Anyai nagyanyja – talán Rémai néninek hívták – látja ám egy adott alkalommal, hogy az unokája összetapossa a konyhakert ágyásait, hogy hamarabb utolérje a kertbe belőtt labdát. A gondosan művelt ágyást csakugyan összetúrta Sanyi, mire Rémai néni rákiáltott:
– Na megállj csak, megmondalak a vejemnek, aztán estére majd „ád ám” apád!
Mi azonnal kihallottuk a szójátékot, s visszhangoztuk: „Ádám apád”. Persze az öreg szüle együtt nevetett velünk.
Hát így van ez.
Különös aktualitást ad a dolognak, hogy Éva lányunkhoz igyekszünk március 15-én, hogy vigyázzunk három kint élő unokánkra, és segítsünk jelenlétünkkel, mert abban az időben várja a negyedik szülését, születését.
Húsvét előtt pedig két mosoni unokánkat kapjuk meg egy hétre, míg a szülők osztálykiránduláson lesznek. Ez a terv, mely megvalósul…
Ha Isten is úgy akarja! – szokta Laci barátom hozzáfűzni.
Most szokom magam is.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr625169218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása