Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.03.09. 15:33 emmausz

…szebb ezer felkelő napnál

Azt szeretném igazolni, hogy a teremtett világ szép, a teremtés önmagában jó, pazar, gyönyörű, a gondviselés nyomait hordozza, változatos, fejlődésben van, bizonyos fokig számít a megértésünkre, együttműködésünkre, az Ő országa építését illetően. De
egyrészt nem szorul igazolásra, mert a szisztéma tény, a benne rejlő bölcsesség adott, a gondviselés kitapintható, a sokszerűség visszatükrözi a végtelent, a változások, a történések láncolata feltételezik egymást és kölcsönhatásban állnak egymással. Kivált az élők, legkivált az emberek. Kár, hogy a meghasonlás a hívők és a hitetlenek, az építők és a romolók között permanens, kár, hogy nincsenek tiszta képletek: a gonosz alvás közben békés, a békés meg olykor megbolondul.
Meg az is kár, hogy úgy, ahogy aki félig üresnek kívánja látni a poharat, az nem fogja elismerni soha, hogy félig tele van, ugyanúgy a vallásos nem érti, miért nem az az ateista, és az ateista elfogadhatatlannak tartja a Teremtő létét, s azt, hogy közünk van hozzá.    
Vagy mégsem egészen így van?
Van esély a közelítésekre?
Déry Tibor nem tartotta magát vallásosnak, sőt. Mégis becsületesen leírja, hogy Rómában járva a templomokban megcsapja a transzcendens, és egész nyilvánvalónak tűnik a léte.
Fordítva is megtörténhet. Maga János apostol említi: „Szeretteim! Most Isten gyermekei vagyunk, de még nem nyilvánvaló, hogy mik leszünk.” (1Jn 3,2)
Mindenesetre „ha benne élünk, mozgunk és vagyunk”, nagyon át kell értékelni az egész teremtéshez való hozzáállásunkat, és átlelkesített fényében megélni saját létünket. Lehet, hogy nem egészen világos, amit ki akarok fejezni.
Talán ilyeneket: az emberlét egyszeri, és végtelenül értékes. A teremtés vajúdik, s jeleit „fogva” együtt kellene lélegeznünk vele, azt tenni, ami értéknövelő, és minden talmit messzire elkerülni.
Egész életünket a Teremtő sugárzásában kellene töltenünk, s próbálni a kommuniót azzal, akinek a tervei mindenesetre meg fognak valósulni valami módon.
Ilyesmit gondolhatott a jezsuita rendalapító (Loyolai Szt. Ignác), amikor megfontolásra ajánlja a kérdést: Kinek a zászlaja alá akarunk tartozni, Krisztusé alá, vagy a rossz oldalán kívánunk tenni?
A Mestert követve az ő fényében kellene átszíneznünk életünket.
Mindez azért erősödik fel bennem, mert egy misztikusnál olvasom: „A mi Urunk sokkal szebb, mint ahogy a képek közvetíteni tudják. Arca ragyogó és szebb, mint ezer felkelő nap. A képek, melyek a világban láthatók róla, csak árnyéka az Ő fenségének…” 
Ugyanazt tapasztalta meg, mint amit a Krisztus színeváltozásának tanúi: „Ruhája olyan ragyogó fehér lett, hogy a földön semmiféle ványoló nem képes így ruhát kifehéríteni.” (Mk 9,3)        
Napok óta látom a napfelkeltét
.
Csodaszép.
Megpróbáltam ma lefotózni, immár ki tudja, hányadszor. Csak töredékesen sikerül visszaadni a ragyogását.
A képernyő virtuális képe ugyan már hogyan vakíthatna el fényességével?
Még azért megpróbálom néhány alkalommal a lehetetlent.




Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr185169279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása