Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.03.11. 21:14 emmausz

Elnémulás

„Nem tartozom azok közé, akik azt kívánják, hogy a magyar nép újra fegyvert fogjon, bevesse magát egy eltiprásra ítélt felkelésre, a nyugati világ szeme láttára, amely nem takarékoskodnék sem tapssal sem keresztényi könnyel, hanem hazamenne, felvenné házi papucsát, mint a futball szurkolók vasárnapi kupa mérkőzés után.” (Albert Camus: A magyarok vére)
Ez jutott eszembe, amikor házi papucsban a tévé előtt ülve – és elhűlve – látom a japáni földrengés és cunami képeit, a szigetország tragédiáját. És ez jut eszembe akkor is, amikor látom a képernyőn megelevenedni Líbia polgárháborúját, mely kegyetlen és öldöklő, és kevés rá az esély, hogy hamarosan az igazságosság alapján oldódjék meg az ottani elkeseredett állapot.
Látom, és elcsendesedek.
Nehéz pillanatok, órák, napok ezek, amikor nincs megfelelő szó, mely helyesen értelmezhetné a történteket, a történések elégséges okait.
Ma másodszor gondolkodom el a blogomon keresztül azon, hogy miért is érik gyászos események a világot. Netán azért, hogy mindenki elcsendesedjen, és elmélyüljön az élet esetlegességén, az élet értelmén.
Kevesebbeket érő tragédiák okán próbálta az egyik idős jezsuita megfogalmazni, hogy az ártatlanok vére, szenvedése a szeretet ára. Nehéz, súlyos kijelentés ez, mert valójában nagy titok, miért is szenvednek – és annyit – ártatlanok.
Mindenesetre az ártatlanok szenvedése arra figyelmeztethet, hogy a világ csak szeretetben működik – működne – helyesen.
A Mestert idézem. (Tudom, ezt a kijelentését a blogban már másodszor. De talán kifejez valamit a titokból.) „Azt hiszitek, hogy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony, és agyonzúzta őket, bűnösebbek voltak, mint Jeruzsálem lakói közül bárki? Mondom nektek: Nem. De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek, ti is mindahányan.”  
Eddig jutottam a helyzeten való csendes magamba szállás során.
Mert valójában oly keveset tehetek, hogy az ártatlanok szenvedése szűnjön. Van olyan szituáció, amikor a hívő ember számára csak egyetlen megoldás kínálkozik:
Az ima. A japcsikért, az arabokért. A világ valamennyi ártatlanul szenvedő emberéért.
Aki jobban szereti, csendben gyújtson gyertyát értük.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr375169285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása