Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.11.13. 11:33 emmausz

Két gondolat

foglalkoztat ez idő szerint.
1. Az agapé megújítása, ha van rá igény
2. Nyelvjárásokban megírt cikkek folyóiratának létrehozása az interneten.
Kezdem a másodikkal:
Blogom mellett található Műveim linkjében, vagy attól függetlenül, egy új blogfélét hívnék (hívok?) életre: Nyelvjárásokban megírt történetek. (A végleges címén még gondolkoznom kell.) Felhívnám egy mottószerű bevezetőben mindenkinek a figyelmét arra, hogy az itt indított elektronikus folyóiratban leközlök bármiféle rövid novellát, hétköznapi történetet, melyet szerzője a náluk honos nyelvjárásban fogalmazott meg. Természetesen retrográd, káromkodós, negatív tartalmú mondanivalókat nem. Az anyagok kinézete a következő: 
– A szerző neve, (művész-, álneve)
– a mű keletkezésének ideje
–  a település, ahol így beszélnek az emberek
– a mű címe
– szövege.
A zsűri magam volnék a fentiek miatt.
Hogy egyszerűbb legyen a dolog, először – mintaként – ismert írók alkotásait tenném fel a weboldalra, hogy mindenki lássa, miről van szó.
Az agapé (szeretetlakoma) misék utáni összejövetel volt, enni-inni-beszélgetnivalókkal. Évekig műveltük tehetségünk szerint. Az évek múltán kezdett ellaposodni, el-elmaradtak a korábban érdeklődők, a segítők, mondhatni: „hamvába hótt”.
Felélesztésére tehetnénk kísérletet. Miközben ezen gondolkoztam, egy háborús anekdota ötlött fel bennem:
Az I. világháborúban történt, olasz csatárokkal esett meg. Mivel állóháború részesei voltak, beásták magukat a frontvonalon. Létrejöttek a lövészárkok, s ott várták, hogy valami történjen. Elunta ezt a kapitány, hazafias beszédet tartott a katonáknak, hogy védjük meg a hazát, így, meg úgy, eljött a roham ideje, amikor vérünkkel is bizonyítjuk hűségünket ősi földünk iránt. Stb., stb. Majd széles gesztusokkal kiugrott a lövészárokból, és elkiáltotta magát: Utánam, fiúk! Roham! Előrerántotta pisztolyát, s futni kezdett az ellenséges vonal felé.
A lövészárokban maradt bakák pedig lelkesen tapsoltak, és így kiabáltak: Bravo, signore capitano!
Nos, ez így nem megy. A folytatáshoz az szükséges, hogy egy vállalkozó csapat (közösség) jöjjön létre.
Nyolc olyan egyéniség, aki a többi héttel legalább a szükséges mértékben kapcsolatot létesít. Nyolc olyan elkötelezett ember, aki hajlandó kéthavonta egy agapét előkészíteni, levezényelni.
Nyolc olyan áldozatos lélek, aki megszervezi saját beosztását, és a szükséges mértékben rugalmasan, de következetesen helyt áll.
Várhatóan kezdetben erősebb érdeklődés volna a résztvevők részéről, majd a létszám beállna a szokásosra. Ez egyre csökkenő terheket is jelentene.
Itt az állandóság nagyon fontos volna. Az esetleges kudarcok ellenére.
Mit is tett Churchill, amikor az angol konvojban hatalmas károkat okoztak a német U-Bootok? A hajózást folytatjuk. Akárhány hajónkat torpedózzák meg. Vegyék észre, hogy lehetetlen megakadályozniuk, hogy hajózzunk. És továbbra is konokul követték egymást az angol konvojok.      
Egyelőre mindkét akcióm kiforrás előtt (alatt) áll. S talán közülük egy meg is valósul, szerencsés esetben mindkettő.
Igyekeznem kell: „Eheu, … labuntur anni!”

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr795169506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2011.11.14. 12:03:33

Kedves Mick! Az itt olvasható igaz történet csak a kommentekkel együtt nyeri el végső értelmét: http://www.torontal.priv.hu/torontal/archivum/akimoto1/-post_id=36419.htm Bocsánat, ne vedd tolakodásnak, ha nem ilyenre gondoltál, felejtsd el.

Ismeretlen_11533 2011.11.14. 16:49:47

Kedves Akimoto: Szépen megformált történetedet Te magad hitelesíted. Önmagában megáll. Szeretnéd, ha mégis kommentekkel tenném közzé? Ma nagy hévvel nekiugrottam egy blog megnyitásának, majd elbizonytalanított amatőr mivoltom. Mindenesetre hiteles anyagok közlése nem probléma. A korábbi irodalmi dolgok közlése sem. (40 év után még jogdíj probléma sem merülhet fel), ámbár tudomásom szerint a nem kereskedelmi céllal publikáltakkal egyébként sincs zűr. Ld. mai szpotomat. Írásodhoz gratulálok.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2011.11.14. 21:09:23

Kedves Mick! Ha lesz valami az antológiából, és beválogatod a történetet, kommentek helyett tájékoztató megjegyzést kellene hozzáfűzni a külterületi tanyák többszöri átszámozásáról. Ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de megerősítené Kormányos néni igazát. Köszönöm, máris többet beszéltem, mint kellett volna.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2011.11.14. 21:25:55

Kedves Akimoto! Ha olvastad mai posztomat, abból kiderül, hogy bátortalan lépéseket teszek, egy blogot indítani akarván, mely a dialektusok népszerűsítését, megkedveltetését, életteli voltát szeretné megmutatni. Magam elmúltam 65, és erőim olyanok, amilyenek. Ha színvonalas anyagok gyűlnének össze valamiféle tempóban, abból kialakulhat egy antológia. De hogy én megérem-e, hogy a webhelyet potentátok felfedezik-e maguknak s a köznek, túl korai volna megjósolni. Írásod remek, és ott a helye, ha adod. Erre vonatkozott kérdésem, hogy a kommenteket be akarod-e emeltetni, vagy hagyjuk el. Elég későn, ma fedeztem fel korábbi sziporkázó, rövid írásaidat, melyek közül való a tájszólásban megírt anyagod. Engem elvarázsolt a stílusod. Te üzened Flórának az irodalmi lapokat lehetőségként? Megjelentek már a posztjaid valahol? Ha nem, valamiért nem akarod? Valamiért mások nem akarják? Üdv. Mick

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2011.11.14. 21:28:53

Úgy látszik, agyilag zokni vagyok. Lehet, hogy a blog maga az antológia, amit említesz...

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2011.11.15. 08:52:30

Mick, a terved nagyon jó, de hallatlan széles körű irodalomismeret kell hozzá. Nézzél körül, mielőtt elindítanád a blogot, hogy van-e reális esély egy épkézláb kézirat összeállítására. Ami a posztjaimat illeti, köszönöm az elismerést. Nem vágyom szépírói babérokra, ami mondanivalóm van, az megfér a bejegyzésekben. A forma, az meg az én játékom. :)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2011.11.15. 11:03:15

Köszönöm tanácsaidat. Túl nagy falatnak tűnik a téma. Megpróbálok kicsi lenni. :)
süti beállítások módosítása