Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.11.29. 10:39 emmausz

Nyelvelek

Egy nyelv használata akkor tökéletes, amikor  közlő mondandóját teljes mértékben megérti befogadója. Ez elvben lehetséges, a gyakorlatban kizárt. Kizárt, mégpedig azért, mert minden egyes ember más anyanyelvet beszél. Azért más anyanyelvet, mert más és más a mamája. Ha mégse más a mamája, akkor azért, mert más hatások érték közvetlen környezetükben. A mama valahonnan jön, valamilyen közegben nevelkedett, valamilyen fogalmakat használt, s az általa használt kategóriákra rányomta a bélyegét az a közeg, melyből használója származott. A ma élők egy része olvasta gyerekkorában az Ablak-zsiráf c. értelmező szótárt, másik fele nem. És akkor még csak a magyar nyelvet használókról szóltam. Hogy egy idegen nyelvről való fordítás során a magyarra ültetés milyen hozzávetőleges, arról a műfordítók tudnának nyilatkozni. Meggyőződésem, hogy csak megközelítések léteznek, teljes megfelelés nem. (Az ördög a részletekben van.)
Nézzük egy könyv tökéletességét. Axiómám szerint tökéletes könyv nincs. De kellő korrigálás után a tökéletesnek az aszimptotája előfordulhat. A kérdés: szükség van-e egy kiadvány tökéletessé tételére. Elvben igen, gyakorlatban nem éri meg a sok „szőrözés” idő- és munkabér-ráfordítása az árát. Egy határon túl csaknem észrevehetetlen az a plusz minőség, ami sokszorosába kerül az egyszerű átnézésnek.
Axiómám melletti érvem. Ha egy könyv tökéletes volna, korrektora is tökéletes volna. Márpedig egyedül az Isten tökéletes, az ember nem az. (Erre csak törekvése van: Legyetek tökéletesek, mint a ti mennyei Atyátok tökéletes – mondja a Mester. Mindenki belátja, hogy csak irányt szab az ember fejlődésének ez a kinyilatkoztatás.) Ha az ember tökéletes volna, túl lennénk a világ végén, de ez sem így van. Még innen vagyunk. Ezért aztán munkánk sem tökéletes, korrektúránk sem tökéletes, s ne áltassuk magunkat: könyveink sem lehetnek tökéletesek, csak annyira, mint az antik bronztükör.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr625169526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása