Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.02.11. 11:54 emmausz

Felőlünk nézve és Isten felől nézve

Egy mondat a ma reggeli zsolozsmából: Urunk, halmozz el minket szereteted kincseivel!
Akik benne élünk, mozgunk és vagyunk (Pál), hitünk gyarapodásának arányában felismerjük, hogy Isten szeretete csakugyan úgy vesz körül bennünket, mint a levegő. Éppolyan láthatatlan és épp olyan valóságos. 
Akihez a miatyánk szól, attól kérjük a reggeli imaóra egyik ismétlődő mondatában: Halmozz el minket szereteted kincseivel!
Aki együtt él ezzel a transzcendens valósággal, az figyelmét ezekre a végtelenül erős hatásokra fókuszálja. Csaknem kizárhatja az immanens világ – sokszor nagyon is a pokol gyűlölködésére emlékeztető – zavaró jelenségeit. Aki nem hiszi, nézze a különféle tévéműsorokat. Aki hisz Isten szeretetében, annak megint csak Pált idézem: „Reményünk alapos.”
„Ne féljetek!” Ezt már a Mester tanítja és ismételgeti oly sokszor az őt hallgatóknak.  „Miért is rettegnénk”, amikor van Valaki, aki „elhalmoz minket szeretete kincseivel”. 
Életünket bearanyozhatja a spirituálé szövege is: „Az ég, a föld, a világ mind az ő szent kezén, ne félj te kicsi nyáj, az Isten véd… És kedves neki minden szegény…”, akiket elhalmoz szeretete kincseivel. 
Egy perc misztika
A teológia megfogalmazása szerint a mise Krisztus egykorvolt áldozatának megjelenítése. Az ég és a föld itt összeér, egybecikkan, ha úgy tetszik, merthogy a végtelenben nincs idő, csak örök jelen. Így igaz a sokmilliónyi megjelenítés egyidejűsége a 2000 éves eseményekkel. Pl. az utolsó vacsorával és a keresztáldozat valóságával. 
Amikor tehát azt halljuk, amit a tanítványok az utolsó vacsorán, hogy „ez az én testem, mely értetek adatik”, és a pap megemeli a konszekrált ostyát, akkor egy másik helyszín is megjelenítődik, (csakhogy ez nem kap megfogalmazást) nevezetesen a pribékek felhúzzák a keresztet, és közben Jézus így imádkozik értük: „Istenem, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, hogy mit cselekednek”. Majd hozzáteszi a golgota utolsó szavait: „Beteljesedett!”
A mise folyik tovább. Amikor a pap azt mondja, a bort és csepp vizet tartalmazó kehely fölött, hogy „ez az én vérem, mely sokakért kiontatik…”, akkor a golgota is megjelenítődik, ahol a százados lándzsát szúr Jézus szívébe, ahonnan víz és vér ömlik ki (kiontatik), és ugyanez az ember kijelenti: „ez valóban az Isten Fia volt”. Mi hasonlóképpen fogalmazhatunk: Jézus, te valóban az Isten Fia vagy. 
És amikor elhangzik a kánonban: „Őáltala, ővele, és őbenne a tiéd mindenható Atyaisten minden tisztelet és dicsőség…”, akkor tudnunk kell, hogy a golgotai pieta-jelenet realizálódik. „Áll a gyötrött istenanya – és Istennek mutatva – siratja szent fiát”.
A 2000 éves történés ismétlődik akkor is, amikor azt ismételgetjük: „Isten báránya, te elveszed a világ bűneit.” Az Isten Báránya a Tábor hegyén megdicsőült Krisztus, aki csakugyan irgalmas szívű és békéjét adja.
Végül mondanom se kell, a szent kenyér vétele megvalósítja az utolsó vacsora kérését: „vegyétek és egyétek”, párhuzamosan emlékeztet a csodálatos kenyérszaporításra. 
Én meg itt abbahagyom fejtegetésemet, mielőtt a szószaporítás vétkébe esnék.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr435169605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása