Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.03.12. 18:59 emmausz

Minden gyerek lakjon jól

Emlékezetem szerint a Duna-tévében szerepelt tegnap este egy beszélgető műsor keretében Hegedűs Zsuzsa szociológus, akinek a nevéhez fűződik a Minden gyerek lakjon jól alapítvány  (számlaszáma OTP11794008-20534156 00000000). Róla annyit, hogy ez idő szerint francia állampolgár, a min. elnök főtanácsadója, igen kreatív és tettekre kész valaki. Valaki, mégpedig nagy vével. Csak az érdekesség kedvéért jegyzem meg, a filozófus Kis János felesége volt. Amit elvégez ebben az országban a legelesettebbekért, a mélyszegénységben élőkért, az több mint figyelemreméltó. Van szíve, van kreativitása, van bátorsága, kiállása, minden olyan adottsága megvan, melyekből az általa elért eredmények következnek.  
Két név ugrott be, amikor azon gondolkoztam, kikhez hasonlítható a munkája? Elsőnek Klebelsberg Kunóé, aki a XX. sz. húszas éveiben kultuszminiszterként a vidék alapiskola-rendszerének egységes megteremtéséért dolgozott, és igen jó eredménnyel. A másik név Kodály Zoltáné, aki az általa kidolgozott módszerrel milliókat vezetett a zenekultúrához, s módszere nem véletlenül lett világszerte ismert.
Nekem a nincstelenek felemelésére egyetlen ötletem volt: A vissza nem váltható üvegekből mindenféle poharak, vázák, alátétek, s ki tudja, még mi készíthető. Nem sok kell hozzá. Az eldobált üvegek összegyűjtése, egy üvegvágó szerszám és üvegcsiszoló masina. Egy-két négyzetméteres műhely, ahol a szabások és a csiszolás elkészülnek. Aztán már csak el kell adni, miként a Fedél nélkül-t, vagy az ingyen összeszedett metropol újságot. Sok hajléktalant lehetne munkához juttatni általa.
Na mindegy. Nem ezt akartam elmondani.  Hanem azt, hogy engem a néhány perces tájékoztatása alapítványáról meggyőzött. Kevés eszközzel újra lehet termelni az önfenntartáshoz szükséges javakat. Legyen az konyhakerthez vetőmag, tojótyúk, nyúl, kecske vagy malac.
Tíz rongyot biztosan átutalok az alapítványának.
Mert igaza van: először élni kell, a többi csak azután jön. És a lelkem szakad meg, ha megfagyottról hallok, ha balesetben elhunytról hallok, ha kilakoltatottakról hallok.
Élni kell, és ehhez lakni és enni kell. Ezek a legalapvetőbb emberi jogok, magából az emberi méltóságból következnek. A többi később adódhat hozzá. És amíg tömegesen fordul elő az ínség, addig nincs fontosabb humanitárius feladat, mint annak a megszüntetése.
Akinek füle van, hallja meg, akinek lehetősége az adakozásra: csatlakozzon az adakozókhoz.    
Nem cifrázom tovább.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr615169640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m,m 2012.03.28. 10:50:03

A Hegedűs Zsuzsanna havi 1milliót keres egy karitatív jellegű, felzárkóztató programnál, ez kicsit durva... Ha van felesleges 10 ezred, akkor keress fel egy rászoruló családot, és vegyél nekik belőle azt, amire szükségük van, ne pedig az ilyen hamvába holt propaganda alapítványoknak add.

Ismeretlen_11533 2012.03.28. 13:01:24

Lehet, hogy ennyit keres. De nem az a lényeg, hanem hogy mire költi el. Akinek több van, az többért felel. Még meggondolom, ismerek valakiket, akiknek nem rózsás a helyzetük. Mindenesetre nekem hiteles HZs tevékenysége, és tisztakezűnek gondolom.
süti beállítások módosítása