Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.08.22. 09:18 emmausz

„In the Summertime, when the weather is high”

Ma reggel egy blog széléről próbáltam leolvasni Bp. hőmérsékletét. 17 fokot mutatott.
Megnéztem a köpönyeg weboldalon. Ott 20 fokon állt a hőmérő higanyszála. (Na, jó, digitális kijelző mutatta: a higany egyébként is ki van tiltva az Eu-ból, talán még a virtuális is.) Hogy lehet ekkora eltérés? Úgy vagyunk értékeléseinkkel, mint az újságolvasással. Háromféle napilapot elolvasunk, majd átlagolunk, átpasszírozzuk saját szellemünkön, és megpróbálunk a sorok között eligazodni. Nem mai a dolog, legalább száz éves múltra megy vissza (vö. kávéházak). Tehát emitt 17, amott 20. Mi az igazság. Kinéztem az erkélyre, 23 fokot jelzett a skála. Ejnye, a nemjóját, ez már hat fok különbség.
Bejöttem a szobába, itt meg 26 fokot találtam. Persze, a betonfalak nem tudtak kihűlni az éjszaka.     
Ma tényleg meleg lesz. Ezt előrevetítette, hogy egész éjjel ventilátorral fújattuk magunkra az izzadságpárologtató szelecskét. Reggelre kezdtük érezni, hogy enyhül a meleg.
Valaha az ország gazdaságáról mondták folyamatosan (tudom, megírtam már): elvtársak, még három nehéz év előtt állunk. Ma a kánikuláról mutatják az előrejelzések: Polgártársak, még három kemény, forró nap.
Nem panaszképpen írogatom ezeket, inkább tényként, azzal hogy akár enyhülhetne is, nem bánnám. Ami biztosnak látszik: januárban hűvösebb lesz.
Addig meg kétféle gyakorlatot követhetek.
1. Azért is sétálok hajnalonta egy-egy órácskát.
2. Itthon kuksolok, mert a hozzáértők óva intik a szívelégtelenséggel élőket és az időseket, hogy kidugják az orrukat az utcára kitéve szervezetüket a kánikula erős napsugárzásának.
Ma próbálom a kettőt egyszerre. Kimegyek, mert pék, mert posta, mert muszáj, s maradok minden további időszakban, mert idős, mert szívelégtelenség…
Árnyékolok és vedelek: vizet, teát, tejes kakaót, ami jön.
Megjegyzem, jobban szeretném énekelni a kb. ötven éve Ausztráliából importált öreg slágert:
Just Walking in the Rain.

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr715169831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2012.08.23. 08:46:57

Tegnap (szerdán) időjárás szempontjából kegyetlen nap volt. Délután fél 5-kor rosszabb volt, mint délben, amikor ebédelni mentem. Azt hittem,soha nem érek haza. Szörnyű volt.

Ismeretlen_11533 2012.08.23. 09:52:11

Sokat gondolok rá, mit hoz még a jövő? Görögországban nemrégiben 50 fokot mértek. Hogy lehet azt elviselni élve. Valaki kérdésemre azt válaszolta, hogy nagyon nehezen, sokan meghalnak. Remélem, nem ez vár ránk. Adja Isten!

Samu 2012.08.23. 22:02:33

Ma (csütörtökön), amikor fél 6 körül jöttem hazafelé, egész elviselhető volt az idő, mert nem sütött a nap és fújt a szél. Azután, egy óra múlva hirtelen kisütött a nap, és elállt a szél. Azóta is áll a levegő. Miért van az, hogy minden este megáll a levegő, még akkor is, ha korábban esetleg volt valami kis szellő????? Most este 10 óra van, és elviselhetetlen a hőség, pedig elvben kereszthuzat van az egész lakásban. Persze nem lehet érezni.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2012.08.24. 05:50:21

Azt hiszem, hogy amikor a sugárzás elé felhő kerül, azonnal némi lehűlés kezdődik. Ez mozgathatja meg helyben a levegőt. Amint kiderül, lassan leáll a légmozgás is. És marad a kuka meleg. Sokakkal ellentétben nekem „a szél a barátom”. Milliárd ventilátort helyettesít, és kitisztítja a városokban rekedő bűzt.

Samu 2012.08.26. 17:12:54

No, miután a fentieket írtad a felhő meg a leálló légmozgás kapcsolatáról, még jobban bosszantott minden este a szél leállása. Mert ugye napok óta egy darab felhő sem volt az égen, sem nappal, sem éjszaka. Szóval még mindig nem értem, miért állt ell menetrendszerűen estére a szél? Számomra ez továbbra is rejtély. Mindegy, most már itt a szélvihar és a hidegfront. Remélem, most már egy évig nem jön vissza a kánikula!

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2012.08.26. 20:59:40

Én nem jegyzeteltem, de a meteorológia a tévében oda nyilatkozott, hogy négy kánikula-időszak volt idén. Feltételezem, hogy jól számoltak. Nekem doszt elegem van belőle. Most engedem az északi áramlatot a francia balkon ajtaját kitárva és élvezkedem. A szél az én éltető elemem.
süti beállítások módosítása