Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.12.19. 13:10 emmausz

Mozgó legendák és egy megállapítás

Urban legends néven fut egy facebook-anyag. Megtörtént vagy annak vélt eseteket sorol a kitalálója, és még, akik művelik. Volnának ötleteim ilyenekre. pl. a H. Böll által is feldolgozott halász és turista téma, aki napozhatna akár, ha elég sok pénzt gyűjtene össze, vagy akkor, ha az okvetetlenkedő turista nem vetne árnyékot rá napozás közben.
Ilyen az itt következő is. Bejárta a világot. Feldolgozta többek között Anthony de Mello is. Álljon itt az ő változata.
„A tanítvány már alig tudta türtőztetni magát, hogy el ne mondja a pletykát, amit a piacon hallott:
– Várj egy percig – intette a Mester. – Igaz az, amit el akarsz mondani nekünk?
– Nem gondolnám.
– Hasznos?
– Nem, egyáltalán nem az.
– Szórakoztató?
– Nem.
– Hát akkor minek hallgatnánk meg?”
Kvéker változata igen hasonló. Ott ugyan beszédünk fegyelmezése kap hangsúlyt: Csak az igaz, hasznos és jóságos dolgokat adjuk tovább.
Ősi változata pedig Szókratészre megy vissza, akit megcsal a felesége. Pletykálkodó barátját a fentihez hasonló keresztkérdésekkel állítja le, s a poén arról szól, hogy emiatt sose tudta meg Szókratész, hogy a legjobb barátjával csakugyan megcsalja a felesége.
A filológusok most kötözködhetnének, hogy van ennek korábbi sumér változata is, sőt Noé előttit is feljegyeztek.
Meglehet.
Magam nem tudok ilyen mélységig kutakodni.
Biztonsággal csak azt állíthatom, hogy Ádámig nem megy vissza a történet, mert neki csak felesége volt, felebarátja nem.
* * *
Álljon itt még Hamvas Bélának egy gondolata:
„Van Gogh őrült volt (és Csontváry és Gogol és Nietzsche), de én az európaiak között az őrülteket rokonszenvesebbnek tartom. A józanoknak mindig azon jár az eszük, hogyan vegyék ki a másik zsebéből a pénzt, vagy a másik kezéből a kancsukát.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr645169964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása