Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.01.05. 12:07 emmausz

Duke Ellington és az áldás

Igazából megint Duke és az Isten lehetne a címe ennek a posztnak, amely tovább ismerteti a világhírű dzsessz-muzsikus istenhez fűződő viszonyát, aki ha nem komponált (maga se tudta, de ezernél több művet alkotott), akkor utazott vagy zongorázott, vagy beszédet mondott, vagy találkozott ismerős és ismeretlen emberekkel, vagy stúdióban munkálkodott egy felvételen, vagy rendezett, vagy vezényelt. Igazából ezekben forgolódott. Ez volt az ő élettere. Most, hogy végére értem hatalmas, dzsessztörténeti alapműnek is megfelelő, jó és barátságos stílusban megírt könyvének, a végén rögzített dialógusból kiemelt részekkel igazolom istenhitét. Ez a párbeszéd engemet egyébként leginkább arra a kérdés-felelet játékra emlékeztet, amelyben Dienes Valéria vall életéről Vitányi Iván mikrofonja előtt, s amely megvágva került tévéadásba, de amely teljes szövegét lehozta annak idején a Vigilia. Nos, lássuk, mit tartalmaznak a kérdések és a válaszok:
kérdés: Mondana valamit a legjobbik énjéről?
válasz: Legjobbik énem egyházi zenét ír és játszik, és gondoskodik arról, hogy őszinte legyek magamhoz. Legjobbik énem imádkozik mások egészségéért és életéért – és a többiek bocsánatáért.
k.: Ön szerint mennyire rossz a helyzetünk, és mik a legfőbb problémáink?
v.: A gyerekek és a felnőttek agymosása. Amerikában a legkomiszabb világviszonylatban, és mindig azok követik el, akik tele vannak komplexusokkal.
k.: Mit jelent önnek Isten?
v.: Isten? Egy az Isten – csak ennyit.
k.: Hisz Istenben?
v.: Hiszek. Azért adok annyi egyházi hangversenyt.
k.: Mi az ön szemében a szeretet?
v.: A szeretet leírhatatlan és feltétel nélküli. Ezerfélét mondhatnék, ami nem, de egyet sem, ami igen. Vagy megvan az emberben, vagy nincs; nincsen rá bizonyíték.
k.: Mi a legjobb szokása?
v.: Az ima.
k.: Mi fontosabb szeretni vagy kedvelni?
v.: A szeretet magasabb rendű és feltétel nélküli. Kedvelni kellemes, de korlátozott érzés.
k.: Mit nevez tökéletes napnak.
v.: Amelyik rám virrad.
k.: Ha be lenne zárva egymagában, milyen könyveket kívánna?
v.: Csak a Bibliát, mert abban benne van a többi.
k.: képzelte-e magát új testet öltött királyi szellemnek?
v.: Kiskoromban anyám azt mondta, áldás van rajtam és elhittem. Királyi vérből születni – vagy új testbe költözni – nem hasonlítható ahhoz, ha áldás van az emberen. A királyi vér embertől ered, az áldás Istentől.
k.: Úgy véli, a legtöbb embernél magasabb rendű érzékenységgel van megáldva?
v.: Néhányan olyan hajlammal születtek, amit nincs alkalmuk használni, mert anyagi megfontolások eltérítették őket. Maguk is meglepődnének, ha rájönnének, mennyire érdemes a természetes hajlamokat követni. Az ember inkább legyen első a maga módján, mint második a másén. A mennyben alkalma lesz mindenkinek mindaddig ismeretlen milliónyi hajlamával élni.
k.: Tartós sikerének mi a titka?
v.: Isten kegyelme.
k.: Mi a spirituálé?
v.: Az ima és az áhítat dala.
k.: Kicsoda ön?
v.: Muzsikus vagyok, az amerikai Federation of Labor tagja, aki reméli, hogy egyszer még viszi valamire művészi téren.
k.: Nem túlzottan szerény?
v.: Ismerné csak az álmaimat.
k.: Mit érez, amikor a színpadon leül a zongorához?
v.: Hogy a frász kitör! Kell az a kis lámpaláz, feldobja az embert.
k.: Istenen kívül ki élteti?
v.: Rajta kívül senki. Hogy boldogulna az ember Isten nélkül?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr735169984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása