Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.05.01. 11:47 emmausz

Fanfárok

Ismeritek Aaron Copland rövid, de annál ünnepélyesebb zenéjét, melynek címe a csak körülbelül lefordítható Fanfárok a kis (közönséges, hétköznapi) emberek tiszteletére (embereknek) - Fanfare For The Common Man?
A cím pontos.
Arról szól, hogy nincs nagy ember meg kisember, csak ember van, aki többé-kevésbé hasonló mértékben rosszra és – saját magával eredményesen megküzdve – akár jóra hajló természetű is tud lenni. A nemrég újraolvasott Steinbeck-regény (Rosszkedvünk tele) példázza, hogy a háborúban németekre lövöldöző amerikai katona, a főhős, példás házasságban él feleségével, és szorgalmasan dolgozik, hogy eltartsa szép családját. Mígnem egyszer olyan ötletet kap a bankrabláshoz, mely rossz útra vezeti. Sikeres a rablása, és sikerül utána részeg barátjától megvenni potom pénzért azt a telket, melyre repülőtér építése miatt meg kell szereznie tőle majd a városnak.   
A jó és rossz között őrlődés közös sorsunk. A szorgalmasan dolgozó Rothschild bácsiról magyarázza gyermekének krokijában Karinthy, hogy végül is elvitte a rák.
Nem sorolom a valós és elképzelt emberalakok kanyargós életútját, sorsát. Csak megjegyzem, amit egy francia jezsuita mondott el a második világháború idején: Évtizedek gyóntatási tapasztalata, hogy az úgynevezett jobb emberek semmivel sem jobbak a többieknél. Inkább csak képmutatók.
Nos, hát a nem jobb embereknek ugyanúgy kijár az ünneplés, a nekik szóló örömszerzés, a megbecsülés, a fanfárzene.
Kijár az indiai gyerekmunkásnak,
az elemi erőkkel küszködő eszkimóknak,
kijár a gyűjtögető tűzföldi indiánoknak,
a menekülttáborok lakóinak,
a világ éhezőinek és szegényeinek,
a rabszolgaságba taszítottaknak,
a kábítószerezésbe hajszoltaknak,
az emberkereskedelem áldozatainak,
minden erőszakosság elviselőinek,
mindazoknak, akiknek a szocializációja, anyagi helyzete, körülményeik ínséges volta nem teszi lehetővé, hogy kibontakoztassák jóra, szépre való irányultságaikat, tehetségeiket. Így többes számban, hiszen mindenkiben többféle tehetség lapul meg. De nem mindenkinek adatik meg, hogy szabad folyást engedjen önközlésének, a benne szunnyadó isteni szikrák felmutatásának.
Nos, ezért tetszik nekem Copland zenéje, mert
mindenkit megszólít,
mindenkit felemel.
Mindenki kihúzhatja magát, amikor
felharsannak a rézfúvók, amikor
hatalmasakat üt a dob, amikor
szétkürtöltetik az egész világnak, hogy
milyen nagyszerűek vagyunk vagy lehetnénk,
ha a gonoszság nem irigyelné meg tőlünk a korrekt kibontakozást.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr195259271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása