Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.05.12. 15:23 emmausz

Izmusok és másféle megosztások

A valóság egy, de részekből áll. A megosztás és az egységre törekvés párhuzamosan jelentkezik a világban. 
Emlékszem regnumi püspökünk ama megnyilvánulására, miszerint ő minden pártba be szeretne lépni, mert mindegyikben talál pozitív értéket. Érvelését igaznak fogadom el. Minden párt elveiben vannak pozitív értékek. Más kérdés, hogy ezek az elvek az esetek jelentős részében elválnak a gyakorlattól, hogy ne mondjam, csorbulnak.
Így van ez a vallásokkal is. Gandhi szerint a „vasárnapi keresztények” tartják vissza attól, hogy a Krisztus követőjévé legyen. A keresztények vasárnap misére mennek, istentiszteleten vesznek részt, de a hétköznapokban mintha mindaz az értékes tanítás leperegne róluk, amelyet az Isten napján magukba szívtak.
Nem szabad elfelejtkezni az izmusokról sem: Minden izmus szakadást jelent. Ha a művészettörténeten végigtekintünk, se szeri, se száma az izmusoknak. A manierizmustól a dadáig, a klasszicizmustól a futurizmusig, a realizmustól az op-artig, a pop-arttól a szürrealizmusig, az impresszionizmustól az expresszionizmusig, a fauves-tól a pointilizmusig, az absztrakttól a szocialista realista művészekig tart a sor. A legnagyobb felületek ábrázolását felmutató egyiptomi művektől az absztraktig alig felsorolhatók a kizárólagosságra törekvő mozgalmak, mozgalmárok, művek.
A mai könnyűzenei műfajnak százon felüli stílusa létezik, a pszichológiai iskolák egymással sokszor nem állnak szóba, az oktatási módszerek követői nem adnak át mindenki által etalonnak elismert tudást...
Az ördög a részletekben van – tartja a közmondás.
A szakosodás nem rossz, sőt, de nem árt, ha belesimul az egy valóság testébe, és nem kívánja összezagyválni a korábbi ismereteket.
Az új felismerések hozhatnak értékesebb életviteli adalékokat, de nem mindig, és nem mindenkinek hasznosak.
Az én életem egyik nagy csalódása az MBT-cipő. Akinek rossz a tartása, annak hihetőleg használ az egyenes járást kikényszerítő hintalótalpú lábbeli. Én csak azt éreztem, hogy mivel a flaszteren nincs homok, ezért a cipőtalpamba építenek egy kiló homokot, és ezzel a kolonccal vagyok kénytelen közlekedni, hogy a sivatagban érezhessem magamat.           
Mostanában többször piszkáltak annak az érdekében, hogy vegyek részt a nordic walkingnak nevezett divatban. Ez lényegében arról szól, hogy ne csak a lábammal sétáljak, hanem a kezemmel is, amennyiben egy erre a célra gyártott bottal piszkálom magam mellett a talajt.
Tévedés ne essék, senkit se akarok lebeszélni arról, hogy ezután kézzel-lábbal sétáljon, csak azt szeretném megjegyezni, hogy a jó Isten kitalálhatott volna egy 11. parancsolatot is, miszerint sétálni csak bottal szabad, mert az emberi gyaloglás tervezésekor a kéz mozgatását szem elől tévesztette.
De hát nem. Nem és nem.
Alkalmasint egészséges a két lábon járva végzett bottalan sétálás is.
Legalábbis eddig az volt. De mi lesz akkor a nordic walking legyártott és legyártásra váró botokkal, azok eladásával.
Kicsit úgy vagyok vele, mint az Egri csillagok egyik epizódjának a legénye. Amikor felolvassa Dobó a levelet, melyben a török megígéri a katonák szabad elvonulását a vár feladása esetére, az egyik szereplő felkiált: Jó nekem a magyar szabadság is!
Jó nekem a szokott sétálás is.
Bot nélkül.
Aki akar, persze botorkáljon.
Nélkülem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr905296698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása