Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.11.21. 15:54 emmausz

Scherzo

I. tétel: A Móra-kötet (Beszélgetés a ferde toronnyal) a szerző olasz és spanyol útjáról küldött tudósításainak anyaga. Beszámoltam nyelvi furcsaságairól. Most folytatom. A spanyol-francia részben is említ egy népi imádságot:  / „Gyöngykapudon kopogok, / Színed előtt lerogyok, / Én Teremtő Istenem, / Könyörülj meg lelkemen.” / Ennek nagyszombati elmondása esetén a gyermekcsének megmutatódik a mennyország. A spanyol nyelvről azt írja, hogy képzés helyett más szavakat használnak egy szóbokor tagjainak a kifejezésére. (Pl. asztal, asztalos stb.) Közben elmeséli, hogy Szilágysomlyón a málnaszörpöt jülepnek nevezik, juhfarknak egy édes fehérszőlőfajtát, Félegyházán aki nagy hazafi, az kötekedő részeg. Göcsejben pedig a kalempajsz-madár jelentése: mókus. Még megjegyzi, hogy a spanyol navaja borotvát jelent. Színes tudósítást ír versei születéséről: Elkezd benne csengeni egy verssor, mintha valaki a fülébe mondta volna. (Milyen tömör és lényegre törő ars poetica). Más. A barcelonai Templo expiatorio de la Sagrada Familia, a „kőeposz” befejezését kb. 500 évre saccolja, ha nem változik az építésének a tempója. Úgy tudom, hogy az EU hatalmas pénzt biztosít ennek a kuriózumnak a befejezésére és ez erőteljes tempóváltást ígér. Még beszámol néhány véres kezű és meglehetősen sötét lelkű spanyol uralkodótól (igen sok volt belőlük), és egy fél bikaviadalról, melyet ő fordított létszámmal rendezne meg. Ugyanis a viadalon egy bikával 12 ember végez, ő egy matadort állítana szembe 12 bikával. Akkor beszélhetnénk spanyol virtusról. Ez így csak kutyakomédia.   
II.tétel:  Intermezzo. Ma itthon van a feleség. Utal rá, hogy majdnem tökéletes lakásunkban kisebb korrekciót kellene végrehajtani. A konvoj-bútorcsalád nem azért konvoj, hogy elálldogáljon a szoba nevű sztrádán. Ami a lilaszobában állt idáig, ma vegyen irányt a sárgaszobába. Természetesen magasítóval és a hozzá tartozó kisebb könyvtárral együtt. A konvoj immár harmadik lakásunkat szolgálja, s ez a darabja is volt már mind a négy szobában. A mellékhelyiségekben csak azért nem, mert nem fér el bennük. Egy telefonáló rákérdezett, hogy miért szuszog a feleség. Mondja, hogy „kisebb átalakítást” hajtunk végre a lakáson. Beleszólok a telefonálásába: Eddig sz* volt a bútorok elrendezése, de mától kezdve minden tökéletes lesz. Vajon meddig?
III. tétel: Bíró László interjúkötetébe is belekaptam. A főpásztort meglehetősen jól ismerjük Tücsivel mindketten. Az anekdotázó, olykor idilli hangvételű történetek a püspök hangján szólalnak meg bennem olvasás közben. Nagyon olvasmányosnak ígérkezik a kötet.  
IV. Főttétel. Spenót tükörtojással és roppanós virslivel.
IV/a) Pótétel: Torta a tegnapról.
IV/b) Coda: Desszert. 2,5 mg Syncumar, 1 Milurit. Merthogy ezeket a drogokat evés után illik bekapdosni. A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét (már aki akarja).
V. tétel: Maga ez a poszt. A scherzo ugyanis ABABA szerkezetű, így se melléktémával, se codával nem zárulhat. Csak a főtémával, mely esetünkben maga az olvasás.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr305648108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása