Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.13. 21:35 emmausz

Imago Dei

Furcsa nap ez a mai. A pápa egy éve tölti be ebbéli pozícióját, anyósom ezen a napon halt meg 9 éve, Flóra unokám ezen a napon született 3 éve.
Mondom Tücsinek: Nincs jól elosztva!
Néha többféle nevezetesség torlódik egy napon, máskor meg semmi.
Egyébként is szembesültem a múlttal, mert kérésre a régi korok fotóerdőjéből hat szálat kihúztam, hogy megosszam unokatesóinkkal.
Nos, az erdő tele volt fákkal (fotókkal), és ezek mind jelentettek valamit. Közöm volt valamikképpen a rajta szereplő emberekhez. Valaki azt mondta: Lehet, hogy biológiailag egy faj az ember, de a most élők a lelkük szerint több mint 7milliárd faj, mert mind másképpen ikonjai az Istennek.
Festőművész barátom-ismerősöm felvetette, hogy legjobb lenne csak igazolványképeket készíteni. Mind egy-egy lenyomata a teremtés változatosságának. Mind egy-egy történet, egy-egy dráma, egy-egy sose volt alakja a történelemnek.
Persze ez nem megy. Mégis van rá mód, hogy egy csomó portrét kapj. A picasának van egy ilyen szolgáltatása. Gombnyomásra az albumaidban lévő portrékat veszi sorra. Csak az emberi arcokat. (Ne kérdezd, melyik gombot kell megnyomni. Nem emlékszem rá.) Csakugyan fantasztikus. Ezek az arcok ismétlődnek. Látod őket kicsi korukban, majd sokukat fejlődésükben. Micsoda változatosság.
Generációk jönnek, generációk élnek, generációk mennek. A fotókat nézve megelevenednek bennem. Hangjuk, szófordulataik, éneklésük, stílusuk, gesztusaik, etc., etc.
Abbahagyom.
Lábjegyzet következik: Közöm a Teremtés könyvéhez.
A 9. fejezetben – ott is a 6. versben – ismételten megfogalmazza (Mózes?): „Aki embervért ont, annak ember ontsa ki a vérét, mivel Isten saját képmására teremtette az embert.”Mit mond ma nekem? A szemet szemért, fogat fogért gyakorlata felejthető, túl kell lépnünk rajta (vö. irgalom). De a fotótémákról írtakkal pariban van az évezredekkel ezelőtti megállapítás: saját képmására teremtette. Ezt sose feledjük: saját képmására teremtette.
A szomszédot is saját képmására teremtette.
A szomszéd népet is a saját képmására teremtette.
Közöm?
Közöd?
Köze?
Közünk?
Közötök?...
Hm.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr405859343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása