Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.20. 09:37 emmausz

Hazahozom a témát

Egyes számú történet
Géza bácsi szertárában térdmagasságig álltak a kosárlabdák. A labdák és közöttünk állt Géza bácsi, 
a főnök. Egyszer már megírtam, hogy a mögötte lévő labdákhoz egyféleképpen lehetett jutni. Ha imigyen artikuláltuk óhajunkat:
– Géza bácsi, kérek labdát.
Sehogy másképpen, mert jöttek ám a válaszok.
– Géza bácsi, szeretnék egy labdát.
– Én is, fiam.
– Géza bácsi, szeretnék egy labdát kérni.
– Kérjél.
– Géza bácsi, van labda?
– Van.
– Géza bácsi, lehet kapni labdát?
– Lehet, a boltban.
– Géza bácsi, jó volna egy labda.
–  Nekem is, fiam.
És így tovább, és így tovább.
Kettes számú történet
Étterem.
– Géza, ha kinyújtod a bal kezedet, eléred a sószórót.
– Igen, elérem.
– De ha átraknád ide, magam is elérném.
– Ha átraknám, akkor igen.
– És átraknád?
– Ha kérnéd…
– Kérem.
– Tessék.
Az bennük a közös, hogy a hatalmas hatalmának el nem ismerése könnyen eredménytelen kapcsolatfelvétellel járhat.
Tegnap egy olyan félreérthető mondatot írtam kommentben, amit ott nem szerettem volna folytatni, mert úgy véltem, hogy nem illik. De hazai pályán kibontom. A mondat: Isten irgalmára az szorul, aki nem érdemli meg. (Akinek nincs szüksége rá). Most kiegészítem, hogy érthető legyen: Az irgalmat nem lehet kiérdemelni, csak kapni lehet, csak részesedni lehet belőle, csak kérni lehet.  A Mester mondta: 1. (Az üdvösség) embernek lehetetlen, de nem az az Istennek. 2. Semmit se tehettek nélkülem. Az irgalom vertikálisan érkezik felülről lefelé. Ha nem ismerem el kellő alázattal, hogy rászorulok Isten irgalmára, magamra vethetek. „Aki magát megalázza, azt felmagasztalják, aki magát felmagasztalja, azt megalázzák.” (Mt 23,12) Itt van az eb elhantolva.
* * *
Lazításképpen:
Tegnap Tücsi nem találta meg azonnal nevemet mobilja névjegyzékében, mert elsőként akart az ábécérendbe szedett nevek között látni: „A férjem”. De Gy-nél talált meg Gyorgyovich Miklósképpen.
Mondom neki: tegyél az M-hez: s csak ezzel az M betűvel jelezzél. Hisz jelentése: „Egyetlenem.”
Ha volna mobilom, már régen Te volnál az I-betű, de nem kis i, hanem nagy i = I. „Nagyi”.
* * *
Sándorok, Józsefek, Benedekek!     
Isten éltessen Benneteket.
   

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr25870742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2014.03.20. 10:37:21

Mert minden olyan bonyolult. Az ember elkezdi békében érezni magát, aztán kiderül, hogy meg sem érdemli.

emmausz 2014.03.20. 10:55:06

Kedves Klári!
Érezd békében magadat. Ennél jobbat nem kívánhat magának ember.
Néha fogalmam sincs, mi az egyszerű és mi a bonyolult. Mindenesetre egy valóság van és annak részei. A lényeg: szerintem magát senki se üdvözítheti. De azért ott a helye - remélem - mindenkinek.

Klári Bodó 2014.03.20. 17:31:14

Remélem, így lesz.
Üdv. (?)
süti beállítások módosítása