Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.22. 07:04 emmausz

Húsvét után

Lassan lecseng a húsvét. Tegnap este ugyan még egyszer keresztre feszítették Krisztust a Názáreti Mária c. filmben. A film egy édes mosolyú nőre van felépítve. Itt-ott nem ártott volna egy biblikus véleményét kikérdezni, hogy valójában kinek jelent meg először a Feltámadott, vagy elhangzik-e egy ilyen mondat a Bibliában? Mindent összevetve a film feledhető. Magam is csak annyit akartam mondani, hogy túl vagyunk a húsvéton, de benne az ünnepkörben. Tegnap lezajlottak a már említett locsolkodások is, a rendőrség is tette a magáét, szondáztatott boldog boldogtalant. Szóvivőjük szerint ha egy részeg főútvonalon karikázik a taksa 60 000 ft, ha mellékúton, 30 000 ft. És zéró tolerancia van, azaz nyista pia: 0 ezrelék. Ha kérdezné valaki a véleményemet, a bérekhez képest hatalmas a büntetés összege. Nem élünk mi olyan jól. Viszont nem adózunk 50 l/év kisüsti pálinka után. No, itt visszaveszik az adókiesést.     
Persze húsvét nyolcadában még benne vagyunk. A természet szokásosan nekibolondul. A rigók fütyülnek, egyikük évek óta a szovjet himnusz első hat hangját fütyüli, ritmusban. Tegnap egy másik fajhoz tartozó madár hangjára lettem figyelmes. Nem láttam, mert lombok takarták, de egyfolytában azt csivitelte, hogy Demszky, Demszky, Demszky. Így y-nal. Soha korábban nem hallottam hasonlót se. Választási rádiósreklámnak kiváló volna. Bizonyára papagáj volt.
A múltkor Bagdy Emőke előadását látom-hallgatom, aki többek között az álmokról is beszél. Arról, hogy akkor a jobb agyfélteke dolgozik. Rendezi a napközben ért különféle hatások okozta agyi eltéréseket, s nyugalmi állapotot teremt reggelre. Elképzelem. Úgy dolgozik, mint a gyors számítógép töredezettség-mentesítője. Innen oda rak három szegmenst, onnan emide, s mindezt villámgyorsan. Reggelre pedig agyunk rendezetten áll az újabb megmérettetések elé. (Sikerült a kihívás szót elkerülnöm!!! Éljen, éljen, éljen. „Megcsináltam”.)  
Csakhogy ahogy múlnak az évek, egyre kevesebbet alszom. S nem készül el ébredésig a rendezés. Innen, hogy nyugtalanító álomképekkel ébredek. Ma pl. arra, hogy egy évfolyamnyi főiskolással hatalmas teremben étkezünk, műsort hallgatunk, majd indulnánk, de nem találom a cipőmet. Sehol. Az esti himnuszban tér vissza: „A gonosz álmok fussanak, és minden éji képzelet…” Ez nálam úgy valósul meg, hogy rendre kilépek a bizarr vagy éppen nyomasztó álmok világából és veszek egy jó mély lélegzetet a tavaszi illatkomposztból.
Rövid megjegyzés. Igen lassan haladva elszöszmötölök a Biblia egy-egy fejezetén. Ha a végére érek, könyvnyi terjedelmű lesz. A képzeletbeli könyv címe: Közöm a Bibliához, alcíme Lábjegyzeteim az egyes fejezetekhez lenne. Nem kell izgulni, azt írtam: lenne.
Lábjegyzet a Kiv 4-hez. Mózes „csodabot-”ot kap az Úrtól. Ha ledobja, kígyóvá lesz, s ha felemeli a farkánál, visszaváltozik. (Később még szerepet kap ez a bot.) Más furcsaságokra is képesíti az Úr. Ha bedugja kezét a ruhája alá, s kihúzza hófehér lesz a leprától. Ha újra megteszi, eltűnik róla a baj. Ha a Nílus vizét földre önti, vérré változik. Nem szónoktípus Mózes, de segítséget ígér nekik az Úr. testvére, Áron lesz a szócsöve. Mózes „felsőbb utasításra” és Jetró engedélyével visszatér családostul Egyiptomba. Találkozik Áronnal, ő maga csodákat tesz, Áron pedig szónokol hozzá. A népe elfogadta vezérnek, Isten küldöttét látva benne.
Közöm. 1. Egy antropomorfizmus: „Én azonban megkeményítem a szívét [a fáraónak] és nem engedi el a népedet.” Isten „látja-tudja“, mi fog történni, de nem teszi rosszá a fáraót, s másokat se.
2. Nemrégiben szóltam róla, hogy hányféle történés csak a hit általragadható meg, mert nem e világi eredetű. Ilyen minden tudományosan értelmezhetetlen eset. Ilyen volt a nagy-bumm, ilyenek a lourdes-i csodák, a szentté avatásokat általában megelőző-hitelesítő csodák, többnyire gyógyulások.
3. Én se vagyok szónoktípus. Ezt felismerve néhány közszereplést elhárítottam. Az én szócsövem (Áron) az írásaim. Nem látom át egyáltalán értéküket, de talán nem is az én feladatom megítélni őket. Ha lelkiismeretem szerint osztom magamat, szerény útja lehet mások szolgálatának. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr366067624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása