Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.05.06. 16:12 emmausz

Ukrajnáért. Hátha holnap már késő lesz

Vasárnap a pápa Ukrajnáért imádkozott. Tegyük mi is
Mi Atyánk, magyaroké, oroszoké, ukránoké, mindenkié...
aki a mennyekben vagy. Jól „látod”, hogyan békétlenkednek a nemzetek. (Pl. az orosz-ukránok az ukrán-oroszokkal... és még hány nációt sorolhatnék.
Szenteltessék meg a te neved. Azon vagyunk? Hogyan tisztelhetnénk, szerethetnénk téged, akit nem látunk, ha nem tisazteljük, nem szeretjük azokat, akiket látunk? Szeretnünk kellene egymást. Pl. kölcsönösen meg kellene adni minden közösségnek az autonómiát, amelyik ezt kéri, mert szeretné megélni önazonosságát. 
Jöjjön el a te országod! A te országodban nincs háború, se könny, se síró lélek. Botrány, amit a szomszéd népek okoznak egymásnak. Az ortodox oroszok, a hasonló ukránokkal s viszont. Rokonnépek ők. Nem lehetne békességben élniük egymással? Nem kellene abbahagyni a pénzhajhászást, a korrupciót ott és a föld csaknem egészén?
Legyen meg a te akaratod, miként a mennyben úgy a földön is. Azt kívánjuk, amit te megvalósítasz. Sokszor nem látjuk át, hogy mit miért engedsz meg. Egy biztos: hogy mindenképpen a te akaratod valósul meg. Ahogy fogalmazzák: egyedül te vagy, aki a rosszból is tudsz jót eredeztetni. Ez minden reményünk alapja. Legyen meg hát az akaratod keleti szomszédainkkal kapcsolatban is, akik – fama est – vallásosabbak nálunk. Elfogadom. Akkor üljenek le a pópák, és egyezzenek meg békében.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És nekik is. Ukrajna nagy gabonaexportőr. Ha lesz, aki arasson, amikor eljön az ideje, s nem felégetett gabonatáblákat talál égő városokkal, aki maga is harcol, ahelyett hogy aratna. Ne így legyen!
És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. Igen de... Nincs igen, de. Ha a nemzetek megmakacsolják magukat: megkötik kezedet, nem bocsáthatsz meg nekik. Ha megátalkodott vagyok, ellenemre nem bocsáthatsz meg nekem.
És ne vígy minket kísértésbe... Mindent nekem, mondja az ukrán, mindent vissza, mondja az orosz. Jó ez a kis káosz, mondja a maffiózó, a fegyverkereskedő, minden rossz szándékú és számító ember. Lásd be, kevesek vagyunk ellenállni a kísértéseknek. De ha te megálljt parancsolsz nekünk... Úgy már más.
...hanem szabadíts meg a gonosztól. Igen, el a kezekkel az illetéktelen területektől mindenféle hatalomra törő népségnek, sóvárogjanak keleten vagy nyugaton, délen vagy északon az újabb birtokolható földekre. 
Ámen? azaz legyen így.
És nincs vége a békétlenségeknek, se a felsorolásoknak. Mert ellentét és ellenségeskedés feszül a nagyhatalmak között, a világ számos nemzete között, az emberkereskedők és áldozataik között, a rabszolgamunkát végeztetők és a kizsákmányoltak között, a szexipar és áldozatai között, a gyerekkereskedelem, a gyermekmunkát igénybevevők és a gyermekek érdekei között, a szervkereskedők és áldozataik között. A mammon hívei és a pénzínség szenvedői között, a spekulánsok és a tisztakezűek között.
Ezekért és még sok másokért is mondani kell a miatyánkot.
Állandóan kell imádkoznunk és sose szabad belefáradnunk.
Van miért, van kikért.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr576127201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása