Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.05.08. 09:47 emmausz

Gondolatszilánkok

Olvasom S-nél, hogy egy család élete igen rossz irányt vett. Ezért böjthöz folyamodik. Ám S (azért írtam S.-t mert igen sovány) böjtje akár aggaszthat is, hiszen csont, bőr. Írja, hogy a ritkán kapott nasik felét vonja meg magától. Inkább ezt választja, mint egy rossz szokásáról való lemondást, mert az alig kivitelezhető számára. Mindig tudtam, hogy fogyni (böjtölni is) csak a soványak tudnak, azért soványak. A kövérek pedig nem tudnak fogyózni eredménnyel, azért kövérek. A fogyózásnak életmód-változtatást kellene jelentenie, másképpen hatástalan, legalábbis hosszú távon. (A böjt belső összeszedettséget kíván, s általában meghatározott ideig tart.)
* * *
A MK hírül adja, hogy Ferenc Pápa Szent Márta házbeli prédikációit megjelentetik könyv alakban. Az én válogatásomról egyelőre csend van. Vajon lesz-e folytatása?
* * *
Az ószövetséget olvasgatva egymást követően két olyan szóra bukkantam, amihez hasonlókat korábban gyűjtöttem, gyűjtöttünk, mert mulatságos. Olyan összetett szavak ezek, amelyek mássalhangzóit így is, úgy is olvashatom. Az említett szavak pl. hosszú sz-nek is olvashatók: sasszárny, kosszarv. Van olyan jó, mint a maximális máxemmennyiség.
* * *
Szegény kicsi L. unoka lázas lett – adja tudtomra feleség. Én is belázasodtam, próbálok eladni egy poént, de nem sikerül. Az asszony leüti magas labdámat: Persze, izomlázas vagy a tegnapi erdei séta miatt. Mi tagadás, megfelel a valóságnak. Koromban előfordul, hogy kerüljük a szintkülönbségek megmászását. Nem rólam mondták, hogy ha még lassabban kapaszkodnál az emeletre, akkor már állnál. Ám utóbb rám nézve is igaz lehet. Hol van már a költöztetés, amikor egy pianínó elejét egyedül fogtam költözéskor s vittem be a házba a helyére másokkal, akik a végénél szorgoskodtak. Hol van, amikor a kb. 9 kilós mosóautomatát ketten vittük fel gyalog az ötödikre, mert az új ház liftjét beköltözködésig nem indították meg. (Tipikus az eset. A bank is csak annak ad szívesen kölcsönt, akinek semmi szüksége nincs rá.)
* * *
Olvasom Dávid Katánál, hogy az EMSZO-indulót énekelték lelkesen. Azt írja, hogy „...mára talán senki, vagy alig maradt valaki, aki ismeri az említett indulót...” Jelentem én ismerem. Apám a húgával meg a sógorával hozták össze a szövegét, dallamát 1938-ban.  
Lábjegyzet a Kiv 21-hez. A rabszolgatartás törvényeit hozza. Héber rabszolgát 6 év szolgálat után ingyen fel kell szabadítani. Ha felesége van, azt is. A nők helyzete bonyolultabb. Ha a rabszolga nem akar szabadulni, fülét a gazda átszúrja, jelezve, hogy életfogytig rabszolgája marad. Az emberölést kemény megtorlás követi. Kövezés. Testi sértés esetén a büntetés kb. arányos az elkövetett tettel. Általában kemény ítéletek születnek, mert elvük: „életet életért, szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért, égetést égetésért, sebet sebért, horzsolást horzsolásért.” (első megfogalmazása itt). Nyitva felejtett ciszternába esett jószágért a c.-tulajdonosa felel. Lopásért 4-5-szörös mennyiséget kell fizetniük. (Folyt. a köv. fejezetben)
Közöm. Nem igazán ismerik az irgalom fogalmát. Ez lép túl a fogat fogért... elven. Kiemelek egyet. „Aki elrabol egy embert, akár eladja, akár megtartja, azt halálra kell ítélni.” Arra gondolok, hogy az emberkereskedelem ma zabolátlanul garázdálkodik, a nők szex-rabszolgasága úgyszintén. Ezek mind halállal lakoltak abban az időben. A kérdés ma is ott lebeg az államok törvénykezési gyakorlata felett. Halálbüntetés: igen-nem? Ha igen, van visszatartó ereje. Ám többször ártatlan embereket végeztek ki. Ez vitte el a gyakorlatot az életfogytiglani ítéletek felé.
Bárcsak megtérnének a gazemberek.
Bárcsak megszűnne a rabszolgaság, amely hivatalból nincs, de a gyakorlatban nagyon is létezik.
Adja Isten, hogy benőjön már az emberiség feje lágya.      

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr346134886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása