Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.10.21. 13:44 emmausz

Ökumenizmus

1. Gyerekek, akik megmérgelődtetek, és elhagytátok egykor a gyökereiteket, gyertek vissza!
2. A felekezetek tudósai egyként állítják, hogy az emberi életkor előrehaladtával nincs értelme felekezetet váltani, mert egy idős ember nem képes asszimilálódni az újban a magával hozott élmények folytán. Hiszik, (hiszem én is), hogy az Isten nem azt nézi, hogy melyik vallásba született valaki, hanem hogy lelkiismeretére hallgatva miként élte le az életét. A belső hang tévedés nélkül a szeretetet súgja. Csak felrúgni lehet. Az embernek meg szabad akarata van.
3. Az ökumenizmus híveit megihlette három felekezet köszönése.
A katolikusé: Dicsértessék a Jézus Krisztus! Mindörökké, ámen.
A lutheránusé: Erős várunk az Isten!
A reformátusé: Áldás, békesség!      
A háromból összegyúrtak egyet: Erősíttessék a békesség! Ez nem vicc, hanem tény.
Szerintem legalább három szónak kellett volna benne szerepelnie: Pl. Erőst dicsértessék a békesség!
Noha ez még mindig vicc maradna.
A katolikus köszöntés jezsuita eredetű.
A lutheránus zsoltárszöveg.
A református eredetét nem sikerült megfejtenem.
Persze nem is ez a lényeg.
4. Évekkel korábban olvastam egy ausztráliai anglikán közösségről, amely szeretne becsatlakozni a katolikus egyházba. Esetükben felmerült a családos papok helyzetéből adódó sokféle egyeztetési gond. Azt hiszem legáltalánosabb probléma a már kiépült intézményrendszer, melynek az a tulajdonsága, hogy nem szeret megszűnni.
Ami írásra késztetett, az egy lutheránus pap, Andreas Theurer könyve: Miért ne lehetnék katolikus? s megírja benne, hogy miért (ne) lehetne katolikus. Többek között arra céloz, hogy az áldás felülről lefelé érvényes. Mintegy hierarchikus. Ezt vezeti le a Bibliából. Visszafelé maximum jó kívánságaink lehetnek, hálaadás, dicsőítés, elismerés. Így különös jelentősége van a jézusi kézrátételnek, kijelentésnek a megbocsátásról és a kősziklára épült egyháznak. (Tu es Petrus.)
5. A katolikus vicc szerint a mennyországban van egy elkerített rész, a katolikusoké. Hadd higgyék azt, hogy oda más nem kerülhet be. Persze bekerül. Vagy, mert tiszta lelkiismerettel élt, vagy mert kéri és kapja Isten irgalmát. (Ha igazságosan ítél Isten, nem sok esélyünk marad.) Még megjegyzem, én még nem voltam odaát, hogy beszámoljak a túlvilági történésekről és létállapotokról, csak a hagyományra és a Bibliára támaszkodhatok.
6. Szegény Szt. II. János Pál pápa és elődei is tisztában voltak vele, hogy a vallások egyesülésének legfőbb akadályai az ő személyük.  
7. Vigasztaló lehet, hogy a hegycsúcsra sokféle egymástól különböző út elképzelhető valláson belül és valláson kívül.  
Mindenesetre a téma sokakat érdekel vagy érdekelhet.       
Összefoglaló az 1Sám 6-hoz. A filiszteusok városról városra cipelik a frigyládát, mert ahová viszik, ott a helyi lakosság mortalitása megnő, sokakon pedig daganatok keletkeznek. Végül saját papjaik javaslatára új kocsit készítenek, lebojradzott teheneket fognak elé, ráteszik a frigyszekrényt, mellé aranyból készített patkányokat és daganatokat engesztelésül. Ugyancsak papjaik javaslatára útnak indítják a kocsis nélküli fogatot. Lesik, hogy Bet-Semesbe mennek-e maguktól a tehenek, vagy nem. Ha igen, ez az Isten akarta megoldás, ha nem, akkor semmit se ér az alkalmazott módszer. Ám az állatok habozás nélkül az izraeliták földjére indulnak. Ez jó jel. A B.-S.-ben élők közül 60 ember nem örült, hogy hozzájuk kerül a láda, ezek meghalnak. A menet pedig Kirjat-Jearimba viszi a szövetség ládáját, ahol fogadják. Közöm. 1. A történelem ismétli önmagát. A Szent László-legenda ugyancsak ökrökre bízza annak az eldöntését, hogy a király koporsóját melyik városban temessék el. Az ökrök a kérdést megoldják. 2. „Az Úr félelme a bölcsesség kezdete” – olvassuk a Biblia másik könyvében. Akik nem félik, pórul járnak. Ki beteg lesz, ki belehal a tiszteletlenségbe. Az Újszövetség Krisztusa az Eucharisztiában jelen van a világban naponta elhangzó több százezer mise nyomán. Nincs mit latolgatni. Nagyobb ő mindennél és mindenkinél, a frigyládánál is. Megkapja-e a kellő tiszteletet? Vonatkozik-e rá is az Úrfélelem, amely a bölcsesség kezdete? Ha nem így volna, dolgunk van.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr876813757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása