Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.12.30. 10:06 emmausz

Karácsony nyolcadában

Mivel nagy tömeg gyűlt össze nálunk (45 fő), rákészültünk (mármint főleg a feleségem) étellel, itallal a fogadásukra. A szokásos gyakorlat idén is utolért bennünket. Senki nem szerette volna, ha kevés a kaja-pia, így hát ki-ki hozta, amit gondolt. Jutott is, maradt is. Amit vittek, vitték, amit itt hagytak, itt maradt. Néhány példával szeretném illusztrálni a felhozatal végpusztulását.
– A nyitott söröket megittam. (Nem voltak rosszak, nem értem, miért nem itták meg, akik felbontották.)
– Mikulásra vettünk két marék szaloncukrot. Elfogyott. Kipipálva.
– Bejglit se nem készítettünk, se nem vettünk, csak ettünk. Elfogyott. Kipipálva.
– A Negro cukorkák közül az eukaliptuszos elfogyott, a mézes-töltöttből még van.
– Tegnap reggel megettem azt a házi kenyeret, amit M. és E. hoztak (diétás).–  
– A 24.-i ebédre vett kiflik megmaradt része reggel elfogyott.
– Diétás diós kekszek. Ma délben a végére jártam.
– Tücsi szépséges ehető tobozai. Egyet felfaltam, kettő még fogyott. Egyet oda akar adni valakinek.
– Egy nyitott Coca-Colát ma befejeztem.
– Örömmel jelentem, hogy a húsos káposzta (az egyetlen dolog, amely újramelegítve is jó), számos újramelegítés után ma elfogyott.
– A termoszba töltött Nescafé fogyasztása folyamatosan történik. Hűtőben eláll. Holnap végzek vele.
– Az ám! Banán! Még van egy fürt. Mindig abból készítek turmixot, amelyik megbarnul az irigységtől.
– Csillagszóróból mindössze három fogyott. Hasonló ütemű fogyással kalkulálva kb. öt évre való tartalékkal számolok.
– Szeletelt kenyér még egy fél kiló van. Fogyásáig nem kell másikat vennünk.
– Tömény italból töméntelen sok lett. Minél többet ittak, annál többet hoztak.
– Lónyálakból (Cola, ananász-, őszibarack-, almalé különféle koncentrátumban) is akad doszt. Nem bánom, hogy így van, mert a közeljövőben nem kell belőlük a másfélemeletnyi magasságba cipelnem. Ez alól a tej az egyetlen kivétel. Abból hamarosan szükség lesz egy kartonnal (12 l).
A balkonra kitett üdítőitalokból a fogyás arányában beemelek egyet-egyet a frigóba, hogy melegedjék.
Mindezek után kérdezheted, hogy hogyan alakult a rizikófaktorom az ünnepek óta? A tévében láttam egy felsorolást, hogy melyek azok. Hamarjában két jó villan elő: (leszoktam a dohányzásról kb. 30 éve) és lenyírta a hajamat az asszony, tehát fogytam. Az érdeklődőkkel ezúton közlöm, hogy az injekciókúra után változatlanul szedem az orvosok előírta szereket. Nem árt az óvatosság. Hogy miért? Egyszer egyik lányom hozott haza egy könyvet Dobd el a szemüvegedet címmel. Elolvasták, gyógytornásztak, s szót fogadtak nekem, aki azt kértem tőlük, ha eldobnák a szemüvegüket, ne túl messzire dobják, hogy szükség esetén megtalálják. Megtalálták. Hordják.
Összefoglaló az 1Kir 22-höz. Achábot elkapja a harctéri idegesség. Csatát kíván indítani Ramot ellen. Megnyeri ehhez Júda királyát, Jehosafátot. Acháb 400 prófétája fényes győzelmet jósol, egyedül az Úr prófétája, Michajehu mondja el az igazat. Elveszíted a csatát.
Mondj igazat, betörik a fejed! – szól a magyar közmondás. Így volt ez a bibliai időkben is. Michajehut börtönbe veti Acháb a rossz hírért. A király álruhában csatázik, nyílvesszőt kap a hasába, estére meghal. (Kutyák nyalják fel a vérét.) Az izraeliek menekülnek. Achábot fia, Achaszja követi a trónón. (ur. 853-852) „Olyat tett, ami az Úr szemében gonosz. Baált imádta az Urat »ingerelve«.” Júda felett Jehosafát az úr (ur. 870-848). Ő olyat tett, ami kedves az Úr szemében. Utódja fia, Jorám lett. Közöm. Ma nem próféták, hanem statisztikusok, társadalomtudósok, stratégák mondják el véleményüket a rezsimeknek, kabineteknek, kormányoknak. Ha részrehajlás nélkül végzik munkájukat, van rá esély, hogy tanácsaik jó hatással lesznek a társadalmat kormányzókra, a közjóra, a geopolitikai térségre. De ha a szakemberek hízelgésből, korrupt céllal, karrierizmusból, stb. félrevezetik elöljáróikat, szinte biztos, hogy együtt buknak. A hiteles tájékoztatás szakszerű és nem részrehajló. Mindenféle propagandisztikus élnek híján kell lennie.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr667022037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása