Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.01.14. 13:55 emmausz

Blogolók és tyúkszemek

Egy valóság van, s annak vannak részei. Ám a részekből milliárdok képesek önmagukra és környezetükre reflektálni. Ezek az emberek, akik hétmilliárd aspektusból tekintenek a világra, még akkor is, ha különféle anyagi vagy akarati kényszerek, érdekek befolyásolják őket világlátásukban. A posztban véleményét nyilvánító ember akkor is óhatatlanul mások tyúkszemére lép, ha a lehető legnagyobb tapintattal jár el. Mert kiderül, hogy szövege írója párthű, mert vallásos, mert ateista, mert liberális, mert a zöldekkel tart, mert összeesküvés-elméleteket szó, mert nincs eredeti gondolata és mástól ollóz engedély vagy hivatkozás nélkül, mert helyesíráshibát vét, mert skrupulus, mert vakmerő, mert polgárpukkasztó, mert nagy lejmista, mert biciklista, mert szereti a zenét, mert kritizálja a zenét, mert az organikus építészet híve, mert utál mindent, aminek nincs köze a Bauhaushoz, mert ilyen -ista, olyan -ista, mert mindenkit magához mér, mert, mert, mert...
A „mert”-ekkel vastag kötetet írhatnék tele.
A lényeg: Mind a véleményt mondónak, mind az olvasónak kellő türelemmel kell kezelni a másik fél mondandóját, s okosabb riposztozás helyett elgondolkodni, hogy partnerének milyen az észjárása, mitől olyan, amilyen, védhető-e, belefér-e a saját toleranciámba, vagy sem.
Ha ketten ugyanazt mondják, egyikük felesleges – olvasom a graffitit.
Én pedig azt gondolom, hogy ha valaki minden érdek és hátsó gondolat nélkül ráerősít arra, amit magam gondolok: segít élnem.
A kommentek oly gyakran átgondolatlan vagdalkozások. El egészen egymás anyázásáig.
Mindnyájunkra nézve igaz Pál kitétele: Mindent szabad, de nem minden használ nekem. (1Kor 10,23)
Vigyázni kell egymás tyúkszemeire. Rá ne lépjünk akarva-akaratlanul. Ezt illik minden újságírónak tudnia, mert nincs abban a helyzetben, hogy megvitathatná olvasójával: mit miért írt.
Ám ez csak az érem egyik oldala. A másik az, hogy elveim feladásában nem mehetek el a végtelenségig. Saját lelkiismeretemmel nem jó leszámolni. A lényeg, addig engedhetek az engem meghatározó elvekből, ameddig saját énem (identitásom, habitusom) nem sérül. Határesetben kettőt tehetek: kilépek szó nélkül abból a közegből, amely nekem elviselhetetlen, vagy egész egyszerűen és minden bántó szándék nélkül megjegyezem: Ezt én másképp gondolom.   
Összefoglaló a 2Kir 15-höz. Az ember beleszédül abba, ami egy történész és egy régész számára oly sokatmondó. Próbálom rövidre fogni:
– Júda királyai:  
Uzija (781-740) 16 évesen király. Kedves az Úrnak. 52 évet irányít. Leprás lesz, fia kormányoz:
Jotam, aki Uzija után lesz király (740-736) Kedves az Úr előtt. Júdát három király megtámadja, de addigra ő halott. Majd fia, Acház követi a trónon.
– Izrael királyai:
Zacharja (743. Ő az utolsó Jehu-utód, aki király) Sallum leüti, s helyette maga lesz a király.
Sallum 743. Menachem megöli s helyette maga lesz király.
Menachem (743-738) elpusztít egy környéket. A várandós nőket felhasíttatja. Az ő idejére esik az első asszír betörés. 100 sékellel megelégíti a betörőket, akik visszahúzódnak. Utódja fia lett:
Pekachja (738-737) Őt fegyverhordozója fia, Pekach öli meg, s lesz helyette a király.
Pekach (737-732), az ő idejében folytatódik az asszír betörés. Tiglatpilezer elfoglal hét várost és Naftali földjét. A lakosokat rabságba hajtja. A királyt pedig Hósea megöli, s helyette maga lesz a király. Izrael előzőekben felsorolt valamennyi királya gonosz az Úr szemében. Közöm. Amit itt részletezek, azt a magyar uralkodókkal gimnazista koromban tettem utoljára. Az Ószövetség is elég szűkszavúan nyilatkozik ezekről a párhuzamosan uralkodó, majd általában nem természetes halállal meghaló királykákról. Igaz, hogy minden esetben említi: Az uralkodó tetteiről az Izrael királyai történeti munka részletesen beszámol. Biztos így van. A könnyű prédának számító terhes nőkkel való szadista elbánás végigkíséri a történelmet. Találunk rá friss utalásokat is, pl. a balkáni háborúban 2000 előtt. Ördögi és eszetlen tett ez, mélységesen szégyellem, hogy fajunk képes ilyesmire.      

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr447073579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2015.01.15. 12:07:07

Egyetértek (ha igaz, miért ne írnám le?), hogy a nyilvánossag elé bocsátott írás afféle borotvaélen táncolás a másik tisztelete és önmagam fel nem adása között. Szerencsére néha egybeesik teljesen a kettő, s ilyenkor se biztos, hogy az egyik felesleges...
süti beállítások módosítása