Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.03.17. 10:48 emmausz

Csepeg a csap

Ma álmomban nem lopták el a kocsimat, reggel azért fölébredtem. Tücsi jelezte, hogy az általam kb. tíz éve felszerelt csaptelep melegvize egész éjjel csepegett. Mivel nem ismertem a Kludi-csap szerkezetét, igyekeztem hozzáférni. Már a csap gombjának piros pöttyénél elakadtam. Hogy jön ez ki a gomb közepéről. Mert vagy csavaros, vagy rápattintós maga a forgatógomb. A piros pötty körbejárt, de nem mozdult. Kirántottam a forgató gombot és jött. Akkor nincs itt csavar, ez is „rüsztni”-vel csatlakozik a helyére. (A neten megtalálható a műanyag izé leírása blogomban.) Most már csak a rendszert kell vízteleníteni. Elzárom a szelepet, a tömszelencénél folyatni kezd. Megszorítom a tömszelencét, abbamarad a csurgás. Mivel nem találtam fent megfelelő méretű villáskulcsot, egy csőfogóval martam le a szelepfelsőrészt. A többi szabályok szerint történt. A régi gumitömítés ki, az új be, s a folyamat eljátszása visszafelé. Ma még képes voltam végigvinni a műveleteket.
Én még bírom?!
Úgy látszik.
De meddig?
Lakásfelújításkor már a villanyszerelőt kértem meg, hogy hasaljon neki a padlószinttől tíz cm-re szerelt fali konnektornak, amely melegedett.
Már annak idején a kád/zuhany-csaptelep cseréje is leizzasztott. Vajon a kijövő csonkok és a csaptelep hollandere találkoznak-e vagy sem? (találkoztak)
Ahogy változik az idő, úgy száll el a saját magamban való hit, tudás, erő. Meddig leszek képes külső segítség nélkül belefogni egy-egy kisebb javításba?
A fürdőben jó meleg volt, alig hogy végeztem, egy, még az este lefőzött fél liternyi hibiszkuszteát megittam. Az vérnyomáscsökkentő. Jól esett.
***
Tegnapi hír: oldalági rokonka született: Emma. Végre megtudtuk, hogy Londonban már Simon is megszületett. A harmadikról (Míra) már tudtunk. A karácsonyi találkozón mindhárman még prenatális életüket élték. Isten éltesse a 3 jövevényt, és Emilt is, aki a másik oldalág új babája.
***
Tegnap magammal vittem a könyvmegállóba a fényképezőgépet. A csöveseknek személységi jogaik vannak, a fák szürkén meredő ágait már sokszor lefotóztam, a fű zöld, az eget fátyolfelhők takarták. Csupa lerágott csont. A felvételek számát nem szaporítottam. Ma süt a nap. Napfényes fotóm is rengeteg akad. De ha már cseréltem könyveket, elmondom, hogy Bengt Danielsson kötetét, Gauguin élete Tahitin hoztam magammal. A szerző annak idején Kon-Tiki expedíciónak volt az egyik tagja. Gauguin olyan életet élt, amilyet, de Danielsson stílusa tetszik. Gauguin elmondja, hogy azért vágyik el Európából, mert itt fáznak az emberek, éhesek, különösen, ha nincs munkájuk, és nem támogatják a szimbolista művészeket. Tahitire a meleg vonzotta, az ingyen szerelem és ingyen modell, és a csaknem ingyen étel-ital. Az ott élő emberek alig dolgoznak... Érdeklődve várom a folytatást. Kísérletező művészektől jó buli képet vásárolni, amelyeknek az árát a szalonok aztán a csillagos egekbe emelik.       
Összefoglaló Ezd(rás) 1. könyvéhez. Naturel et Surnaturel. Másképpen immanens és transzcendens. A valóság kettős arca. A fonákja és a színe. A fonákja, ami a földön tapasztalható, a színe, ami olykor átsüt a misztika jóvoltából. De nézzük az eseményeket. Cirusz perzsa uralkodó parancsba adja, hogy a Júdából 70 éve elhurcoltak költözzenek haza, és Jeruzsálemben építsenek templomot Istenüknek. Megparancsolja azt is, hogy önként és kötelező jelleggel egyaránt támogassák a hazatérőket mindenféle kincsekkel, élelmiszerekkel. Maga is élenjár ebben. Kincstárnoka darabra Júda fejedelmének visszaadja a Nebudnezár által egykor elkobzott templomi tárgyakat, összesen 5400 db arany- és ezüsttárgyat. A fogságnak vége, a nép hazaköltözik. Ám a színéről ilyenféle utalásokhoz juthatunk a fejezetből: Círusz isteni sugallatra dönt úgy, ahogy, hogy „beteljesedjék az Úrnak Jeremiás által hallatott szava”. Cirusz maga úgy tudja, hogy „az ég Istene a föld minden országát neki adta”. Az ő pogány szemszögéből fogalmazza, hogy „Izrael Istenének a házát” kell a hazatérőknek felépíteniük. Velük mentek, „akiknek a lelkét Isten arra ösztönözte, hogy felépítsék az Úr házát”. Közöm. A hívőket ez a kettősség kevéssé zavarja. Értik, miről van szó. Legalábbis formálisan. A XX. században – emlékezetem szerint – Szt. F. Kowalska nővérnek adta Krisztus az értésére, hogy a világon minden időkben minden esemény az ő akaratát teljesíti. Miközben tudomásul vesszük, hogy az előző kijelentés igaz, valójában nem ismerjük a dolgok színét innen, a fonák oldalról nézve. „Az Ő útjai nem a mi útjaink, az Ő gondolatai nem a mi gondolataink.”      

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr177277379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2015.03.17. 15:45:08

Csodálom barkácsoló tehetségedet, Mick. Szókincsed sokrétű és kiigazodsz a szerszámok között is. Nálam éppen valaki más barkácsol: én letettem a barkács-kötényt pár éve...
süti beállítások módosítása