Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.03.19. 10:18 emmausz

Láttuk-hallottuk

A napokban hallottam, képen láttam, hogy egy Szűzanya-szobor könnyezik. Nekünk egy máriapócsi kegyképmásolatunk van. Mereven nézem öt méterről a pócsi könnyező Máriát. A mi másolatunk nem könnyezik. Legalábbis még sose láttam könnyezni. Én viszont könnyezem. Talán az erőltetett nézés olajozza szemgolyóimat. Mindenesetre van mit öklömmel eldörzsölni.
A tévében emlékeztek a srebrenicai mészárlásra, mely térségünk legkegyetlenebb munkája volt a 2. vh. óta. 8000 férfit-fiút likvidáltak, eufemisztikusan fogalmazva persze „etnikai tisztogatás” volt. Gyűlölöm ezt a hazug szót. Akkor már legyen inkább az, ami: hidegvérű gyilkosság.
Azt is láttam a képernyőn, hogy Dobogókőről az MTI munkatársa lefotózta a nálunk is felvillanó északi fényt. Hosszú idők óta a nap legerősebb mágneses vihara húzódik meg a jelenség hátterében.
Remélem, hogy a klímaváltozás nem kíván semmiféle csúcsokat döntögetni. Mi meg szorgalmasan takarékoskodunk az energiával, hogy a széndioxid-kibocsátás világszerte csökkenjen. Meg kell mondanom, én először minden fegyver elsütését tiltanám meg, mert erősen szennyezik a levegőt, és használatuknak semmi értelme nincsen. A pápa megmondta, hogy álljanak szóba az emberek egymással, és vitassák meg mindazt, ami nyomasztja őket. A megismerés oszlatja a félelmet.
A fb-on terjed egy anyag. Helyi afrikai szokás, hogy a tetten ért embert körülállják a falu, a törzs, tudom is én, kik, és egymásután elsorolják a bűnös jó tulajdonságait. Majd kinyílik a kör (börtön), a szeretet börtöne, és vissza van fogadva az eltévedt bárány. Idilli a történet, de nem eléggé általános. Elterjeszteném. G-tól jött a rövid képsorozat a megvalósításáról: http://www.authorstream.com/Presentation/jleticiag-212792-la-cancion-africana-lacancionafricana-spiritual-inspirational-ppt-powerpoint/ kiteszem a fb-ra is.
Azt írja az újság, hogy zsúfoltak a börtönök hazánkban. Újakat kell építeni a rengeteg meglévő mellé. Szerintem egyszerűbb volna az összes lakást ráccsal ellátni, a bejárati zárakat megerősíteni, és máris kész az elégséges számú börtön. Minden ház előtt állna egy börtönőr (teljes foglalkoztatottság), és aki a ház lakói közül el van ítélve, azt nem engedné ki. De ha már... még mindig egyszerűbb volna kisebb átalakítással börtönné varázsolni azt a sok-sok megépített és üres lakást, amelyeket az állam bérbe venne, és börtönként használna. Mert mi lesz, ha minden második épület börtönné alakul Magyarországon? Gulág? És mi lesz a börtönökkel, ha a közerkölcs valamiféle csodálatos módon pozitív változáson megy keresztül? Rabokat importálunk megfelelő pénzért, hogy börtönkapacitásunk ki legyen használva?
Hová lesz ez a világ?
Olvastam, hogy nagy felháborodást keltett Svédországban, amikor a börtönbüntetésre ítélteknek világkörüli vitorlázást terveztek KÖZPÉNZBŐL.
Összefoglaló az Ezd 3-hoz. Ezdrás pap volt, akinek a tekercse 3. fejezete arról szól, hogy a szamaritánusoktól való félelem lassította a templom építését. „...bár elfogta őket a föld népeitől való félelem, az Istennek emelt oltáron mutatták be reggel és este az áldozatot”. Utóbb csak felépült az első ház, a templom alapja. „Sok idős pap hangosan zokogott, mások örömujjongásban törtek ki ... Zajongásuk messze földre elhallatszott. Közöm. Engem ez a magyar helyzetre emlékeztet. Az egyháziakat idegileg rendesen megviselte a kommunista hatalomátvétel és 1989-ig tartó, több évtizedig tartó, bár a szorításán lazító nyomása. A 2015-ben a hit pajzsa kitüntetésben részesülő plébános korábban mesélte, hogy a rendszerváltás idején is felkeresték még a régi rendszer erre dresszírozott tagjai, és fenyegetőztek, mondván „még visszajövünk!” Hát nem jöttek vissza, nyíltan nem. A változás óriási volt 1989-ben. A taxisblokád idejére esett a zuglói Regnum Marianum-templom építésének „első kapavágása”, melyre az ellehetetlenített közlekedési viszonyok ellenére nagy tömeg gyűlt össze. Hasonló ujjongás övezte, ha nem is olyan hangos, de meghitt. Jelen voltak a cserkészek, jelen Paskai bíboros érsek, a regnumi fiatalság, s alighanem sokan megkönnyezték az új templom építésének ünnepélyes megindulását.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr997283205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása