Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.03.25. 06:36 emmausz

Névnapok

A FB-on keresztül üzentem valamennyi Sándornak és Józsefnek. „Isten éltesse az összes kedves József (Sándor) nevű barátomat, mindenkit, akit ismerek, és azokat is, akiket nem ismerek.” Meglepő módon a Bencéknek egy nap kihagyás után nem üzentem semmit, pedig vannak Bence ismerőseim is. Egyáltalán: Mindennap feltehetném a névnaposok miatt rövid üdvözlő soraimat, miszerint: Éljenek boldogan, Isten éltesse őket, erőt egészséget nekik, áldja meg az Isten őket és munkájukat, legyen szép ünnepük stb, stb. Tegnap Gábor nap volt. Eredménytelenül hívtam ünneplő tesómat, maradt az email. Eredménnyel éltettem feleséget egy pohár vörösborral, aki Gabriella.
Gábriel, Gábor, Gabriella. (Isten bajnoka, Isten embere – írja Fekete Antal piarista Keresztneveink, védőszentjeink c. munkájában.) Mondom a feleségnek: A Gáborok kétszer ünnepeltethetik magukat, március 24-én, vagy ha arkangyalnak tekintik magukat, akkor szeptember 29-én is, (Gábriel, Mihály, Rafael), de ha nők, akkor évente háromszor: december 12-én is, mert azt a napot jelöli a naptár Gabriella napként. Ez a bőség zavara, és nemcsak a Gabrielláké, hanem a sokféle Tamásé, Máriáé, Kataliné, Ferencé stb. is. Nem könnyű megjegyezni, ki melyik szent napját üli meg névnapjaként, különösen, ha alig ismertről van szó. Miklós nap általában a mirai püspök napján, december 6-án van. Ettől még nem zárhatom ki, hogy valaki Flüei Szt. Miklós (Svájc) napját tartja saját névnapjának. A legbarátságosabb emberek meg szokták jegyezni, hogy minden névnapot nagyon szívesen megülnek, ahány csak van az évben.
Ez persze nem világjelenség. Van, ahol egyáltalán nem ünnep a névnap, csak a születésnap. A világ más csücskében bármiféle köznevet bejegyeznek második névként, ha az első névként a vezetéknevet tekintem. Az pedig eleve kizárja, hogy a naptár megemlékezzen róluk. Nincs rókanap, nincs hibiszkusznap, nincs bogárnap, stb. Bár még lehet. Van már a naptárban fák világnapja, a csoda tudja, még miknek a világnapja. Mint ilyen bekerülhet merő véletlenségből akárminek a napja. Pl. a naptárban nem említett nevűek világnapja.
Összefoglaló az Ezd 9-hez. „A szent faj összekeveredett a pogány népekkel. S ebben a törvényszegésben a vezetők és elöljárók voltak az elsők” – jegyzi fel Ezdrás, majd megszaggatja ruháját, és a haját meg a szakállát tépve magába roskad. Utóbb imádkozni kezd: Folyvást vétkeztünk, bűneink miatt fosztottak ki, vetettek meg, hánytak kardélre, s miatta kerültünk fogságba. Az Úr a perzsa uralkodó szívét megenyhítve adott további esélyt választott népének. Ezdrás intelme: Ne adjátok lányaitokat idegenekhez feleségül, s az ő lányaikat ne vegyék fiaitok feleségül. Ne törődjetek békéjükkel, jólétükkel, hogy erősek lehessetek. Vétkeink miatt nem állhatunk meg színed előtt, Urunk. Közöm. Fama est: Fejtől bűzlik a hal. A törvényszegésben való élenjárás a vezetésnek mindig is erős kísértése volt. Egy bizonyos ellenőrizetlen hatalomkoncentráció után a vezetők úgy vélhetik, hogy övék a világ. Egy bizonyos jövedelemhatáron túl úgyszintén. (Vö. megveszlek kilóra, vö a pápa erőteljes megfogalmazásait a korrupció ellen.) A szent faj mai értelemben kiválasztott népet jelent. Hiszen az ember mint olyan, egy faj, s Isten nem személyválogató. Viszont számukra érthető nyelven kellett fogalmazni. A fejezet a nemzetállam kizárólagossága mellet tör lándzsát. Tetszik intése, hogy ne kacsingassanak mások békéjére és jólétére. Nincs értelme az összehasonlítgatásnak. Minden nép másra van teremtve. Szerintem ma is áll: kicsit eltér egymásétól a különféle nemzetek karizmája. Ha másért nem, nyelvük szokásaik, öröklött tulajdonságaik miatt. Ez utóbbit Czeizel Endre kutatásai is alátámasztják. Nekünk is a saját helyünket kell keresnünk a népek családjában.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr647302326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása