Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.06.28. 10:57 emmausz

Mellékhatások és kockázatok vannak, de többnyire nem ismertek

Egy távoli rokon agrármérnök jegyezte meg, hogy a biokertészkedés attól bio, hogy éjjel permeteznek. Lehet benne valami, mert ha nem teszik, az almát, szilvát, körtét, dió testét kukacok eszik. Igaz, hogy a tápláléklánc csúcsán állókat is, ha idejében el nem hamvasztatják magukat. Permetező ismerősöm meséli, hogy az almát legalább tízegynéhányszor permetezni kell, ha azt akarja a termelő, hogy teremjen is a fákon valami.
Tegnap kiskertben jártunk K&L-nál S.tarjánban. Végig kóstoltuk, ami csak termett. És termett a meggy, a cseresznye, a málna, a piros és a fekete ribizli, a málna, az eper is kicsit. Az áfonya még nem. Meg voltunk elégedve a gyümölcsök érettségével, ízanyagával, aromájukkal. A cseresznye jó édes volt és fekete. Gondolom, benne itt-ott egy-egy kukac is. Nem ellenőriztük. Cseresznyézés közben így érveltem: Ha kukac van a cseresznyében, semmi más nincs anyagában, mint cseresznyehús, hiszen abból fejlődött ki. Nem is értem, miért mozog. A cseresznye legfeljebb, ha lepottyan. Más mozgásáról nem tudok.
Az egyik koreai sorozat Dzsangum nevű szereplője máig érvényes megállapítást tett szerepe szerint. A gyógynövények csakugyan hatásosak, adott betegségekre jótékonyak. Másokra pedig rossz hatásúak: mérgezők. Tehát a gyógynövények gyógyszerek és mérgek egyszerre. Nézzük a kereszthatásokat. Többféle gyógynövény hatása egymást erősítheti, de egymás ellen is dolgozhat és pedig a kombinációk széles skálán mozogva, különféle intenzitásokkal. De nemcsak a gyógynövények. A fűszerek, az ételek és italok is.
Nézzük, tegnap rám miféle komponensek hatottak. Most a gyógyszereimet vegyük ki a hatásokból. Reggel rozskenyér pörccel, tejes-nescafé édeskével, vaníliafagylalt. Utána eukaliptuszos negró cukorka, vendégségben vörösbor, szénsavas ásványvíz, sajtos pogácsa, szezámmagos pálcika. Kicsit később „zsiványfinomságok”. Próbálom elemezni összetevőit: sült sertéshús, csípős kolbász, olaj, különféle színű paprikák, szalonna, burgonya, vöröshagyma, fodros saláta, uborka, általam elemezhetetlen fűszerek, só, finomra vágott fejes- és vöröskáposzta, zöldpetrezselyem, paradicsom, narancskarika. Előtte szénsavas tonic. Utána cseresznye, fekete és piros ribizli, meggy, kurkumás (?) rágcsa, mákos-tejszínhabos torta, túrós málnatorta, feketekávé completával, cukorral. Útközben negró, itthon banánturmix tejjel, édeskével. Talán nem hagytam ki semmi lényegeset. Adva több millió hajszálvékony ideg (hasi agy). Ezek kapcsolatban állnak a béllel (bolyhokkal?), s szakadatlanul és pillanatok alatt vezérlik az emésztési folyamatokat: Ennek oldószer kell, azt ki kell hányni (ha kell), ez méregtelenítendő, emezek beépítendők ide meg ide, a többi salakanyag, ürítendő. Miközben ezek az automatikus folyamatok zajlanak, én társadalmi életet élek, csevegek, vezetek, telefonálok, gondolkodom egy probléma megoldásán, imádkozom, tévét nézek, rádiót hallgatok, tűröm az időjárás kihívásait, könyvet olvasok vagy a kerti padon hintázom, fotózok stb. Agyamat nem kérdezi belülről az idegköteg, csak arról informálja, hogy mit tegyek. Utánpótlást kér, könnyítésre ingerel, izzaszt, fertőtlenít – és legfőképpen egyensúlyban tartja az engem meghatározó több száz résztvevőjű szimbiózist. Arra gondolok, hogy túl az óvatosságon, az a legfontosabb, hogy fel ne boruljon, ne sérüljön a vezérlés automatizmusa, mert ez anyagcserezavarokat okoz, megbomlik az egyensúly, visszafordítható és vissza nem fordítható folyamatok indulnak a szervezetemben. Szervezetemben? Mindenkinek a szervezetében. Ilyen egyszerű ez.
Szerencsére nem értek belőle semmit.

Ízelítő a Jób 16-ból. Jób válasza: „Hiú beszédetek soha nem ér véget?... Beszélni úgy, mint ti, tudnék magam is. Ha ti volnátok az én helyzetemben, el tudnálak titeket árasztani szóval, s tudnám a fejemet ingatni miattatok... A gonoszság immár egész kimerített, ...harag marcangol... szemét összehúzva szúrósan tekint rám... Mindnyájan szövetkeztek ellenem... Boldogan éltem, s akkor darabokra tört... Csak úgy sisteregnek nyilai köröttem, és ... réseket üt rajtam egyre-másra... A sírástól vörös lett az arcom, ... jóllehet gonoszság nem tapad kezemhez, és egészen tiszta az imádságom... Isten előtt hullnak a könnyeim.” Igazoljon engem imádságom. Közöm. Jób elhárítja magától a szenvtelen kritikusok érveit, bíráló szavait, és joggal hivatkozik arra, hogy semmi rosszat nem tett. Hányszor aláznak meg bennünket is, mert tettünk, mert nem tettünk valamit, mert így néztünk, meg úgy néztünk, mert biztos ezt gondoltuk, meg azt forgattuk a fejünkben. Tapasztalatom szerint nincs értelme a hosszú vitáknak. Érdemes tárgyilagosnak maradni a lehetséges mértékig, s egyszerű szavakkal hárítani, amit tiszta szívvel kizárhatunk. Krisztus ezt így mondja: „Szavatok legyen igen-igen, nem-nem. Ami azon felül van, az a gonosztól származik.” Érdemes eltűnődni rajta.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr537579754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása