Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.11.03. 07:28 emmausz

Enni és élni

Nem azért élünk, hogy együnk; azért eszünk, hogy éljünk. A kérdés, hogy mit. Egy régi vicc jut eszembe. A rabbihoz bekopog Grün, és elmondja, hogy a Kohn egy szemét alak – ezért meg ezért. A rabbi helyesel mondván: Igazad van, Grün. Grün el, Kohn érkezik. Elmondja, hogy a Grün egy pimasz fráter – ezért meg ezért. A rabbi helyesel, mondván: Igazad van, Kohn. Kohn el. A samesz csóválja a fejét: Rabbi, megfigyeltem, hogy bármily furcsa, mind Grünnek, mind pedig Kohnnak igazat adtál. A rabbi elmosolyodik, és azt mondja: Igazad van, samesz.
Schirilla György leteszi voksát a vegetárius étrend mellett. A legtöbb ember nem követi őt, és vegyes (növényi és állati eredetű) étrenden él – gyorsan hozzáteszem, hogy – és élelmiszeripari vegyszereken. Az emberek harmadik csoportja kizárja a növényeket, csak húsfélékkel táplálkozik. Most mi is ez utóbbiakhoz csatlakoztunk anélkül, hogy részleteiben ismernénk a vegetárius étrend lényegét. Meggyőzőbbnek tűnt számunkra az az érvelés, ami szerint az emberi faj törzsfejlődése (kb. 10 millió év) során a ragadozókéra emlékeztető emésztőrendszere alakult ki. Ezért lettünk a paleo-ketogén étrend alkalmazói.
Számos alapigazságot fogadtunk el, amelyek segítenek eligazodni a nekünk új étkezési formát tekintve. Próbálom most néhány tőmondatban leírni őket.
Az első a fenti közmondás. Ennek igazsága keresetlen szavakkal:
– Az étkezés huszadrangú dolog.
– A természeti népek húsevők. Megeszik az állat minden részét. Ez kijelöli a helyes hús/zsír arányt (kb. fele-fele).
– A p-k étrend „szükségleti táplálkozás”, szemben a szénhidrátalapú nyugati táplálkozásformával. Ízei visszatérnek, mert kizárják az édességek gazdag tárházát: nemesített gyümölcsök, édességek, fagyi, levek, házi sütemények, tészták, gabona, stb.
– Mivel kétségtelenül egyhangúbb, nincs is ingerenciája az embernek arra, hogy rendszeresen túlegye magát.
– Akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, s nem akkor, amikor eljön a reggeli, tízórai stb. ideje. Ez teljesen új nekünk, de nem a természeti népeknek, ahol napjában általában egyszer, esetleg kétszer esznek. Sőt: gondoljunk csak arra, hogy a vadász mikor eszik? Amikor sikerül vadat ejtenie. Előfordul, hogy napok maradnak ki. Ilyenkor saját tartalékaiból egészíti ki energia-, vitamin- és cukorszükségletét.
– Akkor iszunk, ha szomjasak vagyunk: elsősorban vizet, limonádét mézzel. Kávét igen, teát nem.
– A puding próbája, hogy megeszik. A p-ket-étrendé is az. Megpróbáltuk és működik.
– Olyannyira működik, hogy szakorvosi felügyelet mellett a legtöbb egészségügyi vegyszer (gyógyszer, gyógytea stb.) szedése elhagyható. Ez pedig olyasmit jelent, hogy a betegségekből gyógyulunk.
– A p-ket-étrenden élők testsúlya normalizálódik. A soványak megemberesednek, a kövérek pedig ütemesen visszafogynak a nekik megfelelő normális testsúlyra.
– Ehhez látni kell, mik ártanak leginkább. Mindenféle gabona, tej és tejtermékek, cukrok, burgonya, paprika, paradicsom, padlizsán, hüvelyesek...
– ...és mik használnak: húsok-zsírok, tojás, szalonna, tepertő, gyökérzöldségek módjával, egy almányi gyümölcs, vörös húsok, belsőségek. Májból és velőből (vitaminbombák) hetente 1-2 alkalommal fontos enni.
Mindezekről részletesen olvashatunk a paleomedicina.com honlapon.
99. ZSOLTÁR. ISTEN, AZ IGAZSÁGOS KIRÁLY. Király az Úr – a népek reszketnek; kerubok fölött trónol – a föld megremeg. Nagy az Úr a Sionon, fönséges minden nép felett: dicsőítsék nagy és félelmetes neved, mert szent és hatalmas vagy! Király vagy, az igazságosságot szereted te vetetted meg a rend alapját, te alkottad a jogot és az igazságot Jákobban. Magasztaljátok az Urat, Istenünket, hajtsatok térdet lába zsámolya előtt, mert szent! Mózes és Áron a papok közül, és Sámuel azok közül, akik megvallották nevét: ők az Úrhoz kiáltottak és meghallgatta őket. A felhőoszlopból beszélt hozzájuk, megőrizték bizonyítékait, és a parancsokat, amelyeket rájuk bízott. Urunk, Istenünk, te meghallgattad őket, Istenünk, te kegyes voltál hozzájuk, de vétkeiket keményen büntetted. Magasztaljátok az Urat, Istenünket, boruljatok le szent hegyén, mert szent az Úr, a mi Istenünk! Közöm. Úgy járok vele, mint Karinthy Petőfi versével. Amikor ki akarta szedni belőle a lényeget, végeredményképp elmesélte ugyanazokat a történéseket a saját szavaival (Egész úton hazafelé...) Azért megpróbálom. Az Isten szent király, szereti a rendet, a jogot és törvényt ő alkotta, aki bünteti a rosszat. Szóba áll az emberrel. Csakhogy ma hatalmas a zaj. Általában érzéketlen az emberi fül, hogy a szellő susogásában felfedezze Isten jelenlétét, netán megszólító szavait.       

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr918046326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.11.03. 11:30:42

Az életmódváltás mindig felfrissíti az ember szervezetét. Hosszú távra jó tervezni, nehogy visszakússzanak a kilók meg a laborértékek. Olvasni is nagyon jó ezekről a dolgokról.

emmausz 2015.11.03. 11:33:04

Egyelőre - hála Istennek - lefelé megy a súlyom. Azért is fogtam bele. A megegészségesedés csak hozzáadott érték. Csakugyan nem szedek semmiféle gyógyszert egy hete. És nem is hiányoznak.

Klári Bodó 2015.11.03. 13:15:33

Örülök! Legyen a változtatásnak sokáig, sok irányú haszna!

emmausz 2015.11.21. 09:14:30

dr. T. Cs. Lényegre törő világos látásmód! Akik értik az idők szavát, azoknak szebb lesz a holnapjuk.
süti beállítások módosítása