Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.02.17. 11:11 emmausz

A javunkat akarják. Adjuk-e?

Tegnap este szó esett róla, hogy kit hogyan fosztottak ki a környékünkön.
Volt, akit a hozzá járó takarító könnyített meg millióitól.
Másoknak edényeket adott el egy török jó pénzért.
Volt, akit az orvostól hazamenet hengerelt le valaki dumájával, Icukám, hát nem ismersz meg? Majd kocsival a „beteget” haza víve sikerült ékszereket lopnia áldozata lakásából.
Megint másokat éjszaka keltettek fel álmából, pénzt és aranyat kérve rendkívüli esemény miatt. Egyeseket rávettek az adakozásra, mások rendőrt hívtak, s a gazemberek fogták menekülőre egérutat nyerve, harmadikuk a nyavalygó telefonálnak azt javasolta, hogy máskor a 104-es számot hívja, ott foglalkoznak a gyógyítással.
A gyógyítás is kiváló területe a pénzcsinálásnak, a csodaszerek a csodamódszerek eladása mind-mind jó pénz.
Ön nyert, szól bele a telefonba s csicsergő hang. Ajándékát az ... étteremben veheti át. És nem győzök ellenkezni, hogy nem kívánok nyerni, nem veszek át semmit, sehol és semmikor. Pedig a javamat akarják, legalábbis akarnák.  
Se szeri, se száma tehát azoknak a módszereknek, praktikáknak, találmányoknak, ügyeskedéseknek, taktikáknak, fehér- és színes gallérú bűnözési módoknak, amelyekkel a mammon szolgái hozzá kívánnak jutni érékeinkhez, pénzünkhöz.
Észnél kell lenni, bár olykor még az is kevés lehet.
Sok felesleges idegességtől kéretlen telefonhívástól, telefonbetyártól óvott meg bennünket az a tény, hogy megszüntettük korábbi, a telefonkönyvben nyilvántartott telefonszámunkat.
Légy résen! – szól a cserkész jelszó. Nem cserkészeknek is érdemes észben tartani, mert bár sokan a javunkat akarják, jól tesszük, ha mi meg nem adjuk.
***
Bölcs 5. f. Akkor az igaz teljes biztonsággal áll szemben azokkal, akik sanyargatták, és lebecsülték a fáradozását. Amikor ezt látják, iszonyú félelem fogja el őket, és nem tudnak hová lenni; annak nem várt üdvössége miatt. Bánkódva szólnak egymáshoz, és sóhajtoznak lelkük félelmében: „Ez az, akit egykor kinevettünk, és akiből gúnyt űztünk. Mi esztelenek! Életmódját őrültségnek tartottuk és halálát dicstelennek. Hogy lehet az, hogy Isten fiai közé sorolták és a szentek között van az osztályrésze? Így hát mi letértünk az igazság útjáról, nekünk nem világított az igazságosság fénye, és számunkra nem kelt föl a nap. A kimerülésig jártuk a bűn és a romlás ösvényeit, úttalan pusztaságokban kóboroltunk, az Úr útját azonban nem ismertük fel. Mi hasznát láttuk a gőgnek és mit nyertünk gazdagságunkkal és nagyzásunkkal? Ez mind tovatűnt, mint valami árnyék, mint a szálló mendemonda; mint a hajó, amely átszeli a hullámzó vizet, s az utat, amerre elhaladt, nem lehet megtalálni, sem gerincének nyomát a habokon; vagy ahogy a levegőben repülő madár útjának semmi nyoma nem található: szárnycsapásai felkavarják, s könnyed röptének suhogása átszeli a lenge léget, de aztán, hogy elrepült, mögötte semmi nem marad; vagy mint a célba lőtt nyíl mögött az átszelt levegő rögtön ismét egybefolyik, úgyhogy pályáját többé nem lehet felismerni; mi is, alighogy megszülettünk, máris meghaltunk, és az erénynek semmi jelét nem tudtuk felmutatni, a gonoszságunkban pusztultunk el.” Igen, az istentelenek reménye olyan, mint a szél forgatta pelyva, mint a könnyű hab, amit a vihar kerget, mint a füst, amit eloszlat a szél, mint a megszálló vendég emléke, aki csak egy napig maradt. Az igazak azonban örökké élnek, és az Úrban van a jutalmuk, és a Magasságbeli viseli gondjukat. Így elnyerik az Úr kezéből a dicsőség országát s a szépség diadémját, mert jobbjával oltalmazza és karjával védelmezi őket. Fegyverzetül felölti haragját, és fölfegyverzi a teremtést, hogy bosszút álljon ellenségein. Mellvértnek az igazságosságot ölti fel, sisaknak meg fölteszi a csalhatatlan ítéletet. Győzhetetlen pajzsul a szentséget veszi fel, bősz haragját karddá élesíti; vele harcol az egész világ az esztelenek ellen. Elröppennek a villámok jól irányzott nyilai, s a felhőkből, mint jól megfeszített íjból a célba találnak. És a parittyákból haragos jégzápor zúdul, és a tenger vizei ellenük tombolnak, és háborogva csapnak össze a folyók árjai. A mindenhatóság lehelete fölkel ellenük és forgószél módjára széthányja őket. Az istentelenség így pusztává teszi majd az egész földet, és a bűn felforgatja az uralkodók trónját.  Közöm. Írva van: az istentelenek reménye olyan, mint a szél forgatta pelyva,... az igazak azonban örökké élnek, és az Úrban van a jutalmuk, a Magasságbeli viseli gondjukat. Tudatosítom hát magamban szíves miheztartásom végett.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr768398072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2016.02.17. 11:24:45

Nekem mindig titkos volt a telefonszámom, akárhol is laktam. De még így is rendszeresen megtalálnak csoda-talpbetétet, zalakarosi üdülési jogot, miegyebet kínálgatva, pedig még a tudakozó se adja ki a számomat senkinek. Amikor ideköltöztem és teljesen új számot kaptam, sőt teljesen új vonalat húztak be a lakásba, már két-három nap múlva (!) keresett telefonon egy ügynök a tényleg vadonatúj számon. Nyilvánvalóan megvásárolják a telefonjegyzékeket a különböző hivatalos szervektől, ahol a telefonszámunkat megadjuk, mert meg kell adnunk szerződéskötéskor, megrendeléskor, stb.

emmausz 2016.02.17. 11:28:51

A DIGI-vel kötött szerződésünk a telefonhívásokra is vonatkozott. Itt új számot kellett kapnunk. Onnan pedig nem ment ki ez a szám. Magam se terjesztettem.
süti beállítások módosítása