Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.03.02. 11:04 emmausz

Vigyázz magadra!

Tegnap miután többen érdeklődtek hogylétem felől, többek értésére adtam, hogy jól érzem magamat. Minden más kifejtése hosszadalmasabb lett volna ennél a rövid szónál. Kicsit zsibongott a balkezem. De kérdem én, kinek nem zsibongott, vagy kifejezetten nem zsibbadt olykor a keze, az ujjvége, a karja, (ha akarja, ha nem). A kérdés ezek után kétféle: Mitől zsibbad bármije az embernek, és a másik: Mitől múlik el?
Anyánk idejében az orvos azt mondta mindenre (a zsibbadásra is): Majd az elmúlik. Ez volt az összes patikaszere is, ami nem került pénzbe. Most bonyolultabb a helyzet. Adódik pl. a fülzúgás. A háziorvos szerint legalább 30-féle tabletta van pillanatnyilag forgalomban fülzúgás ellen. Nekem egy angol gyógyszert javasolt,s kérte, hogy legalább egy negyedévig szedjem. Szedtem. Meg se mozdult a zúgás tőle. Most is „szólnak” a füleim.
Visszatérve a tegnapi „Hogy vagy?” – kérdésre, válaszom után azonnal fogalmazták – illetve nem fogalmazták – a következő közhelyet: „Vigyázz magadra!”
Ha végiggondolják, mit kívánnak nekem, nem mondják. Tudniillik jól tudják, amit én is, ha ismerném azokat a csapdákat, amelyeket el kell kerülnöm, megtenném. De nem ismerem, mint ahogyan ők se ismerik. Következésképpen fogalmam sincs, csakúgy mint nekik, hogy hogyan is kellene vigyáznom magamra.
Ha minden igaz, vigyázok én legjobb tudásom szerint, csakhogy ez kevés. Nem tudok vigyázni a génöröklöttségemre, nem tudom befolyásolni életem korábbi szakaszában megélt stresszhelyzeteket, nem tudom szervezetemet fiatalabbra cserélni. Csak arra tudok vigyázni, amivel jelenleg rendelkezem. Az pedig hogy úgy mondjam, már nem vadonatúj. Persze azért vigyázok magamra. S viszont kívánom mindenkinek, neked is:
Vigyázz magadra!
Ízelítő a Sirák fia 0.-dik és 1. f.-ből
Sok és jelentős (tanítást) ajándékozott nekünk a Törvény, a Próféták és a többi utánuk következő (író),

A MONDÁSOK GYŰJTEMÉNYE
A bölcsesség titka
Minden bölcsességnek az Úr a forrása, örök időkre otthon van az nála... ki láthatott bele terveibe? Csak egyetlen bölcs van, s roppant félelmetes, ahogy a trónján ül, és onnan országol: az Úr! ...
Az Isten félelme
Az Úrnak félelme tisztesség, dicsőség, csupa vidámság és ünnepi koszorú. Az Úrnak félelme üdíti a szívet, ujjongó örömet ad s hosszú életet... A bölcsesség kezdete az Úr félelme...

Türelem és önuralom
Haragja a gonoszt nem teszi igazzá, inkább földre rántja haragjának súlya. A türelmes kitart egy ideig, s ha az eltelt, örömben lesz része. Hallgat, amíg el nem jön a beszéd ideje, bölcsességét aztán sok száj magasztalja.

A bölcsesség és tisztesség
Ha bölcs akarsz lenni, tartsd meg a parancsokat, akkor majd elhalmoz vele az Úr. Az Úrnak félelme bölcsesség és műveltség, s kedves neki a hűség és szelídség. Közöm. Többedszer olvashatjuk: A bölcsesség kezdete az Úr félelme. Tehát nota bene. A megfontoltság és a bölcsesség rokonok egymással. 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr458434498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.03.02. 14:20:06

én nagyon gyakran mondom, makkegészségeseknek, fiataloknak is! :)

emmausz 2016.03.04. 11:27:26

Végül is egyfajta szolidaritás jele.
süti beállítások módosítása