Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.03.04. 19:43 emmausz

A hemina és még valami

„A kalocsai érsek borszentelőt tartott a jezsuitáknál. Ez alkalommal mesélte: A szerzetesi hagyományokban ismerték a mértéktartást, hiszen előírták, hogy egy „hemina” bort – ez egy ókori római mértékegység volt – ihatnak a szerzetesek. Azóta sem fejtette meg senki, hogy mennyi egy hemina, amivel aztán alkalmanként vissza is éltek a borbarátok.” Eddig az anekdota.
Mára megoldódott a rejtély a hemina fogalmat illetően. Történt ugyanis, hogy a könyvmegállóban kezembe akadt az a Györkösy féle Latin–magyar szótár, amire gimnazista koromban nem akadt 50 forintom. Így éppen 50 év óta nélkülöztem. Ma ingyen az ölembe pottyant. Nos, eme szótár legutolsó lapján foglalkozik az ókori mértékegységekkel, így a heminával is. Kiderült, hogy 1/6 congius=1sextariussal viszont ½sextarius=1heminával, amely 0,274 liternek felel meg.
Így a barátok tévedésben voltak azt illetően, hogy senki sem fejtette meg, mennyi is egy hemina. Talán nem is akarták, hogy ez a rendetlen ragaszkodás utolérje őket az űrtartalmak pontosítását illetően. Akkor ugyanis kiderült volna, hogy mindössze egy bögre bort ihatnak meg, mert egy hemina kb. annak az űrtartalmával egyenlő.
***     
Kamaszkori élményem, hogy láttam Szőnyi István idilli szépségű képét – az Esti vonat címűt. Esteledő idő, kivilágított ablakú vagonokat húz a gőzmozdony a kezdődő sötétségben. Jó a téma, hihetőleg állomáson tartózkodik a szerelvény, mert nem ábrázolja a sebességet a festő. Nincs elmosódás, tiszta, jó kontúrú ablakkeretek között mutatkozik az ismétlődő módon a kivilágító sárga fény. Mivel itt lakunk egy vasúti töltés közelében, hasonló élményeim támadnak csaknem naponta. Elhúz a dízelgép, mögötte a kivilágított ablakú vonatkocsik. Igazán fotózni való. Van hozzá nagy tudású fényképezőgépem és kis tudású saját magam. Nagyon nagy érzékenységűre kellene állítanom a masinát, hogy elfogadható minőségű esti képet alkothassak a tovaszaladó szerelvényről. Eddig nem sikerült. De majd. Esetleg a megálló környékén kellene lekapnom, lassú haladás mellett?
Ízelítő a Sir 3. f.-ből: Kötelességeink szüleink iránt
Rám hallgassatok fiaim, atyátokra, s tartsátok meg szavam, hogy üdvöt nyerjetek. Az Úr az apát többre nézi gyermekeinél, s az anyának jogot ad fiai fölött. Aki tiszteli apját, levezekli bűneit, s aki becsüli anyját, az kincset gyűjt magának. Aki tiszteli apját, az majd örülhet fiainak, s meghallgatást nyer, hogyha imádkozik. Aki becsüli apját, hosszú életű lesz, s az Úrnak szolgál: szüleit szolgálva Istennek is szolgál! ... Az apa áldása védi a fiak házát, ...legyen gondod elaggott apádra, és ne szomorítsd meg életed egy napján se! Nézd el neki, ha értelme csökken, ... Balsorsodnak napján gondol rád az Isten, s mint dér a melegben, eltűnnek bűneid...

A gőg
...
 A dacos szív sok szenvedést okoz magának, és a bűnös ember bűnökre bűnt halmoz... A bölcs szív nyitva áll a bölcsek szavának, s a bölcs kívánsága: a rá hallgató fül.

A szegények szeretete
Vízzel oltják el a lobogó tűzlángot, az irgalmas szeretet bűnöket engesztel. Aki a jótettet viszonozza, gondol a jövőre, s amely napon meginog, biztos támaszra lel. Közöm. Nagyjából a 10 parancs egyikének a kifejtése: Atyádat és anyádat tiszteljed! A gőg ostoba magatartás. A szegények iránti szeretet viszont gyümölcshozó tett.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr108444626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása