Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.04.30. 16:19 emmausz

Ma látszóbeton-templom, holnap tojásos galuska

Velünk idős katolikus pap, Turcsik Gyuri ünnepelte regnumi barátai, ismerősei társaságában, hogy túl haladt a 70. életévén. Méltó volt és illő, mindenkinek a megelégedésére, jól szervezett, bensőséges, agapéba torkolló mise keretében. A szervező bemondta a mise végén, hogy a templom alatti kriptabár látja vendégül a megjelenteket. Megjegyeztem, hogy most, és (később) mindörökké. Az alkalomnak talán Bp. legújabb temploma adott helyet, a Boldog Meszlényi Zoltán titulusú templom az Etele úton, a Fehérvári út mellett. A templom egyik érdekessége, hogy harangtornya felső traktusa látszóbetonból készült, amely annyit jelent, hogy az üvegszállal kevert technika révén átlátszó a betonfala. Mivel mi nappal mentünk és hétágra sütött a nap, nem látszóbeton falakat láttunk, hanem betonnak látszó falakat. Joggal, mivel csakugyan betonból készültek. A Google esti képeket mutat a külsejéről. Egészen izgalmasakat.
Holnap május elseje. a munka, a munkás Szent József ünnepe, idén anyák napja és nálunk vagy 30 éve tojásos galuska. Hogy pontosan miért, az részben homályban vész el, de az Elemér utcához köthető.  Mondhatni, azért is, mert szezonja van a tyúktojásnak és a fejes salátának. Mindenesetre ilyenkor a vendégek létszámhoz arányosított mennyiségben készül, meglehetősen nagy lábosban. A recept nem különösebb, azért két apró részletre ezúton reflektálok. Az egyik, hogy a galuska tésztáját nem abajgatjuk agyon, nem kevergetjük hosszasan, mert a tészta szálas lesz, nyúlós és rágós. A másik, hogy a kész galuskát keverjük hozzá a viszonylag lágyan hagyott tojásrántottához, és összeforgatjuk, hogy eloszlásuk egymásban arányos legyen. A paleo ketogén változata úgy szólna, hogy galuska helyett sült szalonnát használunk, de akkor dús tojásrántotta volna a neve, nem tojásos galuska (ha úgy jobban tetszik: tojásos nokedli). Amit tehetünk több tojást keverünk bele és kevesebb nokdelit. Legfeljebb nokedlis tojás lesz a neve. Viszont jobban közelít az ideálishoz.
Akár így, akár úgy, jó étvágyat hozzá.  
Ízelítő az Iz 5. f.-ből
Ének az Úr szőlőjéről
... a Seregek Urának szőlője Jeruzsálem háza, és Júda népe dédelgetett ültetvénye. Azt várta, hogy igaz tetteket vigyenek végbe, s lám, gaztetteket követnek el. Azt várta, hogy igazság terem náluk, de csak jajkiáltás hallik és siralom.

Jajkiáltások
Jaj azoknak, akik házat házhoz sorakoztatnak, szántóföldet szántóföldhöz ragasztanak, míg az övék nem lesz minden hely... Jaj azoknak, akik kora reggeltől fogva mámorító italokat hajhásznak... Bizony, fogságba hurcolják majd népemet, mert nincsen benne érteni akarás. ...Akkor majd meggörnyed az ember, megalázzák a büszke férfit, és a kevélyek lesütik szemüket. ...Jaj azoknak, akik a büntetést ökörlánccal vonják magukra, és a bűnt úgy húzzák, mint a kötél a szekeret. Akik így szólnak: „Rajta! Igyekezzék művével, hadd lássuk! Közeledjék és valósuljon meg, amit Izrael Szentje tervez, hadd érjük meg!” Jaj azoknak, akik a rosszat jónak mondják, és a jót rossznak. Akik a sötétséget világosságnak teszik meg, s a világosságot sötétségnek, ami keserű, azt édesnek, az édeset meg keserűnek. Jaj azoknak, akik bölcsek a tulajdon szemükben, és okosaknak hiszik saját magukat. ... Jaj azoknak, akik ha megvesztegetik őket, fölmentik a gonoszt, és attól, akinek igaza van, elveszik igazát. ...mert elvetették a Seregek Urának törvényét, s megvetették Izrael Szentjének szavát.

Az Úr haragja
Ezért az Úr haragja fölgerjedt népe ellen, fölemelte kezét és lesújtott rá. Megölte fejedelmeit, s hulláik úgy hevernek, mint a szemét az utcán. De ezzel még nem csillapult le haragja, keze továbbra is ki van nyújtva.

Az asszírok betörése
Jelt ad egy távoli nemzetnek, és füttyszóval elhívja a föld határairól. S lám, el is jön sietve, gyorsan. ... Azon a napon úgy bömböl majd fölötte, mint ahogy a tenger bömböl. S ha az ember a földre néz: lám, szorongást keltő sötétség van rajta, és világosságát homály fedi. Közöm. Vajon elhallatszik-e a mai nyugati civilizációkhoz Izajás jajszava? Isten törvényei örök érvényűek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr128675450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása