Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.05.07. 10:43 emmausz

Visszamerengni mit ér?

Többnyire semmit. Ámbár a történelem az élet tanítómestere (Historia est magistra vitae). De melyik történelem, hiszen mind szubjektív és töredékes. (Nem kétséges, hogy ezt firtatni fölösleges vita-e.)
A lakásban körülnézve csupa olyan tárgyak vesznek körül, amelyeknek történetük van. Egyesek eredetére még emlékszünk, másokéra nem. Leporoltam egy kékzománcú butellát. Még emlékszem rá, egy lány hozta litván utazásukról, szeszesital volt benne. Olyan, mintha kobaltkék üveg volna, de nem az. Kerámia. A benne tárolt pia hűvös maradna, ha mázatlan volna, de hát, mint említettem, mázas.
Ha az asztalomon nézek körbe, van itt szótár a könyvmegállóból, Biblia a Szent István Társulattól, az egéralátét karácsonyról, a francia-magyar festett kép Estelle-től „nadepapá”-nak, az assisi feszület Rómából, a beatmise-plakett Abonyból, az aprócska pendrive feleségemtől, egy archaikus keresztábrázolás QQ-tól, két magam szerkesztette kép a falon tíz évvel korábbról, Feszty Masa Úti Boldogasszony képe a jezsuitáktól, a rajta ábrázolt modell-alak, ha él még, egy öregotthonban, s a kisded Jézus alakját Blanckenstein Gyuri modellálja vagy hatvanöt évvel ezelőtt. Anyám fotója kinagyítva. Apámé karba tett kézzel ábrázolja őt karpaszományos korában. Zsuzsa érettségi képe 1990-ből. Majd elfeledtem, a falikar az IKEÁ-ból. A hangfalacska a szomszéd üzletközpontból, az asztalt feleség kollégája ütötte össze, az egeret pedig Micától nyúltam le vagy nyolc éve.
Mind az enyészeté lesz előbb-utóbb. Mint minden évben mutatják a lomtalanításkor kitett kupacok. Akkor meg mire ez a felsorolás? Azt gondolom, hogy arra elég, hogy bizonyítsam, memóriám még működik, legalábbis a hosszú távú.   
Ma egyéb problémák foglalkoztattak jobban, amelyeket képtelen vagyok átlátni, megoldani pedig egyáltalán nem tudom. Azért felvetem. 1950-ben a világ népessége 1,400 mó, 1975-ben 2,600 mó, 2000-ben hozzávetőleg 6 md, a 2025-ös előjelzés csaknem 8 md, a 2050-es 9 md embert prognosztizál. A tehetősség és a lehetőség szinte fordítottan arányosak. A legalacsonyabb anyagi helyzetben élők körében a legmagasabb a gyermekszám. Mondják, megáll a szaporodás üteme. Lehet, de ki tudja? Ez emberi lény a világ csúcsproduktuma. De mennyi? Van-e felső határa? Mikor éri el? Hogyan alakul a feszültség a nincstelenek és gazdagok nívókülönbsége miatt? Meddig feszíthető a húr? Meg tudja-e valaki mondani, hogy mi a megoldás? „Üssétek egymást, gyerekek! Mi majd elefántcsont tornyunkból nézzük, hogy végeztek egymással?” Ennél békésebb megoldásra vágyom. De van-e ilyen?                     
Izajás 12. f.
Két hálaének

Azon a napon így szólsz majd: Hálát adok neked, Uram, mert haragudtál ugyan rám, de lecsillapult haragod és megvigasztaltál. Nézzétek: Isten az üdvösségem! Bizalom tölt el, s nincs bennem félelem, mert az Úr az erősségem, a dicsőítő énekem és az üdvösségem. Örömmel meríttek majd vizet az üdvösség forrásaiból. Azon a napon így szóltok majd: Adjatok hálát az Úrnak, magasztaljátok nevét. A népek között hirdessétek tetteit, s mondjátok el, milyen fölséges a neve. Zengjetek dalt az Úrnak, mert csodás dolgokat vitt végbe, szerezzen tudomást róla az egész világ. Ujjongjatok és hallassátok örömötök szavát, Sion lakói, mert nagy körötökben Izrael Szentje. Közöm. Van hozzá közöm. Ezúttal nincs sok kiemelnivaló. A rövid fejezet imája ma is érvényes. Méltó és üdvös, illő és igazságos neked hálát adni, mi Urunk, Istenünk, mondja a pap a prefációban.  És igaza van.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr838693254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emmausz 2016.05.29. 10:24:08

20 napos késéssel elolvastam soraidat.
Nagyon megszerettem ezt a képet. A jezsuiták szentképként osztogatták, nálunk azt erkélyen bekeretezve és roppant módon megfakulva lóg a panelfalon. Újfent csak azt erősíthetem meg, hogy nagyon kicsi ez a világ. Jut eszembe: Többször nekifutottam a József és testvéreinek, de mindannyiszor ellenállt kísérleteimnek. Rajtam kívül biztos az író és a műfordító tehet róla. Viszem vissza köszönettel.
süti beállítások módosítása