Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.05.16. 16:05 emmausz

Kommunikációs zajeffektusok

Ülünk a tévé előtt. Játékműsor fut. Valaki megforgatja a hordót, az kattog, s ameddig meg nem állapodik valamiféle számérték mellett, mindaddig nagy ovációval zajong a nagyérdemű. De nem ennek a műsornak a különössége ez. Ahová nézőket szervez a tévé, számíthatsz rá, hogy hol tapsolnak, hol füttyögnek, hol kurjongatnak. Továbbmegyek. A belföldi és külföldi híradóműsorok sugárzása közben folyamatosan dobolnak. Én már hihetőleg nem fogom fél évszázadon keresztül hallgatni ezeket az egyre nyomulósabb effekteket, koromnál (és lassú halláskárosulásomnál) fogva, de a következő nemzedékek igen. Megjósolható, hogy a zaj tovább fog növekedni, mert ahhoz, hogy a tévénézők érzékeit a képernyőre ragasszák, muszáj fokozni az effektusokat. Mondom Tücsinek, utóbb azon kapjuk magunkat, hogy a képernyő felől kirepül egy sörösüveg, vagy valami hasonló dolog következik be, mert ami megszokott, az alul marad, az ingerküszöbünk alatt marad. Márpedig a reklámot busásan megfizető cégek nem törődhetnek bele, hogy a tévénéző az ő reklámjukat ne nézze ekkora pénzért. Ezért nem marad más hátra, minthogy a hatáskeltés egyre drasztikusabb eszközeihez forduljanak.
Ezek a zajongások szálkák az én szememben, tönkreteszik a műsorokat, s mivel kevéssé viselem el az idétlen (mert indokolatlan) hangicsálást, esetemben a reklámhatás fordítva sül el. Rendszerint veszem a fáradságot és felállok a tévé elől, otthagyom az adást.    
Mindenesetre megjósolható, hogy a zajok fokozása az elviselhetőség határáig (fájdalomküszöb) nem fog alábbhagyni.
Izajás 21. f.
Babilon bukása
Fenyegető jövendölés a „tengeri pusztaság” ellen: Mint a Negeben végigsöprő forgószél jön a sivatag felől, a félelmetes föld felől; – borzalmas látomás adta ezt tudtomra –, úgy fosztogat a fosztogató s pusztít a pusztító. „Kelj föl, Elám! Készülj ostromra, Média! Véget vetek már minden sóhajtásnak.” Ezért van tele gyötrelemmel ágyékom, olyan fájdalom kínoz, mint a vajúdó asszony fájdalma. Rémülettel tölt el, amit hallok, s zavarba ejt, amit látnom kell. Reszket a szívem, iszonyat fog el; s még az alkony órája is, amely oly kedves nekem, rettegéssel tölt el. Ők meg asztalt terítenek, abrosszal letakarják, aztán esznek-isznak... Keljetek föl, ti fejedelmek, kenjétek meg a pajzsot! Mert ezt mondta nekem az Úr: „Menj, állíts őrszemet, és amit lát, azt jelentse. Ha lovascsapatot, kettős fogatot, szamáron jövő vagy tevén ülő csapatot lát, akkor figyeljen éberen, megfeszített figyelemmel.” És a figyelő őr lekiáltott: „Uram, őrségen állok egész nap folyton-folyvást, és kitartok őrhelyemen minden éjszaka.” Íme, lovasok jöttek s kettős fogatok. Megszólítottak és ezt mondták nekem: „Elesett, elesett Babilon, és minden bálványát a porba tiporták.” Ó, te, akit széttiportak a szérűn és szinte kicsépeltek: amit a Seregek Urától, Izrael Istenétől hallottam, azt hirdetem most neked.

Válasz az edomitáknak
Jövendölés Edomról. Így kiáltanak hozzám Szeirből: „Őr, meddig tart még az éj? Őr, meddig tart még az éj?” S az őr így felel: „Eljön a reggel, aztán az éjszaka. Ha kérdezni akartok, csak kérdezzetek, térjetek vissza és gyertek el újra.”
Jövendölés az arabokról
Jövendölés a sivatagról: Dedán karavánjai, akik az erdőben töltitek az éjszakát, hozzatok vizet a szomjazóknak. Ti, Tema földjének lakói, siessetek a menekülők elé, s adjatok kenyeret nekik. Mert a kard elől menekülnek, a kivont kard elől, a kifeszített íj elől, a súlyos harc elől.

Kedár ellen
Mert ezt mondta nekem az Úr: „Még egy olyan év, mint a béres esztendeje, és elvész Kedár minden dicsősége. És akik Kedár fiai, a hős íjászok közül megmaradnak, igen kevesen lesznek. Igen, az Úr, Izrael Istene határozott így.” Közöm. A zsidók megmenekülnek a babiloni fogságból. A mai, nyomatékos üzenete: hozzatok vizet a szomjazóknak... siessetek a menekülők elé, s adjatok kenyeret nekik. Mert a kard elől menekülnek. A menekültek segítése fontos emberbaráti gesztus. Megkerülhetetlenül fontos.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr18722330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2016.05.16. 17:19:22

Sok kamasz és fiatal màr 20 évesen kezd hallàssérült lenni! (rock-koncertek, fülükbe kapcsolt egész napos zenének nevezett zaj...)

emmausz 2016.05.16. 18:40:57

Sajnos világunk egyre inkább művivé lesz. Mégis remélem, egyszer megfordul a trend.

Klári Bodó 2016.05.17. 08:50:58

Megpróbálják egy kaptafára húzni az életünket. Most az ízléskaptafán dolgoznak a műsorkészítők.

emmausz 2016.05.17. 08:56:26

Úgy látszik, kilógok a sorból.
süti beállítások módosítása