Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.07.16. 20:07 emmausz

Reggel

Most este van, adódik, hogy a reggelekről írjak. A reggel a hajnali virradatot követő napszak. Hol fényes, hol borús.
Ülök a nyaraló hintaágyán, mintegy zsolozsmázom, amikor tőlem balról felemelkedik a nap. A Badacsony mögül bukkan fel. Akkor is így érzékelem, ha tudván tudom, a föld aktuális része forog napárnyékból napfényre, az északi félgömbön az óra járásával ellenkező perdülettel.
Tehát ülök, és akármilyen forrónak ígérkezik is a nap, a Naphimnusz szavai tolulnak fel bennem megfogalmazva, vagy csak rábámulva a jelenségre. Emlékeztetőül idéztek belőle Sík S. fordításában:
Áldott légy, Uram s minden alkotásod,
Legfőképpen urunk-bátyánk a nap,
Aki a nappalt adja és aki ránk deríti a te világosságod.
És szép ő és sugárzó, nagy ragyogással ékes:
A te képed, Fölséges...
Ma annyira sejtelmes volt felkelése, hogy egyáltalán nem mutatkozott, csak mintegy jelezte, hogy a sűrű felhők mögött ugyanúgy kitesz magáért, mintha látnánk. Ma reggel esett, és egyre hevesebben esett. Természetesen az eső is fényképezhető téma, csak másképpen kell hozzányúlni. Majd megmutatom azt is.

Itt inkább arról mesélek, hogy reggelre kelve áramszünet volt. Még az éjszaka folyamán maradt ki a szolgáltatás. Nem működött a villanyborotvám, se a vízforraló, de a kenyérpirító se. Nem töltöttek fel a mobilok az éjszaka során, és ha a jelenség tartósnak mutatkozott volna, akkor az eléggé gáz lett volna. (Ha nincsen áram, akkor gáz van. Nos, gáz volt, így tudtunk kávét inni, a vízvezetékek is szolgáltatták a friss vizet. Aztán bekapcsolt az áramszolgáltatás is.
Megfordult a fejünkben, ha az áramkimaradás tartósnak bizonyul, a telt fagyasztó egész tartalmát haza kell menteni.
Ma, amikor szintén a hintaágyon terpeszkedtem, immár dzsekimbe egészen becipzárazva, szemem ráesett egy pókra. A pók szemmel láthatóan köpött az áramszünetre. Ugyanúgy gubbasztott a hálójában, mint ezer évekkel korábban, amikor még az ember nem élt ezzel a feszültséges energiafajtával. És ugyanúgy gubbasztott egy galamb is a villanydróton... Mintha mi sem történt volna. Megvalósította azt, amiről az ének szövege szól: „Esik eső, de nem ázok.”
Ízelítő a Jeremiás 11. fejezetből
Jeremiás és a szövetség megtartása
...Ezt mondja az Úr, Izrael Istene: Átkozott az az ember, aki nem hallgat e szövetségnek a szavaira, amelyeket atyáitoknak parancsoltam, amikor kivezettem őket a vaskohóból, Egyiptom földjéről. Ezt mondtam nekik: Hallgassatok szavamra...! De ők nem hallgattak rám, s nem figyeltek ide. Sőt, mindenki a saját gonosz szíve sugallatát követte. Ezért ellenük fordítom e szövetség szavait, ..., olyan veszedelmet hozok rájuk, amelyből nem menekülhetnek meg; ha kiáltanak hozzám, nem hallgatom meg őket. ... annyi a te istened, Júda, ahány a városod; és annyi oltárt építettél Baálnak illatáldozatot bemutatni, ahány utcája van Jeruzsálemnek...

Feddő szó a templom látogatóihoz
Mit keres szerelmesem házamban? Viselkedése csupa képmutatás! ... a Baálnak bemutatott illatáldozattal felingerelt.

Jeremiást szülővárosának népe üldözi
Az Úr szólt ...: rokonaid is álnokok; a hátad mögött ők is teli torokkal ellened ágálnak. Még akkor se bízzál bennük, ha barátságos szavakkal fordulnak hozzád.” Én meg olyan voltam, mint a szelíd bárány, amelyet vágóhídra hurcolnak... Anatot férfiai... így figyelmeztettek: „Ne prófétálj az Úr nevében, mert különben meghalsz a kezünk között.” Nos... Ifjaik kard élén hullnak el; fiaik és lányaik pedig éhen vesznek. Egy sem marad meg közülük, ha majd ... elérkezik bűnhődésük esztendeje. Közöm. Isten irgalmas, de igazságos is. Aki nem kéri, nem keresi irgalmát, annak igazságosságával kell szembenéznie. Szegény Jeremiásnak nincs sikere. Folyamatosan mondja a magáét, de szavai pusztába kiáltott szavak maradnak. Nem hallgattak rá a felfuvalkodottak. Rajta is vesztek rendesen.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr588895090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása