Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.07.30. 20:26 emmausz

Négy éves múlt

Czakó Gábor egyszer az újságíró-tanfolyam során felvetette, ami nyilvánvaló, de amire korábban én sose gondoltam, hogy a magyar minden szóból képes igét alkotni. No, nem olyan egyszerű dolgokra gondolt, mint pl. főnevek igévé képzése (söprű-söprűz, vödör-vödröz, lapát, lapátol, hanem elég vadakra. Valaki azt kérte tőle, adva a névelő: az. Mit tud kezdeni vele? Kapásból visszakérdezett: Mit jössz nekem az azzal, mit az-olsz itt nekem? Nincs más dolgod?
***
L. unokával egy ideje azt játsszuk, hogy felül a hintára, és amikor elleng tőlem, „rákiabálok”: Mész el innen, takarodsz a szemem elől, amikor pedig felém leng, akkor hívogatom. Idejönnél, lécci, gyere közelebb, hadd lássalak, azonnal jer ide, stb, stb.
Ma délelőtt nálunk voltak öccsével. Egyszer csak így szól hozzám: – Nagypapa, „menjinnenezzünk”.  Ez a gyerek perfekt magyar! – állapítottam meg, és elindultam a hintához.
Ízelítő a Jeremiás 27. f.-ből:
2. JÖVENDÖLÉSEK A FOGSÁGGAL KAPCSOLATBAN
Jelképes cselekedet az igával

...Így szólt hozzám az Úr: 1) Csinálj magadnak köteleket és egy igát, és vedd a nyakadba őket. ..., akik Cidkijához, Júda királyához jöttek Jeruzsálembe, ezt az üzenetet adják át uralkodóiknak: ... Én teremtettem a földet, az embert és az állatokat, amelyek a föld színén vannak, nagy hatalommal és kinyújtott karral. Én annak adom, akinek akarom. Most ezeket az országokat mind Nebukadnezárnak, Babilon királyának a kezébe adtam, aki az én szolgám; még a vadállatokat is neki adtam, hogy őt szolgálják. [Valóban, neki szolgál majd minden nép; sőt, fiának és unokájának is.... mindaddig... nagy királyok őt is szolgaságba vetik.] Amelyik nemzet és ország nem hódol meg Nebukadnezárnak, ..., azt karddal, éhínséggel és döghalállal sújtom .... Ne hallgassatok hát prófétáitokra..., mert hazugságot jövendölnek nektek... Azt a nemzetet azonban, amely Babilon királyának igájába hajtja nyakát, és meghódol neki, ..., azt békén hagyom ...  2) szóltam Cidkijához, Júda királyához: „Hajtsátok nyakatokat Babilon királyának igájába; hódoljatok meg előtte és népe előtt, így életben maradtok. ...Ne hallgassatok a próféták szavára, ... hazugságot jövendölnek nektek. Mert nem én küldtem őket – mondja az Úr –, és így hazug módon beszélnek nevemben. ...3) Majd a papokhoz és az egész néphez így beszéltem: „Ezt mondja az Úr: Ne hallgassatok a prófétáknak a szavára, ... mert hazugságot mondanak nektek. ... Inkább hódoljatok meg Babilon királya előtt, mert így életben maradtok; miért is jusson ez a város pusztulásra.... Ezt mondja a Seregek Ura, azok az edények, amelyek megmaradtak az Úr templomában, Júda királyának palotájában és Jeruzsálemben: Babilonba viszik őket, [és ott is maradnak addig a napig, amelyen majd megkeresem őket] – mondja az Úr. ... Közöm. Jeremiás – mai szóhasználattal élve – reklámeszközzel élt, mint ma a szendvicsember, és úgy hirdette meg a királykáknak, Cidkija háza népének, a papoknak és az összegyűlt népnek külön-külön, hogy a hamis próféták hazudnak, ne hallgasson rájuk senki. Aki az Úr kiszemeltjének (Nebukadnezár) nem hódol be, rosszul dönt, és életével fizet.  Sejteti is az unhappy endet, az Isten akarta ideig babiloni fogságban lesznek a népek, ott lesznek az elhurcolt templomi edények is. A ma embere igaz értékek mentén halad, vagy bálványokat követ? Ez itt a kérdés. Kinek hisz, kire hallgat, hiteles-e még előtte bárki a mindenek relativizálása idején. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr318924780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása