Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.08. 12:46 emmausz

Negatív helyett pozitív

Nos, az a helyzet, hogy erős a környezetszennyezésünk. Ne gondoljuk, hogy testünk megrontására gondolok. Itt és most inkább a szellemünk elsekélyesítésére. Nem akarok hosszasan elidőzni a tömegtájékoztatásnál, de talán nem árt olykor hangsúlyozni, hogy a napi hírek címén százalékosan is nyomasztó mennyiségű emberi mocskot zúdítanak a nagyérdemű nyakába, és ha ez kevés volna, a reklámok kockázatos mellékhatásokat tartalmazó zagyvaságai sem emelik a lelket, folyvást arra figyelmeztetve, hogy nem vagy úgy jó, ahogy vagy, korrigálnod kell tested hiányosságait valamiféle elképzelt elixírrel. DS ha még ez se lenne elég, lőnek, s ha lehet még tetézni, műtenek és erőszakoskodnak. Sokat, naponta és végeláthatatlanul. Akkor már inkább olvasok, vagy hallgatom a rádiót, néhány kellemesen komponált adó nyugalmat sugároz, harmóniát, szép gondolatokat.
Vagy könyvet olvasok.
Belenéztem Tomka Feri új kötetébe.
Ilyenekkel szembesülök. Izajás nyomán ígéri:
Tégy jót, és Isten kinyilvánítja magát.
Jézus valamiképpen átöleli minden ember gyengeségeit (bűneit), és mintegy egyesül az emberrel.Így ír:
„A hagyományos hittan arra helyezte a hangsúlyt, hogy Isten Fia emberré lett, valójában sokkal többről van szó, amint korunk teológiája rámutat: Jézus titokzatosan egyesült minden emberrel, magába ölelt minden embert.” (Vegyétek a Szentlelket! 71. o.) 

Nekem is új hangsúlyok a régiek mellé.     
Báruk könyve 5. fejezet 
Jeruzsálem, vesd le a gyász s az ínség ruháját, s öltsd magadra mindörökre Isten dicsőségének szépségét! Öltsd fel Isten igazságának köntösét, s tedd fejedre az örök dicsőség koronáját, mert az Isten ismertté teszi fényességedet mindenütt az ég alatt. Isten ezt a nevet adja neked örökre: „Igazságosság békéje” és „Jámborság dicsősége”. Kelj föl, Jeruzsálem, állj a magaslatra, és tekints keletre! Nézd, mint gyűlnek egybe fiaid, napkelettől napnyugatig a Szentnek szavára, és ujjonganak, mert Isten megemlékezett róluk. Gyalog távoztak, ellenség hajtotta őket, de Isten vezeti vissza, s úgy hozza őket, mint királyi sarjakat. Isten parancsot adott, hogy hordják el mind a magas hegyeket s az örök halmokat, a völgyeket meg töltsék fel, hogy sík legyen a föld, és Izrael biztosan haladhasson Isten dicsősége alatt. Az erdők és az illatos fák Isten parancsára mind árnyékot nyújtanak Izraelnek. Isten vezeti majd Izraelt örömben, dicsőségének fényében, s kíséretül adja nekik irgalmát és igazságosságát. Közöm. A korabeli történést két másik bibliai citátummal húzom alá, erősítem meg. „de ha mi hűtlenné válunk, ő hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg ” (vö. 2Tim 2) – írja Pál. „Az Úr nem akarja a bűnös halálát, hanem, hogy megtérjen és éljen” (Vö. Ez 33,11). A megtérés az Istennek tetsző utat jelenti. Magamra vonatkoztatva: Istennek pedig az tetszik, ha szeretettel vagyunk egymás iránt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6011688127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása