Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.14. 09:43 emmausz

„Téged áldunk, Krisztus...”

Ma a katolikus világ azt ünnepeli, hogy egykor Szent Ilona Jeruzsálemben felkutatta Krisztus keresztjét, és hazájában felmutatta (felmagasztalta) a népnek. A keresztet utóbb szilánkjaira szedték, és számtalan ereklye készült anyagából.
A kereszt a korábbi, hal jelképet háttérbe szorítva a legáltalánosabb keresztény jelképpé vált. Nem szoktam rá gondolni, de valahogyan ma felmerült bennem a Mátyás-templom kórusának részeseként énekelt Schütz Máté-passiójának a zárótétele. Fenségesen áradó dallam, fenséges szöveggel. Az utóbbit ide másolom:
„Téged áldunk, Jézus,
aki érettünk fenn a kereszt fáján kínhalált szenvedtél.
Ott ülsz az Isten trónja jobbján, Krisztusunk...
Szánj meg minden bűnös most és örökké.
Kyrie eleison,
Christe, eleison,
Kyrie eleison.”

A zárókórus több változatban megtalálható a Youtube-on, Egyet közülük megosztottam a fb-on .         
Ízelítő az Ezekiel 5. f.-ből:
Emberfia, fogj egy éles kardot..., és húzd végig a fejeden és a szakálladon. ... a levágott harmadát vesd tűzre a város közepén, amikor letelik az ostrom ideje. Másik harmadát hányd kardélre a város körül. Az utolsó harmadot szórd szélnek... egy keveset tégy ... köntösöd szegélyébe...egy keveset, dobdj a tűzbe... mondd ...: Ezt mondja az Úr, az Isten: „Jeruzsálem .... ...: „Mivel lázadóbbak vagytok, mint a körülöttetek élő népek, ... felkelek ellened és végre is hajtom körödben a büntető ítéletet a népek szeme láttára. ... Az apák megeszik gyermekeiket, s a gyermekek megeszik apjukat. ...a szél minden irányába szétszórom azokat, akik megmaradnak belőled. ...mivel ...megfertőzted szentélyemet, elvetlek... Lakóid egyharmada pestisben hal meg és éhínség által, egyharmada kard élén hull el, egyharmadot meg szétszórok a szél minden irányába, és ... megtudják, hogy én, az Úr szóltam féltékenységemben, ... éhséget bocsátok rátok... pestis és vér gázol át rajtad, ...Közöm. A próféták nemcsak örömhírt közvetítettek, hanem a fenyegető veszélyekre is figyelmeztetnek. Lám Ezekiel újra jelképes cselekedetsoron keresztül próbálja meg megvilágosítani a jövőt hallgatósága részére. Korabeli metaforát használ. Képsorba sűríti és láttatja a lényeget.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9311704185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása