Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.07. 14:41 emmausz

Tartam és/vagy tartalom

Kocsis Zoltán meghalt, de nem egészen. Hatalmas látható, olvasható és főleg hallható anyagot hagyott ránk, és utódaira.
József Attilával elmondhatja:
Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-tani!
Testamentuma lehet az a kijelentése, amelyben felhívja az illetékesek figyelmét a Kodály-módszerrel történő zenére nevelés kötelezővé tételének fontosságára.
Kocsis Zoltán korán meghalt. Így van. Ma az átlagéletkor hosszabb az általa megélt éveknél. De egy zseni, aki élete gyertyáját mindkét végén égeti, messze nem átlagembernek számít átlagéletkorral. Mozart harmincas éveinek a közepén hagyja itt a földi létet, Mendelssohn negyven sincs tán, amikor meghal, Schubert harminc. Karinthy Fr. azt írja Bicsérdynek: „A tartalmat nem lehet tartammal pótolni... Nekem vagy egy boldog percet ajánljon ön, vagy pedig a halhatatlanságot..., de huszonhárom méter szegélyben és tíz kiló semmiben és száz esztendő életben nem egyezem ki.” Karinthy 53 évet élt. Életműve önmagáért beszél. Kocsis Zoltánra is áll ugyanez.
Halálával szegényebb lett az ország. Ez önmagában teljesen igaz. Amit nem kérdeztünk meg tőle, egyhamar nem tudjuk meg. De az ország, szélesebb körbenézve a világ nemcsak szegényedik, hanem gazdagodik is, amennyiben jönnek az új generáció lángeszei, váteszei, művészei. Nem kell bizonyítanom, hogy a tudományok, a művészetek művelői, de a tisztes polgárság is minden időben megteremtette a maga új zsenijeit. Örök kérdés persze, hogy ha Beethoven nem születik meg, akkor az ő hangja helyett mi fémjelezte volna a zenetörténet rá vonatkoztatható szeletkéjét. Ugyanazt semmi, de más, hasonló zenék éppenséggel teremhettek volna.
Mindez csak fantáziálás. Miközben a napokban sok Kocsis interpretációt végighallgattam, ilyen gondolatok keletkeztek bennem.
A világhírű (zongorista, komponista, dirigens és) tanárnak pedig adjon az Úr alkalmas helyet az ő országában.
Ozeás könyve 1. f.
Címzés. Az Úr szózatot intézett Ozeáshoz, Beeri fiához, Uzija, Jotam, Acház és Hiszkija júdeai királyok idejében, s Jerobeámnak, Joás fiának, Izrael királyának idejében.

I. OZEÁS HÁZASSÁGA; A HÁZASSÁG JELKÉPES ÉRTELME
Ozeás házassága és gyermekei
Amikor az Úr szólni kezdett, ezt mondta az Úr Ozeásnak: „Menj, végy feleségül egy parázna asszonyt, és legyenek paráznától fogant gyermekeid; mert parázna módon elhagyta az ország az Urat.” El is ment, feleségül vette Gomert, Diblaim lányát. Az asszony fogant, és fiuk született. Ekkor azt mondta az Úr: „Nevezd el Jiszreelnek, mert rövidesen megtorlom Jiszreel vérét Jehu házán, és megszüntetem Izrael házának királyságát. Jiszreel völgyében azon a napon összetöröm Izrael íját.” Amikor az asszony ismét fogant és leányt szült, így szólt az Úr: „Hívd »Nincs irgalom«-nak, mert ezentúl nem irgalmazok Izrael házának, nem bocsátok meg neki többé. [Júda házában azonban irgalmas leszek: megmentem őket az Úr, az ő Istenük által; nem íjjal, karddal és harccal, nem lovakkal vagy lovasokkal mentem meg őket].” Amikor „Nincs irgalmat” elválasztotta, fogant és fiút szült. Erre így szólt az Úr: „Nevezd el »Nem népem«-nek, mert nem vagytok többé az én népem, és én sem vagyok többé a ti Istenetek.” Közöm. Ahogyan az ontogenezis leképezi a filogenezist, hasonlóképpen a házasok szövetsége tükrözi ebben az esetben az Úrral kötött szövetség állapotát. Nem túlságosan hízelgő a korabeliekhez. A „nem népem” éles ellentétben áll a szokott, „ők az én népem én meg az ő Istenük leszek”-formulával.    

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7111939333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2016.11.07. 19:29:55

Már Horatius is megmondta: non omnis moriar. És igaza volt.
süti beállítások módosítása