Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.12.02. 22:12 emmausz

Országok rongya! könyvtár a neved (Vörösmarty)

Balázs Géza húzza a vészharangot, és sajnos igaza van. Azt írja blogjában, hogy kezdik a könyvtárakat felszámolni, s bagóért vagy ingyen értékes műveket vihet boldog-boldogtalan. Bizony, hogy így van. Magam is kaptam már könyvtár felszámolásából származó anyagot, legutóbb a 100 kötetes Jókai sorozat egyik félbőr kötésű példányát.
A folyamat valamiképpen a könyvmegállók létesítésével elindult, és folytatódik is. Mielőtt kétségbeesnék a Gutenberg-galaxis effajta oszladozásán, megjegyzem, hogy a folyamat sokkal lázasabb tempóban megtörtént a kép- és hanghordozók modern világában. Arra gondolok, hogy fiatalkoromban fillérekért lehetett normállemezeket kapni, majd mikrobarázdásakat is, arra gondolok, hogy a stúdiókban készült hangkazettáknak milyen gyorsan befellegzett, és ugyanez várt a CD-kre, DVD-kre, hogy a videokazettákról már ne is beszéljünk.
A tapasztalatok ellenére az az érzésem, hogy az emberiség agyának a „gyökérkönyvtárába” van beégetve az olvasás és tárgyi eszközei, a könyvek, és ezért elmúlásuk, ha tényleg bekövetkezik, lényegesen lassúbb lefolyású lesz. Egyébként nem hiszem, hogy nyom nélkül elmúlik a könyvkultúra, mint olyan. Talán csak visszaszorul, mert túltermelési válság van. Az olvasók száma aligha nő, a könyvtermelésé viszont látványosan. A sok érdemes és érdemtelen kiadvány azután kevéssé fogy el a korábbiakhoz képest.
Codaként idemásolom hozzászólásomat, amit BG. posztja után írtam.
Kosztolányitól tudjuk: „Csak bot és vászon, de nem bot és vászon, hanem zászló.”
Adódik az analógia: csak papír és rongy, de nemcsak papír és rongy, hanem könyv.
A könyv éppen úgy magasztosabb az anyagi összetevőinél, mint a zászló.
Csak remélem, hogy továbbra is a kultúra hordozója marad. Annál is inkább, mivel hozzáértők kiszámították, hogy a könyveknek magas példányszámuknál fogva több esélyük van a megmaradásra, mint a világhálóra pakolt anyagoknak. Utóbbiak esetén elég egy szerverhiba ahhoz, hogy egyszer s mindenkorra törlődjenek értékes anyagok.
A legjobb minden valamire való virtuális tartalmat papíron is rögzíteni, és fordítva, a köteteket elektronikusan is tárolni.
Ízelítő Ámosz 8. f.-ből:
A negyedik látomás: érett gyümölccsel telt kosár
„Mit látsz, Ámosz?” Azt feleltem: „Egy kosarat, tele érett gyümölccsel.” Erre azt mondta nekem az Úr: Népem megérett a pusztulásra...

A csalók és kizsákmányolók ellen
... Csökkentjük a mértéket, növeljük a sékelt, meghamisítjuk a mérleget, hogy megvehessük pénzért a szegényt, egy pár saruért a szűkölködőt, és eladhassuk a gabona ocsúját.”Megesküdött az Úr ...Sose felejtem el egyetlen tettüket sem! ...

Titokzatos büntetés: sötétség és gyász
Azon a napon ... nappal is sötétséget borítok a földre. Gyászra fordítom ünnepeiteket, és siralomra minden dalotokat; mindenki derekára zsákruhát kötök, ...

Isten szavának szomjúhozása
Igen, jönnek napok ... amikor éhséget bocsátok a földre: ...az Úr szavának hallgatására. Vándorolnak az egyik tengertől a másikig, kóborolnak északtól délig, keresik az Úr szavát, de nem találják.

Újabb jövendölés a büntetésről
Azon a napon szomjúság gyötri majd a szép szüzeket és az ifjakat... Elesnek, és föl sem kelnek többé. Közöm. Nem mindig világos, mit akar mondani a próféta. Akkor esetleg aktuális volt. Nem tudom. Mindenesetre a züllés retorziójáról jövendöl. Tanulság. Tessék figyelni, hogy mit mond a Lélek, mit mond a lelkiismeretünk, és hallgassunk szavára. Az lesz életszerű és az vezet jó cél felé.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8312018039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása