Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.12.04. 11:49 emmausz

Varietas delectat?

Varietas delectat, a változatosság gyönyörködtet (Cicero, aki Euripidész nyomán...).
„Akármilyenek voltak is, szeretem őket” – olvasom BK. kommentjét a Mikulás és/vagy Télapó téma kapcsán. Nagyon megfogott engem ez a néhány szavas kijelentés. Olyan alapvetően pontos és lényeget fogó szavak, hogy életek vezérgondolatául szolgálhatnak.
Első megközelítésben feltétel nélküli szeretetet sugallnak. Mivel a fent jelzett téma a közelmúlt értékalakulásairól is szólt, érzésem szerint azt jelenti: egyszer már le kell zárni a megosztottságok miatti széthúzást, és élvezni azt a tényt, hogy egyáltalán szerethetünk. Hogy megadatott az elfogadás készsége az embernek.
Olyan ez az attitűd, mint az ép érzékű szülőké, akiknek édes kisfiam, édes kislányom (más tájegységekben: szívöm, bogaram) marad minden gyereke, unokája, létük okán.
Szeretlek, mert szeretlek.
Szeretlek, mert vagy(tok),
Szeretlek, mert hozzánk (hozzám) tartozol.
Nem kell viselkedned ahhoz, hogy szeresselek.
Nem kell verset szavalnod,
nem kell versenyeket megnyerned, sem a spanyol etikettnek megfelelned, hogy szeresselek, hogy szeressünk.
Hozzám szaladhatsz szurtosan is,
sírósan és nevetősen is,
hangoskodva, de némán is.
Próbállak megérteni,
és az se baj, ha végül is nem sikerül.
Jogod van másnak lenni.
Jogod van tőlem különbözni.
Azon gondolkoztam, hogy nem kellene-e áttenni az eddig megfogalmazottakat többes számba.
Lehetne, de értelme nem változna.
Végtére is el kell(ene) jutnunk oda, hogy örüljünk annak, hogy mások különböznek tőlünk.
Varietas delectat.
Ízelítő az Ámosz 9. f.-ből:
Ötödik látomás: a szentély pusztulása
Azt mondta az Úr: Sújts az oszlopfőre, rendüljön meg a mennyezet! Összetöröm mindannyiuk fejét, karddal ölöm meg, aki megmarad... Rajtuk lesz a szemem, de romlásukra, nem javukra.

Dicsőítés
Az Úr, a Seregek Istene... Ő hívja elő a tenger vizét, és ő önti a föld színére: az Úr az ő neve.

Izraelnek nincsenek előjogai
Izrael fiai, nem vagytok-e ti is olyanok, mint a kusiták fiai? – mondja az Úr. Nem én hoztam-e fel Izraelt Egyiptom földjéről, ...

Csak a bűnösök vesznek el
Jákob házát nem pusztítom el egészen – mondja az Úr... parancsot adok, és szétszórom Izrael fiait a különféle népek közé, mint amikor rostál az ember...

IV. AZ ÚJJÁSZÜLETÉS REMÉNYE. PARADICSOMI BOLDOGSÁG
...jönnek napok – mondja az Úr –, amikor együtt jár a szántóvető és az arató, a sajtoló és a magvető,...Népemet ... letelepítem ... többé nem tépik ki őket földjükből, amelyeket nekik adtam... Közöm. A történelmet nem nézi az Úr szenvtelenül. Az igazakat erősíti, hogy tartsanak ki minden lehúzó erő ellenére. Ma is ez a helyzet.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4312021415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása