Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.21. 11:58 emmausz

Gondolatfoszlányok

Az unitáriusok honlapjukon egy oldalnyi terjedelemben összefoglalták hittételeik lényegét. Egyszer egy jeles teológustól érdeklődtem, vajon a katolikus tanítást összegezni lehet-e egy hasonló, A/4-es terjedelemben? Ő gondolkozott, és azt mondta, hogy nem. Én azért megpróbáltam, de nem jutottam a végére. Laikus lévén nem is olyan egyszerű: mi legyen rajta, és mi maradjon ki. Ami rákerül, hogyan lehet közérthetően és tőmondatokban kifejezni? Így hát nem lett belőle ismertetés. Pedig, ha jól meggondoljuk, Szent Ágostonnak majdnem sikerült az abszolút zanzásítás, amikor leírja: „Ama et fac quod vis.” Szeress, és tégy, amit akarsz. Ennek a rövidségnek az ellenpólusa a KEK. Ez a katekizmus több mint 700 oldalon taglalja, hogy miben hiszünk. Igaz, létezik rövidítése is, kompendiuma, amely hallatlanul tömör megfogalmazás.
Ide most csak egy kijelentést hozok, amit olvastam benne: „Hinni Istenben, az Egyben, és őt szeretni teljes valónkból, egész életünk számára beláthatatlan következményekkel jár.”
Egyéb helyeken olvasott bölcsességek:
„Mennyei Atyánk jelenleg (mai adat) 7 478 882 080 embert szeret egyszerre. Hogy lehet ilyet működtetni, csodálkozom. Nekem az a hat se könnyű. (V.D.)” /...és nekünk a mieink? /
***
„...Feszült figyelemmel várom, hogy milyen is lesz, amikor kilépek ebből az anyagi világból, és milyen is a túlvilág...? Köszönöm mindenkinek a kedves rám gondolást!” – írja Kállay Emil (87) válaszul a kapott születésnapi köszöntésekre. (FB)
***
a li végűekhez: rudli = alkalmi szarvascsorda
Ízelítő a Máté 7. f.-ből.
Az ítélkezés
... Amilyen ítélettel ti ítélkeztek, olyannal fognak majd fölöttetek is ítélkezni... Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, ... előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáláthatsz ahhoz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!

A szent dolgok
Ne ... a gyöngyeiteket szórjátok a sertések elé, különben még eltapossák lábukkal, és megfordulva széttépnek benneteket!

Az állhatatos ima
Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek! ...Ha tehát ti, ...tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor mennyivel inkább ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik. Közöm. Ítélet. Visszautalok a miatyánkra: bocsásd meg..., miképpen mi is megbocsátunk... Ha mi..., akkor ő is. A szálka-gerenda hasonlat elvileg lehet korabeli képes beszéd, de lehet Jézus sajátja. Hétköznapi tapasztalatunk, hogy teljesen igaz. Sajnos.

Elhíresült szállóige: Ne szórjátok gyöngyeiteket a sertések elé. Krisztus maga is így élt. 3 évig tanított, és amikor mindent elvégzett, csak akkor hagyta kínhalálban végződő meghurcoltatását. Buzdít a kérőimára. Zörgessetek, keressetek... az Atya által adott jó a Szentlélek. Lukácsnál egyértelmű.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1512142837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása