Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.05. 08:11 emmausz

Évődések

/ KARESZ HÜJE / GYÖNGYI HÜJE / csak én vagyok okos / énnekem a segembe is felyem van. / (Weöres)
Nem véletlen, hogy Weöres fantáziavilágában helyet foglaltak ezek a rigmusok. Gyerekkoromban közöttünk is nem egy és nem két gúnyolódó versike élt meg.
Néhány közülük: / Kovács Laci tök feje, / oxigénnel van tele, / hozzányúlni nem szabad, / minden percben robbanhat. /
Tovább is van. Mondjam még?
/Kovács Laci nagy dohányos, / tőle bűzlik egész város./
Tovább is van. Mondjam még?
/ Isten szeme mindent lát, / Ne lopd el a léniát. /

Tovább is van. Mondjam még?
/ Szerencsétlen az az anya / kinek fia csizmadia. / Mert nem tudja, mely órában / ragad a csirizes tálba. /
Tovább is van. Mondjam még?
/ Egy kis homok, egy kis mész, / kőművesnek nem kell ész. /
Tovább is van. Mondjam még?
/ A mi házunk békeház / nincsen villany, nincsen gáz, / a lakóknak nincsen vize (sic!) / az ételnek nincsen íze / megnyertük a széncsatát, / bezártuk az iskolát. /

Tovább is van. Mondjam még?
/ Egy ács nem ács, / két ács egy ács. /
Tovább is van. Mondjam még?
/ Cini, cini, hegedű, / macska lika keserű. /
Tovább is van. Mondjam még?
/Megy a kutya hazafelé, / lóg a füle ezerfelé, / iszlipó, iszlipó, / te vagy a fogó. /

Tovább is van. Mondjam még?
Nem mondom, mondjad te. Benned is meglapulnak gyerekkorod rigmusai.
Ízelítő a Máté 16. f.-ből:
Jónás próféta jele
Farizeusok és szadduceusok mentek hozzá, ... hogy mutasson nekik égi jelet. Ezt válaszolta nekik: „.... Az ég színéből tudtok következtetni, az idők jeleit meg nem tudjátok felismerni? A gonosz házasságtörő nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás jelét.”
A farizeusok kovásza
...Jézus figyelmeztette őket: „...: Óvakodjatok a farizeusok és szadduceusok kovászától.” ... megértették, hogy nem a kenyér kovászától óvta őket, hanem a farizeusok tanításától.
Péter vallomása
Jézus megkérdezte tanítványaitól: „Kinek tartják az emberek az Emberfiát... Péter válaszolt: „Te vagy Krisztus, az élő Isten Fia.” Erre Jézus azt mondta neki: „Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert ezt az én mennyei Atyám nyilatkoztatta ki neked... Péter vagy, és erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt... Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva.” 
Az első jövendölés a szenvedésről
Jézus jelezte tanítványainak: Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, a főpapoktól és az írástudóktól, megölik, de harmadnap feltámad. Péter félrevonta... ezekkel a szavakkal: „Isten mentsen, Uram...:  Mire Jézus„Távozz tőlem, sátán! Botránkoztatsz, mert nem arra van gondod, amit az Isten akar, hanem arra, amit az emberek akarnak.”

Az önmegtagadás
...
„Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja... Eljön ugyanis az Emberfia Atyja dicsőségében, angyalai kíséretében, és megfizet mindenkinek a tettei szerint... Közöm. Jónás Jézus előképe: 3 napot töltött a nagyhalban. Jézus 3 napot az alvilágban feltámadása előtt. A szadduceusok hamis tanításukkal fertőzték az őket hallgatókat. Ma még több hamis információ kelleti magát szirénhangon. Jézus közösségét Péter irányítására bízza. A szeretet hatalmát testálja rá. Figyelmezteti övéit, hogy közeledik megváltó cselekedete, amelybe bele fog halni. Penge éles a paradoxon, mert annyira ül: Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki értem elveszíti, megtalálja. Életvezetési ige.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6612183670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása