Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.07. 10:05 emmausz

Témák variációk nélkül

Ha igaz, hogy minden magyar szóból lehet igét képezni, még inkább igaz, hogy minden tárgy és idea alapja lehet egy-egy napi posztnak. Nézzünk néhány példát.
Gépek az asztalomon. Billentyűzet és egér, monitor és nyomtató. Hangfalak és mobil telefon. Megannyi téma alapja lehet. Mit, mikor miért szereztünk be, kitől kaptunk stb.
Könyvek az asztalomon. Konkordancia, Biblia, Idegen szavak szótára, 3800 latin bölcsesség. Megannyi lehetőség, csak ki kell(ene) bontani. Melyiket miért tartom kézközelben, fontosak-e?
Előttem a falon: Egy montázsom a Síró galambbal jó tíz éve készítettem 56-ra emlékezve. Apám, anyám, lányunk portréja, egy Feszty Masa-kép az Úti Boldogasszonnyal, és egy Weöres versillusztráció (saját). Hány és hány történet őrzői ezek a tárgyak. Egy feszület Ancsától, 3 versféle: Dax Örvendező zsoltára, A három ifjú (Hanaja, Azarja, Misael) éneke az ószövetségből, és a Te Deum immár az újszövetség terméke.
Ha pedig a könyvszekrény élére pillantok, ilyenek sorjáznak ott: Assisi feszületének a másolata a Porciunculából, egy emlékplakett a Beat-mise 30. évfordulójára készült Abonyi mise emlékére. 97-ből. Egy akvarell Estelle-től, „nadepapa”-nak, egy fotót tartalmazó egéralátét, amelyen Levi pengeti a „rock-gitárt”, és Zsuzsa lányunk egykori színes rajza a családról (bekeretezve).
Gondoljátok el, ha elkezdem ezeket kibontani, regény lesz belőle, nem poszt.
Csak egy rövid szerkezet az utolsó képhez. Szoc. idők: szövetkezeti lakás. Tudjátok, mi az? „Ikon” kordbársony párnás kanapé, teleszkópos asztal, állítható magasságú, magas fényű műbútorlappal. Rajta a korra jellemző népművészeti „futó”. A kanapén feleségem, szerénységem és a három grácia, „kis”-Miki még nincs. Van viszont egy hatalmas mackó. Az is közöttünk ül. A három kislány három egyéniség, meghatározott, csak rá jellemző élettörténésekkel.
Nem bonyolódom bele.              
Ízelítő a Máté 18. f.-ből:
Az evangéliumi egyszerűség
... ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába. ... Aki befogad egy ilyen gyereket a nevemben, engem fogad be. De aki megbotránkoztat  egyet a kicsik közül, akik, jobban járna, ha követ kötnének a nyakába és a tenger fenekére vetnék.

A botrány
Jaj a világnak a botrányok miatt! ... jaj annak, aki botrányt okoz! Ha kezed vagy lábad botrányt okoz, vágd le és dobd el! Jobb csonkán vagy sántán bemenned az életre, mint két kézzel, két lábbal az örök tűzre kerülnöd. ...

Az elveszett bárány
... jobban örülök egy eltévedt báránynak, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek. Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsik közül.

A testvér figyelmeztetése
Ha testvéred megbántott, menj, és figyelmeztesd négyszemközt... Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két másik embert, ...Ha ezekre sem hallgat, jelentsd az egyháznak. Ha az egyházra sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna ....

A közös ima. Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.”
A szívtelen szolgáról szóló példabeszéd
Akkor odalépett hozzá Péter és megkérdezte: „Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell neki megbocsátanom? Talán hétszer?”„Mondom neked – felelte Jézus –, nem hétszer, hanem hetvenhétszer. Példabeszéd a gonosz szolgáról:... „Te gonosz szolga! Kérésedre minden adósságodat elengedtem. Nem kellett volna néked is megkönyörülnöd szolgatársadon, ahogy én megkönyörültem rajtad? – Ezzel átadta a poroszlóknak, míg meg nem fizette mind, amivel tartozott. Így tesz mennyei Atyátok is veletek, ha mindegyiktek meg nem bocsát szívből felebarátjának.” Közöm. Azé lesz a mennyek országa, aki ártatlan, mint a gyerek, aki megtér, aki hallgat a jézusi tanításokra, aki irgalmas. Azoknak a közös imája eredményes, akik tiszta szívvel és egyetértve kérnek valamit az Úrtól.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7312190336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2017.02.07. 10:25:48

Micsoda rend van nálad! Jó téma a munkaasztalunk a közösbe is. :)

emmausz 2017.02.07. 11:08:35

Szerencsém van, hogy igen méretes asztal az, amit használok.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.02.08. 14:08:44

Arra már én is gondoltam, hogy amikor nincs ihletem a blogíráshoz, elég lenne csak körülnézni a szobában és máris írhatnék egy-két falon függő fényképről vagy a polcon lévő tárgyról. Némelyikből akár regény is kerekedhetne. :)

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.02.08. 14:09:30

@Klári Bodó: Most látom Klári ötletét. Megjegyzem magamnak későbbre. :)

emmausz 2017.02.08. 15:55:39

A dolognak lehet egy „nem tudom, mit főzzek ma” íze. De annál azért több. Ami körülvesz, valamiképpen rólam szól. Itt szűkszavúan, de bármikor ki lehet bontani darabonként. Azért még megjegyzem, hogy az ötlet legalább száz éves. Karinthy mindent megírt előlünk. Pl. 1916-ban a televízió szót, majd kifejti mit ért rajta. Hasonlókat, mint ami megvalósult. Ami ezt a posztot illeti vö. Ő ad nekem témát c. Karinthy-kroki.
süti beállítások módosítása