Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.11. 12:19 emmausz

Több is telik!

A tegnapi találkozásom egy koldussal meghatározó módon ült el bennem. Apám még legényember volt, amikor télvíz idején a Pick szalámigyárban dolgozott. Egy koldusnak adta télikabátját, mert az vacogott. Utóbb apa tbc-s lett. Kabátja árán odalett egészsége, a szanatóriumban megismerte feleségét, aki viszont elhalt tbc-ben. Így vette el húgát, aki az én anyám is lett. Követhető? Ám ez csak egy epizód. Azt akarom mondani, hogy Teréz anyát faggatták, mikor kell segíteni az ínségeseken. Ő azt válaszolta: Amikor fáj. Igaza volt, noha még általánosabb az a krisztusi tétel – parancs: Aki kérj, annak adj, és ne követeld vissza. Hogy mennyire így van, még hozzáteszi más alkalommal: Amit egynek tettetek a legkisebbek közül, nekem tettétek. Megint másutt: gyertek Atyám áldottai..., mert szomjas voltam és innom adtatok...
Újabb mozaikkocka, hogy megannyi jó célra adott koncert bevétele sohasem, vagy csak töredékében jutott el azokhoz, akiket célzott.
Megint másik mozaikszem: a jezsuita minden koldusnak adott valamennyi pénzt. Mint mondta, tízből kilenc átver, de ha nem adok mind a tíznek, akkor az se kap, aki tényleg rászorul a segítségre.
És egy újabb (nekem nem új, mert én találtam ki): egy határon túl az emberek jövedelmüket csak hülyeségekre és teljesen felesleges dolgokra költik. Nagyon nem igaz, hogy mindenre szükségük van, amit megvesznek. Lásd a lomtalanítások anyagait, lásd a kuka tetején landoló még bőven használható tárgyakat.
És itt jön be a címbeli utalás. Egyik pap figyelmeztette paptársát. Több is telik. Több is telik tehetségéből, idejéből, empátiából, odafigyelésből, s talán még adományból is. Nem a paptárson van a hangsúly, hanem azon, hogy tényleg több is telik.
Ezért kell a földi dolgokról okosan gondolkodni.
***
Egy gyerekszáj a fb-ról: Áldás békesség. Áthallás után málnás édesség.
Ízelítő a Máté 23. f.-ből.
Beszéd a farizeusok és az írástudók ellen
Jézus: Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert bár tanítják, de tetté nem váltják. Elviselhetetlenül nehéz terheket hordanak össze és raknak az emberek vállára, de maguk ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Minden tettükben az vezeti őket, hogy az emberek előtt feltűnjenek. ... Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti mesteretek, ... Atyának se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Tanítónak se hívassátok magatokat, mert egy a ti tanítótok, Krisztus. Aki nagyobb közületek, az a szolgátok lesz. Aki felmagasztalja magát, azt megalázzák, aki megalázza magát, azt felmagasztalják.

Az írástudók és a farizeusok képmutatása
Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók... Jaj nektek, vak vezetők! Azt mondjátok, hogy ha valaki a templomra esküszik, nem érvényes, de ha a templom aranyára, akkor az kötelezi. Esztelenek és vakok! Hát mi több, az arany vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? ... Ti vak vezetők! A szúnyogot kiszűritek, a tevét meg lenyelitek. Jaj nektek, farizeusok és írástudók, ti képmutatók! Tisztára mossátok a pohárnak és a tálnak a külsejét, belül azonban tele vagytok rablással és mértéktelenséggel. ... kívülről igazaknak látszotok ..., de belül tele vagytok képmutatással és gonoszsággal... a, próféták... közül némelyeket keresztre feszíttek, másokat megostoroztok a zsinagógában és városról városra üldöztök. Ezért rátok száll minden igaz vér, amelyet a földön kiontottak, az igaz Ábel vérétől egészen Zakariásnak véréig, akit a templom és az oltár közt öltetek meg. 

Jeruzsálem figyelmeztetése
Jeruzsálem, Jeruzsálem, megölöd a prófétákat ...! Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, ahogy a tyúk szárnya alá gyűjti csibéit, de nem akartátok. Íme, elhagyatott lesz házatok. Mondom nektek, mostantól mindaddig nem láttok, amíg nem zengitek: Áldott, aki az Úr nevében jön!” Közöm. A fejezet lényege. A farizeusok tanítása helyes, de életmódjukkal rácáfolnak szavaikra. A politikailag nem korrekteket megölik, félre taszítják. Végső soron Jézust is likvidálni akarják, majd meg is teszik. Tegnapi hír, hogy tíz neves rabbi mostanság újra akarja tárgyalni Jézus perét.  Elég furcsa. Mert mi értelme van?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4612248778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása