Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.13. 10:38 emmausz

Festmények és rézkarcok

Szép idő lévén meglátogattam a Római partot. El-elcsodálkoztam a lombja vesztett fatörzsek szépségén, sokféleségén, romantikus rajzolatain.
Rájöttem, ha a nyári táj színgazdagsága olajfestmény, akkor a téli fekete-fehér valóság tusrajz, esetleg rézkarc. Ki tudná megállapítani, hogy melyik artisztikusabb?
Fotózásra fordítva nyáron festményeket kell fotózni, télen grafikákat.    
***
Éva egyszer elővette korcsolyáját, és a hegyi tavacska befagyott vízén korcsolyázott. Gyermekei tán azt se tudták, hogy a mama tud korizni. Estelle otthon büszkén mutatta, hogy anya tud így is (előre), meg úgy is (hátrafelé) korizni.
Érik ilyen meglepetések az embert. Hogy itthon is miről beszélgettünk, miről nem fogalmam sincs. Mindenesetre kb. nagykorú volt M. amikor rácsodálkozott, hogy felsőfokú végzettségem van. Korábban nem gondolta, nem tudott róla, engem meg nem érdekelt, hogy mit végeztem és mit nem.
Ízelítő a Máté 25-ből.
Példabeszéd a tíz szűzről
A mennyek országa hasonlít a tíz szűzhöz, akik a vőlegény elé mentek. Öt balga volt közülük, öt pedig okos. A balgák lámpásukat ugyan elvitték, de olajat nem vittek bele. ... A balgák kérték az okosakat: Adjatok egy kis olajat! Lámpásunk kialvóban van. – Nem adunk – felelték az okosak –, mert akkor nem lesz elég se nekünk, se nektek. ... akik készen voltak, bevonultak vele a menyegzőre. ...

A talentumokról szóló példabeszéd
...aki idegenbe készült. Összehívta szolgáit, s rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt. Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, s másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott, másik kettőt szerzett. Aki egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette urának pénzét. Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott.  aki öt talentumot és aki két talentumot kapott ,annak azt mondta– Jól van, te hűséges, derék szolga – mondta neki ura: menj be urad örömébe! ...aki csak egy talentumot kapott. ...annak ezt. Tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, s ott is gyűjtök, ahol nem szórtam. Oda kellett volna adnod pénzemet a pénzváltóknak, hogy megjövet kamatostul kaptam volna vissza.Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik. ...

Az utolsó ítélet
...az Emberfia ...a juhokat jobbjára állítja, a kosokat pedig baljára. Aztán így szól a király a jobbján állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek. ... mert amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek. Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült... mert amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek.” Közöm. A szüzek. Az olaj a kegyelem. Nem lehet kölcsönadni sem kapni. Éberen őrködni kell a kegyelem meglétére. A kapott talentumok, tehetségek önmagukban semmit sem érnek. Kamatozatni kell őket, így lesznek karizmákká, a közösségek építését, javát szolgáló eszközzé. A végső elszámoláskor a hitből fakadó tettek/mulasztások lesz a vízválasztó.  Mindhárom példabeszéd arról szól, hogy működjünk együtt a jóval, a jósággal.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1012253782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása